14 februari 2012  - 19 februari 2012

Tour of Oman 2012

Website


Van 14 tot en met 19 februari werd in het kleine oliestaatje Oman de Tour of Oman verreden.

De eerste etappe op dinsdag van Al Alam Palace naar Wadi Al Huwqayn over 159 km eindigde zoals verwacht in een massasprint. Met diverse sprinters aan de start zoals Mark Cavendish, Andre Greipel, Tom Boonen en Marcel Kittel wordt er dan het nodige vuurwerk verwacht. Koen en zijn ploeggenoten probeerden Marcel Kittel in stelling te brengen. Het verliep nog niet geheel vlekkeloos en Kittel eindigde als 4e. Het was de Duitser Andre Greipel die zegevierde voor de Rus Denis Galimzyanov en de Amerikaan Tyler Farrar. Koen eindigde na gedane arbeid als 23e.

Nadat de vroeg in de etappe van Sur naar Wadi Dayqah Dam onstane kopgroep op 15 kilometer voor het einde van de 140.5 km lange etappe werd ingelopen zette de Liquigas renners van kopman Peter Sagan zich op kop van het peloton. Door het sleur werk van deze ploeg viel slaagden de sprintersploegen er niet in om een vuist te maken. Het peloton viel zelfs in de laatste kilometers in stukken uiteen. De Slovaak Sagan maakte het werk van zijn ploeggenoten vakkundig af door de sprint van de eerste renners te winnen. De Australier Baden Cooke eindigde als tweede. Koen eindigde in een groepje op 46 seconden van Sagan als 55e.

In de derde etappe in Oman was het raak. Marcel Kittel kon het voorbereidende werk van o.a. Koen en enkele andere ploeggenoten perfect afronden en won de etappe Al Awabi naar Bank Muscat over 144 km. De Duitser Andre Greipel eindigde als tweede terwijl de Fransman Nacer Bouhanni als derde, de Amerikaan Tyler Farrar als vierde en de winnaar van de tweede etappe Sagan als vijfde eindigde. Koen legde beslag op een 14e plaats en ploeggenoot Roy Curvers werd 15e.

Foto: Marcel Kittel wint onder toeziend oog van zijn ploeggenoten in de achtergrond de derde etappe in Oman (dank aan ASO)

TourOfOman2012-1

Op vrijdag 17 februari werd de vierde etappe verreden van Bidbid naar Al Wadi al Kabir over 142 km. Aangezien deze etappe diverse lastige beklimmetjes kende was het geen parcours voor de ploeg van Koen om Marcel Kittel in stelling te brengen. Ondanks dat het peloton in diverse stukken uiteen viel waren het op eind van de etappe toch diverse rappe mannen die om de dagzege streden. Het was namelijk Andre Greipel die zegevierde voor Peter Sagan. Koen mengde zich ook van voren en eindigde als 12e. Marcel Kittel kwam net als de sprinters Mark Cavendish en Tyler Farrar in een groep op ruim vier minuten van Greipel over de eindstreep.

Op zaterdag stond de Koninginnerit op het programma van Royal Opera House naar Jabal Al Akhdar over 158 km op het programma met de aankomst op de Green Mountain. De etappe werd gewonnen door de Italiaan Vincenzo Nibali. Koen eindigde als 49e op 6'13" van Nibali.

"Ben blij dat deze etappe erop zit", aldus Koen na de finish. "Het was heet, de wind op kop en dan nog de slotklim".

De slot-etappe leverde weer succes op voor het 1t4i team. Het was wederom Marcel Kittel die zich net als in de derde etappe de massasprint won. Peter Sagan werd tweede en Tyler Farrar eindigde als 3e. Koen, die Kittel op 400 meter van de streep voorin afzette, werd 57e.

Het algemeen klassement werd gewonnen door de Slovaak Peter Velits. In het eindklassement werd Koen 39e.