23 september 2012

WK op de weg te Valkenburg 2012

Website


Om 10.45 uur ging op zondagochtend 23 september het WK wielrennen voor de beroepsrenners van start. Na de neutralisatie waren het Bert-Jan Lindeman en Koen die probeerden in een ontsnapping te geraken. Dit lukte hen niet. Na een uur wedstrijd wisten er 11 renners voorop te geraken die de zegen kregen van het peloton. Bij de elf geen Nederlanders, Belgen en Engelsen. Na ruim vier uur wedstrijd werden koplopers en de inmiddels 9 achtervolger teruggehaald door het peloton en ontstond er een nieuwe kopgroep van 29 renners. Bij deze 29 zat ook Koen en hij had zijn landgenoot Gesink mee.


Foto: Koen (midden) tijdens het WK met Alberto Contador & Robert Gesink (dank aan Cor Vos)

WK2012-14

 

Met nog vier ronden te gaan was de kopgroep gereduceerd tot 25 renners. Met nog drie ronden te gaan was de groep gereduceerd naar 17 renners met nog steeds Koen en Gesink erbij. In het peloton had zich bovenaan de Cauberg in het peloton een valpartij voorgedaan waardoor het peloton werd uitgedund tot 50 renners met daarbij voor Nederland Lars Boom en Tom-Jelte Slagter. Terpstra en Mollema slaagden erin nog de aansluiting met het peloton te maken. Met nog twee ronden te gaan waren de koplopers teruggepakt en was er een algehele hergroepering. Met nog anderhalve ronde te gaan kwamen nog diverse achterblijvers aansluiten waaronder Kroon en was het peloton gegroeid tot ruim 90 renners. Na de voorlaatste beklimming van de Cauberg met nog een ronde te gaan was het peloton uitgedund naar 47 renners met Koen, Boom en Gesink als Nederlanders vooraan. Dat compacte peloton ging naar de slotklim op de Cauberg toe. Hier was het de Belg Phlippe Gilbert die demarreerde en bovenaan de Cauberg zo veel voorsprong had dat hij onbedreigd en terecht naar de wereldtitel reed. Achter hem moesten de overgebleven renners sprinten om de overige medailles. De Noor Edval Boasson Hagen legde beslag op het zilver voor de Spanjaard Alejandro Valverde die derde werd. Lars Boom sprintte naar een 5e plaats achter de Duitser, en Koen zijn Argos-Shimano ploeggenoot, John Degenkolb. Koen eindigde als 16e. Gesink werd op 17 seconden 32e.

 

Bekijk hieronder de reactie van Koen op de wedstrijd voor de camera van Omroep Brabant:

Terugblik op het WK in het programma "Onder Ons"bij Omroep Brabant
Koen was daags na het WK op maadag 24 september te gast bij het programma "Onder Ons" van Omroep Brabant. Bekijk hieronder het interview met Koen.