Koen de Kort
FotoFrame
 •  
  Start Tour de France 2012 (Cor Vos)
 •  
  Tour de France 2012 etappe 3 (Cor Vos)
 •  
  Dwars door Vlaanderen 2012 (Cor Vos)
 •  
  Suzuka Japan 2009
 •  
  Ster Elektrotoer 2009 (foto Antoine van Heertum)
 •  
  TdF 2009 etappe 6
 •  
  TdF 2009 etappe 10 (Cor Vos)
 •  
  Draai van de Kaai 2010 (Hans Colijn)
Skil - Shimano Professional Cycling Team

Welkom op de site van Koen de Kort

 

Koen de Kort is een Nederlandse beroepswielrenner en die sinds januari 2009 rijdt voor het team van Giant-Shimano (vorig jaar Argos-Shimano). Giant-Shimano komt sinds 2013 uit in de World Tour.


Op deze site vind je regelmatig nieuws over de wedstrijden van Koen. Zijn uitslagen staan onder de knop wedstrijden. Verder probeert Koen elke dag dat hij een wedstrijd rijdt een klein stukje te schrijven, zodat wij even kunnen meekijken in het peloton en zijn ervaringen tijdens de koers kunnen lezen.

Lees het laatste nieuws over Koen op Twitter verified

 

Reactie van Koen na de wedstrijd
Koen had na de wedstrijd een interview met Cyclingtips. Zie het interview hieronder.

 

Twee lekke banden bederven Parijs-Roubaix voor Koen
Koen de Kort nam op zondag 13 april deel aan de klassieker Parijs-Roubaix over een afstand van 257 kilometer. In de eerste 200 kilometer reed Koen goed voorin mee in het peloton, ondanks dat hij al een keer lek reed en daardoor een flinke inspanning moest doen om weer voorin te komen. Maar de benen waren goed. Toen de laatste kasseien stroken kwamen was het voor Koen voorbij want een tweede lekke band voor Mons-en-Pévèle was echt te veel van het goede om nog terug naar voren te komen. Het was uit eindelijk Niki Terpstra die ontsnapte uit een kopgroep van 12 renners en met 20 seconden voorsprong op de baan van Roubaix de zege pakte. De ploeggenoot van De Kort, John Degenkolb, sprintte naar een 2e plaats. Ploeggenoot Bert De Backer, die ook een goede wedstrijd reed, werd 11e. Koen werd teleurgesteld in een groep op 9'55" 83e.

Foto: Het huilen staat Koen nader dan het lachen na afloop van Parijs-Roubaix door twee lekke banden (dank aan Cor Vos)

Parijs-Roubaix2014-11

 

Kasseien verkend
Op donderdag 10 april heeft Koen samen met zijn Giant-Shimano ploeggenoten de kasseienstroken van de komende Parijs-Roubaix verkend. De acht renners reden door een stoffige hel van het Noorden. Gezien de weersverwachting kan het zondag droog zijn en dan krijgen de renners zoals tijdens verkenning te maken met een stoffige Parijs-Roubaix. De sfeer binnen de ploeg is goed wist Koen te melden vanuit Frankrijk. De renners verblijven in de buurt van Roubaix tot zaterdag en gaan dan richting Compiegne.

Foto: de renners, ploegleiders en mechaniciens tijdens een rustmoment bij de verkenning van de hel van het Noorden

Parijs-Roubaix2014-02

 

54e in Vlaanderens mooiste
Koen heeft op zondag 6 april een 54e plaats behaald in de Ronde van Vlaanderen. Koen zat na ruim 200 kilometer nog samen met zijn ploeggenoten Dries Devenyns en John Degenkolb nog goed voorin de de eerste groep van zo'n 60 renners. Na zo'n 230 kilometer kwam Devenyns net voor de tweede beklimming van de Oude Kwaremont te ver vanachteren in de groep en bracht Koen hem net voor de beklimming vooraan terug in de groep. Door deze inspanning was de beklimming van Oude Kwaremont net wat te veel van het goede voor Koen. Devenyns handhaafde zich van voren net als overigens Degenkolb. Zij werden uiteindelijk 14e en 15e. Koen, die er later weer doorheen kwam, eindigde in een groep op 4'19" van Fabian Cancellara als 54e. Deze groep reed vanaf plaats 36 en had zo'n drie minuten achterstand op de groep met Degenkolb en Devenyns.

 

John Degenkolb wint Gent-Wevelgem, Koen 31e
Een formidabel succes voor Giant-Shimano in de WorldTour klassieker Gent-Wevelgem op zondag 30 maart. John Degenkolb wist de klassieker te winnen door zo'n 30 renners in de sprint te verslaan. Na de laatste beklimming van de Kemmelberg gingen zo'n 80 renners uitmaken wie Gent-Wevelgem zou winnen. Drie vluchters onder leiding van de Belg Stijn Devolder hielden lang stand maar doordat diverse ploegen een of twee mannetjes op kop gezet hadden (waaronder Dries Devenyns van Giant) van het peloton werden de drie vluchters met zo'n 1.5 kilometer te gaan gegrepen. Het was toen de beurt aan Koen om John Degenkolb zo goed mogelijk voorin te houden en af te zetten in de sprint. Degenkolb verloor nog wel het wiel van Koen maar kon zich achter de Slovaak Sagan nestelen en toen deze de sprint aan ging was het voor Degenkolb erop en erover en kon hij de aanstormende Fransman Arnaud Demare nog met een half wiel voorblijven. Koen, die zich in de laatste honderden meters liet uitzakken, endigde als 31e op 6 seconden.

Foto: Koen tijdens Gent-Wevelgem (dank aan Cor Vos)

Gent-Wevelgem2014-1

 

Interview met Wielerland
Koen had onlangs een interview met een van de redacteuren van de website Wielerland. Het interview kun je hier lezen.

 

Gevallen in E3-Harelbeke
Helaas is Koen in de klassieker E3-Harelbeke gevallen. Twee jaar gelden ging hij in deze wedstrijd ook onderuit en kwam toen zwaar ten val. Zo zwaar zelfs, dat het hem enkele wedstrijden aan de kant hield. Nu kwam Koen ten val doordat erbij de eerste 20 vooraan in koers flink geduwd werd waardoor een renner ten val kwam en vol in het wiel van Koen viel. Koen ging hierdoor tegen de vlakte eveneens als zijn ploegmaat Reinardt Janse van Rensburg. John Degenkolb wist de valpartij net te ontwijken maar had door dit voorval wel twee belangrijke helpers minder in de finale. Degenkolb had alleen nog Dries Devenys bij zich in een overmacht van Omega Pharma-Quickstep renners. Degenkolb eindigde in de eerste groep achtervolgers op 4 koplopers, waarvan de Slovaak Peter Sagan de snelste was, als 15e. Koen reed de wedstrijd nog uit in een groepje op 7'33" van Sagan en werd 95e.

 

Programma:

- vrijdag 28 maart E3-Harelbeke(B)

- zondag 30 maart Gent-Wevelgem(B)

- zondag 6 april Ronde van Vlaanderen(B)

- zondag 13 april Parijs-Roubaix(F)

 

Nu verkrijgbaar: De Tour van 2013 - Een familiefeest, bestel hier!!
Koen en zijn moeder Ine hebben samen een boek geschreven over de Tour van 2013. In het boek wordt de Tour de France van 2013 van verschillende kanten bekeken. Ine de Kort geeft u een persoonlijk verslag van deze 100ste Tour en hou ouders aankijken tegen de deelname van hun zoon. Zoon Koen geeft elke dag een kort verslag van de etappe. Deze twee verslagen, aangevuld met diverse foto's, lopen door elkaar heen, soms versterken ze elkaar en soms juist niet.

Het boekje geeft u in elk geval een aardig beeld van de Tour de France en hoe de familie van een beroepswielrenner meeleeft met de prestaties van hun zoon en zijn team. Een mix van verwondering en bewondering en bovendien een nuchtere kijk op de prestaties in de Tour de France van 2013.

U kunt het boek vanaf nu bestellen door €15,-over te maken op rekeningnummer NL31 INGB 0003247410 t.n.v. Ine de Kort, Liempde. Wilt u ook uw naam en adres bij de mededelingen zetten. U krijgt het boek zo snel mogelijk (begin maart) thuisgestuurd, uiteraard met handtekening van Koen.

Cover_boek_Tour_2013

 

 

Pech voor favoriet Degenkolb in Milaan-San Remo, Koen wordt 80e
Met twee renners kon Giant-Shimano hun kopman John Degenkolb tot in de finale van de klassieker Milaan-San Remo steun geven. Koen was één van deze twee. Hij verrichte hand en spandiensten voor zijn kopman en kon tot aan de Cipressa mee met de eersten. Helaas reed Degenkolb in de finale lek op Poggio en was hij zo ongeveer de enige sprinter die niet bij de eerste groep zat in de straten van San Remo waar de Noor Kristoff naar de zege sprintte. Degenkolb werd teleurgesteld 39e op bijna 2 minuten terwijl Koen in groep op 10'04 als 80e over de streep kwam. Het is te hopen dat de renners van Giant-Shimano a.s. vrijdag 28 maart in E3 Harelbeke meer geluk hebben.

 

Niet uitgereden
De laatste etappe van Parijs-Nice heeft Koen niet uitgereden. De taak die de ploeg voor de slotdag had is wel gelukt, het verdedigen van de groene trui voor John Degenkolb. De Fransman Arthur Vichot won de laatste etappe terwijl Carlos Alberto Betancur het eindklassement won.

 

95e in 7e etappe
Ploeggenoot Albert Timmer maakte vanaf het begin van de etappe van Mougins - naar Biot Sophia Antipolis over 195.5 kilometer deel uit van de ontsnapping van de dag. Timmer mocht dit doen omdat deze etappe geen etappe was voor ploeggenoot Degenkolb. Helaas werd de groep van Timmer net voor de finale teruggepakt. Koen maakte op dat moment al geen deel meer uit van het peloton. Hij eindigde als 95e op 11'45" van Tom Jelte Slagter die zijn tweede etappe zege behaalde door de sprint berg op te winnen.

 

101e in 6e etappe
De etappe op vrijdag van Saint-Saturnin-lès-Avignon naar Fayence over 221.5 km met daarin de Col de Bourigaille op 20 kilometer voor het einde betekende dat het peloton in diverse stukken brak. Koen eindigde net als John Degenkolb in de tweede grote groep welke 6'58" moest toegeven op de Columbiaan Carlos Alberto Betancur die de etappe won. Koen eindigde als 101e.

 

71e in 5e etappe
In de etappe van Crêches-sur-Saône naar Rive-de-Gier over 152.5 km zou men voor John Degenkolb rijden maar omdat deze kettingproblemen had werd er in de finale gegokt op Reinardt Janse van Rensburg. Koen zat er toen al niet meer bij. Hij eindigde als 71e op 2'29" van de Columbiaan Carlos Alberto Betancur Gomez die de etappe won. Janse van Rensburg werd 6e. Degenkolb eindigde wel in de eerste groep en behield zijn 2e plaats in het klassement.

 

Degenkolb raakt leiderstrui kwijt
De vierde etappe zou een lastige etappe worden voor de Giant-Shimano renners om John Degenkolb in de leiderstrui te houden en om hem nog een in kansrijke stelling voor de dagzege te brengen. Maar het was geen onmogelijke opgave want de beklimmingen aan het einde van de etappe waren van 2e en 3e categorie. Op 14 kilometer van het einde werden de vluchters van de dag teruggepakt door de eersten van het gebroken peloton. Het was toen de Nederlander Tom Jelte Slagter die demarreerde op de slotklim en in de afdaling de Engelsman Geraint Thomas bij zich kreeg. Samen hielden de twee stand tot aan de streep waar ze 5 tellen voorsprong hadden op een eerste groep. Het was Slagter die zegevierde voor Thomas. John Degenkolb kwam in een tweede groep op 18 seconden van Slagter over de streep. Thomas pakte met zijn tweede plaats de leiding over van Degenkolb die nu 2e staat op 3 seconden. Koen kwam op 4'15" als 91e over de streep.

 

3x is scheepsrecht, Degenkolb wint 3e etappe
De derde etappe is het de renners van Team Giant-Shimano gelukt. John Degenkolb won na twee tweede plaatsen de etappe in de massasprint op circuit van Magny Cours en pakte tevens ook nog de leiding in de Parijs-Nice. Koen deed de lead out nadat diverse ploegmakker in de laatste kilometers flink het tempo op kop van het peloton hoog gehouden hadden. Koen kwam als 42e over de streep.

Bekijk hier de sprint via de website van NOS.nl

 

Degenkolb wederom 2e, Koen 29e
Koen trok in de finale van de tweede etappe van Rambouillet naar Saint-Georges-sur-Baulche over 205 km de sprint aan voor John Degenkolb. Helaas was Belkin renner Moreno Hofland iets rapper in de sprint en werd Degenkolb wederom 2e. Koen kwam als 29e over de eindstreep.

 

Degenkolb begint Parijs-Nice met 2e plaats, Koen 99e
Op zondag 9 maart is de meerdaagse Parijs-Nice van start gegaan met een etappe over 162.5 kilometer. Gezien het koersverloop zette de Giant-Shimano formatie in de finale vol in op sprinter John Degenkolb. Koen had ondertussen al twee maal noodgedwongen van zijn fiets moeten stappen bij enkele valpartijen maar hij kon zonder lichamelijke schade zijn weg vervolgen. De Giant-Shimano coureurs namen in de laatste kilometers als sprinttrein de leiding alleen was Degenkolb wat naar achteren gezakt. Uiteindelijk sprintte Degenkolb nog wel naar een 2e plaats. Koen kwam in het gezelschap van ploeggenoot Bert De Backer op lichte achterstand als 99e over de streep in Mantes-La-Jolie. Parijs-Nice duurt nog tot en met zondag 16 maart.

 

Omroep Brabant schenkt aandacht aan boek van Koen & Ine de Kort

 

83e in Kuurne-Brussel-Kuurne
Op zondag 2 maart, daags na Omloop Het Nieuwsblad nam Koen deel aan de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Koen reed deze klassieker uit in het peloton wat uiteindelijk 12'13" achterstand had op een groep van 10 koplopers waarvan de Belg Tom Boonen zich de snelste toonde. Koen werd 83e.

 

28e in Omloop Het Nieuwsblad
Koen heeft op zaterdag 1 maart de Omloop Het Nieuwsblad een 28e plaats behaald. Koen zat lang voorin het peloton wat steeds maar kleiner werd toen de diverse beklimmingen gedaan werden met nog zo'n anderhalf uur koers te gaan. Toen diverse renners in de aanval gingen op zoek naar de koplopers van het eerste uur met onder meer Koen zijn ploeggenoot Raymond Sinkeldam vloog het tempo omhoog. Helaas brak voorin de eerste grote groep van zo'n 40 renners op Paddestraat en kwam Koen net als favoriet Tom Boonen in de tweede groep. Ploeggenoot Devenyns zat wel bij de eersten en eindigde tenslotte in de sprint om de 6e plaats op 1'34" van de winnaar Ian Stannard als 8e. Koen werd op 3'46" 28e.

 

Ook de slot-etappe is voor Kittel
De Giant-Shimano formatie kan zeer tevreden afreizen naar Europa nadat Koen zijn kamergenoot Marcel Kittel ook de vierde en tevens slotetappe van de Dubai Tour op zijn naam schreef. De Duitser behaalde daarmee drie overwinning op rij. Wederom werd hij door zijn ploeggenoten voorin goed afgezet en wachtte hij het geschikte moment af om de sprint aan te gaan. Hij troefde hier de Australier Mark Renshaw en de Italiaan Andrea Guardinu af. Koen werd 47e.

Het eindklassement werd gewonnen door de Amerikaan Taylor Phinney. Koen eindigde in dit klassement als 45e.

Kittel wint derde etappe na goed ploegwerk
In de derde etappe van de Dubai Tour was het in de slotfase van de etappe zaak om Marcel Kittel door de heuvels heen te loodsen bij de eersten. Koen en zijn ploeggenoten deden alles om dit te bewerkstelligen waarbij Koen tot 5 kilometer voor het einde met doodsverachting door een bocht ging om Kittel bij de eerste renners te brengen. Dit alles slaagde en Kittel en ook Reinardt Janse van Rensburg gingen met zo'n 35 man naar de eindstreep. In een ouderwetse groepsprint met oa. Peter Sagan was het Kittel die uit de groep naar voren flitste en de etappe won. Van Rensburg werd 5e. Koen eindigde in een achtervolgende groep op 36 seconden als 47e.

Kittel wint tweede etappe
Koen zijn ploeggenoot Marcel Kittel heeft de tweede etappe vande Dubia Tour gewonnen. Nadat hij door zijn ploeggenoten goed vooraan afgezet was toonde hij zich in de sprint sneller dan de Slovaak Peter Sagan en Taylor Phinney. Koen eindigde als 92e.

Foto: Kittel wint de tweede etappe (dank aan Cor Vos)

Dubai Tour 2014 - 21

64e in openingstijdrit in Dubai
De Dubai Tour begon op woensdag 5 februari met een individuele tijdrit over 10 kilometer. In de door de Amerikaan Taylor Phinney gewonnen wedstrijd behaalde Koen een 64e plaats op 1'12" van Phinney.

 

4e in slotetappe Down Under
Koen heeft de Tour Down Under afgesloten met een nette 4e plaats in de slotetappe. Het Argos-Shimano team had eigenlijk zijn kaarten gezet op Marcel Kittel maar op 600 meter voor de streep kreeg Koen te horen dat hij voor zijn eigen kansen mocht sprinten. Achter gerenomeerde sprinters als André Greipel en Mark Renshaw eindigde hij dus als 4e wat hem en zijn team nog een Worldtour punt opleverde. In het eindklassement welke gewonnen werd door Simon Gerrans eindigde Koen als 96e.

Klik hier voor een interview met Koen na de wedstrijd voor de camera van Telesport

Bekijk hier onder de laatste kilometer van de etappe.

 

Koninginnerit zit erop
Op zaterdag 25 januari werd de Koninginnerit verreden van de Tour Down Under. De etappe ging van McLaren Vale naar de aankomst boven op Willunga Hill na 151.5km. Koen reed in de hitte in zijn eigen tempo naar boven aangezien er voor hem en de meeste van zijn ploeggenoten niets op het spel stond. Koen eindigde als 122 op 11'32" van de Australier Richie Porte die Australian Day bekroonde met een zege. Zijn landgenoot Gerrans blijft aan de leiding met 1 seconde voorsprong op Cadel Evans.

Foto: Koen bezig aan de slotklim naar Willunga Hill (dank aan Kaitlin Bell)

DownUnder2014-51

Peloton brak in tweeën
De etappe op vrijdag van Unley naar Victor Harbor in de Tour Down Under over 148.5 kilometer leende zich voor een mooie massasprint. Een massasprint werd het inderdaad maar niet met het gehele peloton. Het peloton brak in tweeën en sprinter Marcel Kittel zat in de tweede groep. Koen en zijn teamgenoten deden er alles aan om de aansluiting met de eerste groep te bewerkstelligen maar dat lukte niet. De groep waarin Koen als 85e over de eindstreep kwam had uiteindelijk een achterstand van 14 minuten op de eerste groep. In deze groep zat wel de Giant-Shimano man voor het klassement Geschke. Hij liep dus geen achterstand op. Andre Greipel won de etappe en Cadel Evans behield leiding in het algemeen klassement.

Corkscrew eist zijn tol
Op donderdag 23 januari werd er in de Tour Down Under de derde etappe verreden van Norwood - Campbelltown over 145km met daarin de beklimming van de Corkscrew. Giant-Shimano kopman Geschke kon lang mee met de besten maar moest uiteindelijk 45 seconden toegeven op een groep van zo'n 12 renners welke 15 seconden achterstand hadden op de Australiër Cadel Evans die de etappe won. Koen eindigde op 4'17" als 67e. Evans nam door zijn zege de leiding in het algemeen klassement. Geschke staat in dit klassement 19e op 1'13" van Evans. Koen bezet de 80e plaats.

Moeilijke tweede etappe
De finale van de tweede etappe van de Tour Down Under werd nog even een spannende etappe voor Koen en zijn ploeggenoot Simon Geschke. In de laatste 3 kilometer ging Koen, met Geschke in zijn wiel, in het gedrang bijna tegen de vlakte en vielen er gaten in het peloton. Gelukkig was de 3 kilometer regeling van toepassing waardoor Geschke in dezelfde tijd als de winnaar, de Italiaan Diego Ulissi, als 21e geklasseerd werd. Koen werd 67e in dezelfde tijd.

In dienst van Geschke
De tactiek van de Giant-Shimano formatie voor de eerste etappe was duidelijk, rijden voor Simon Geschke. De Duitser moest in deze lastige etappe voorin blijven en bij de bonificatiesprint seconden pakken. Dit lukte in de etappe die ging van Nuriootpa naar Angaston over 135 kilometer prima. Koen en Marcel Kittel zorgden er voor dat Geschke in de tussensprint seconden kon pakken door voor hem de sprint aan te gaan en in de finale zat Geschke in een uitgedund peloton van 70 man waar hij naar een 7e plaats sprintte. Koen eindigde in een groep op 3'53" als 99e. In het algemeen klassement bezet Geschke een 4e plaats op 11 seconden van de Australier Simon Gerrans die de etappe in de sprint won voor de Duitser Andre Greipel.

Marcel Kittel wint People's Choice Classic
Voorafgaand aan de Tour Down Under werd er in de straten van Adelaide, beter gezegd in een groot park, op zondag 19 januari een criterium over 50 kilometer verreden. De dit criterium, de People's Choice Classic, werd door de heren profs in een hoog tempo afgewikkeld en na één uur en vier minuten was het Koen zijn ploeggenoot Marcel Kittel die zijn voorwiel iets eerder over de streep drukte dan zijn landgenoot André Greipel. Kittel was goed door zijn ploeggenoten vooraan afgezet en maakte goed gebruik van de sprinttrein van Greipels ploeg. Koen eindigde in het uitgedunde peloton van zo'n 70 renners als 42e. Kittel zorgde voor de eerste zege voor Giant-Shimano, de nieuwe naam van zijn ploeg. "Ik ben onder de indruk van mijn teammaats. Van bij de start zat het goed en ze zetten me goed af. Dit is de perfecte start van een nieuw seizoen."

Tour Down Under staat voor de deur, ploeggenoten gearriveerd in Australië
In de derde week van januari zijn Koen zijn ploeggenoten op maandag in Australië in Adelaide aangekomen waar Koen vanuit Melbourne bij ze aansloot. Ondanks de hitte, werd er op woensdag voorafgaande aan de Tour Down Under, welke op zondag 19 januari van start gaat een tocht gemaakt van 5 uur.

DownUnder2014Training-1

Seizoen 2014 begint voor Koen met Tour Down Under
Logisch aan het verblijf van Koen in Australië is dat hij op 19 januari zal deelnemen aan de eerste World Tour wedstrijd van het seizoen, de Tour Down Under. Naast Koen zal de ploeg bestaan uit zijn Duitse ploeggenoten Nikias Arndt, Johannes Frohlinger, Simon Geschke en Marcel Kittel, de Fransman Thierry Hupond en de Amerikaan Tom Peterson.

 

Programma:

 

Nog tot en met 2015 bij Argos-Shimano
Mocht er nog bij iemand onduidelijkheid zijn geweest om het feit of Koen volgend jaar nog bij Argos-Shimano zou fietsen dan kwam daar op vrijdag 11 oktober een einde aan. Toen maakte de ploeg namelijk bekend dat Koen, net als zijn ploeggenoot Tom Veelers, Albert Timmer en Johannes Fröhlinger nog tot en met 2015 onder contract staat. Naast een waardevolle kracht in de sprinttrein voor de sprinters Kittel, Degenkolb en Mezgec zal Koen zich in het voorjaar richten op eigen succes in de klassiekers.

 

Weer in training
Koen is voldoende hersteld van zijn sleutelbeenbreuk om weer te kunnen trainen. Hij brak zijn sleutelbeen op 25 augustus in de Vattenfall Cyclassics in Hamburg. Koen die dit seizoen niet meer in actie komt gaat in oktober naar Australië om zich daar verder voor te bereiden onder de Australische zon op het nieuwe wegseizoen.

 

Koen breekt sleutelbeen in Hamburg, ploeggenoot Degenkolb zegeviert
Op zondag 25 augustus is Koen nog met een klein uurtje koers te gaan in Vattenfall Cyclassics ten val gekomen. Een renner langs hem viel en nam hem mee in zijn val. Koen brak bij zijn val zijn linkersleutelbeen en is hier door een tijd uit de roulatie. Hij brak in het voorjaar bij een val zijn rechtersleutelbeen waarna een operatie volgde. Of Koen nu nu ook geopereerd wordt valt nog te bezien.

De klassieker draaide na 246 kilometer uit op een massasprint die gewonnen werd door Koen zijn Duitse ploeggenoto John Degenkolb. Degenkolb bleef zijn landgenoot Greipel en de Noor Kristoff voor.

 

Eneco Tour zit erop, Dumoulin 2e
In de slotetappe op zondag van Tienen naar Geraardsbergen over 208 kilometer stond voor Koen in het teken van Dumoulin bijstaan. Daar kwam nog een kink in de kabel toen hij voor de Tenbosse met zo'n 50 kilometer te gaan lek reed. Het kostte Koen veel moeite om weer terug voor aan te sluiten. Toen kon hij tot een kilometer of 10 vooraan blijven en daarna was Dumoulin, die toen veilig in het wiel van Stybar zat, op zichzelf aangewezen. Op het moment toen Stybar, op de voorlaatste beklimming demarreerde moest Dumoulin echter het antwoord schuldig blijven. Stybar achterhaalde de Engelsman Ian Stannard die nog aan de leiding reed en samen reden ze naar Geraardsbergen waar de Tsjkech de etappe en tevens ook het eindklassement won met 26 seconden voorsprong op Dumoulin die daarmee toch een prachtig resultaat behaalde. Koen, die in de slotrit als 51e op 4'37" eindigde, werd in het eindklassement 66e op 24'51".

Ploeggenoot Tom Dumoulin pakt de leiding
De Koninginnerit in de Eneco Tour over 150 kilometer van Riemst naar Aywaille heeft de Argos-Shimanio formatie de leiderstrui opgeleverd. Het was Tom Dumoulin die na een zeer knappe wedstrijd een 4e plaats behaalde en de leiderstrui overnam van Lars Boom. Maar dit ging niet zonder slag of stoot want met nog zo'n 65 kilometer te gaan ging dumoulin tegen de vlakte waardoor hij de aansluiting met het uitgedunde peloton verloor. Het was toen Koen die zich liet afzakken tot Dumoulin en 25 kilometer zijn hart eruit reed zoals hij zelf omschreef. Dumoulin kon uiteindelijk aansluiting vinden en zelfs nog in de aanval gaan. Koen kwam als 69e op 15'38" over de eindstreep. Voor morgen wacht de mooie taak om Dumoulin in zijn leiderstrui te houden in de slotetappe van Tienen naar Geraardsbergen waarin Dumoulin een voorsprong van 9 seconden op de Tsjech Stybar zal moeten verdedigen.

Foto: Dumoulin, Degenkolb en De Kort tijdens 6e etappe Eneco Tour (dank aan Cor Vos)

EnecoTour2013-61

57e in tijdrit
Koen heeft op vrijdag in de tijdrit van 13.2 kilometer van Sittard naar Geleen een 57e plaats behaald. De overwinning was voor de Fransman Sylvain Chavanel. Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin reed een prima tijdrit en eindigde op 4 seconden van Chavanel als 2e. Dumoulin staat nu in het algemeen klassement derde op 8 seconden van Lars Boom die leider bleef met vier seconden op Chavanel die tweede staat. De komende twee dagen zal binnen de Argos-Shimano ploeg alles in het teken staan om Dumoulin te steunen voor een goede klassering.

137e in Brabantse etappe na valpartij
De vierde etappe van de Eneco Tour ging op donderdag 15 augustus bijna volledig door Brabant. Weliswaar lag de start in het Belgische Essen maar na een paar kilometer werd de grens gepasseerd met Brabant en werd er koers gezet naar Vlijmen waar na 169.6 kilometer de eindstreep was. Het draaide hier uit op een massasprint van een uitgedund peloton maar zonder Koen die door een valpartij, waarbij ook sprinter Marcel Kittel betrokken was, in een groep op 3 minuten als 137e eindigde. John Degenkolb was nu in de sprint met een 13e plaats de best aankomende Argos-Shimano renner.

Drie renners ontlopen massasprint in derde etappe
In de finale van de derde etappe van de Eneco Tour van Oosterhout naar de Brouwersdam over 187.3 kilometer ontsnapten in de slotkilometer vier renners op de Brouwersdam in Zeeland waarvan drie renners stand hielden. Zdenek Stybar won de etappe voor het aanstormend peloton waarin Koen als 63e eindigde.

Lastige aankomst in tweede etappe
De tweede etappe in de Eneco Tour ging op dinsdag 13 augustus van Ardooie naar Vorst over 176.9 kilometer. Doordat de laatste kilometer omhoog liep werd het geen massasprint voor de sprinters. Het was de Fransman Arnoud Démare die zegevierde. Koen reed de laatste kilometers John Degenkolb naar voren alleen deze was niet bij machte om vooraan met te sprinten en eindigde in de staart van de eerste groep als 70e op 12 seconden. Koen werd 85e op 38 seconden.

Renshaw verrast sprinters in Eneco Tour
Koen neemt van 12 tot en met 18 augustus deel aan Eneco Tour. De eerste etappe van de Eneco Tour van Koksijde naar Ardooie over 175.3 kilometer is gewonnen door de Australier Mark Renshaw. Renshaw reed als lead-out van de Belkin sprinttrein met nog 1.5 kilometer te gaan weg uit het peloton doordat zijn sprinter Theo Bos achter hem een gaatje liet vallen. Renshaw verraste hier mee eenieder en kon voor het peloton uitblijven en kwam 2 seconden eerder als het sprintende peloton over de eindstreep. Koen werd 58e.

 

 

7e in Surhuisterveen
In de profronde van Surhuisterveen heeft Koen op dinsdag 30 juli een 7e plaats behaald. De overwinning was voor Bauke Mollema die de Tourwinnaar Christopher Froome te snel af was.

 

FotokaartKoen2013Klein

Fotokaart van 2013 binnenkort leverbaar:

Over twee weken is de nieuwe fotokaart van Koen verkrijgbaar.

U kunt deze kaart bestellen door een aan uzelf geadresserde en gefrankeerde envelop te sturen aan:


Fotokaart Koen de Kort
Dennendreef 9
5298WH Liempde

 

 

11e in Steenwijk
In het profspektakel van Steenwijk heeft Koen op zaterdag 27 juli een 11e plaats behaald. De overwinning was voor Laurens ten Dam die de Portugees Rui Costa te snel af was.

3e in Heerlen
Koen heeft op vrijdagavond 26 juli in het profcriterium van Heerlen een 3e plaats behaald. Met nog 10 van 50 ronden te gaan was hij samen met 6 andere renners ontsnapt uit het peloton. Met nog vier ronden te gaan wisten Koen, zijn ploeggenoot Tom Dumoulin en Lars Boom zich te ontdoen van hun medevluchters. Wat Koen en zijn ploeggenoot nog deden in de laatste ronde, zij konden Boom niet kwijt spelen en in de sprint zegevierde Boom voor Dumoulin en Koen.

PodiumHeerlen2013-1

 

In voorselectie Ronde van Spanje
Argos-Shimano maakte op vrijdag 26 juli bekend dat Koen is opgenomen in de voorselectie van de Ronde van Spanje (Vuelta) welke van zaterdag 24 augustus tot en met zondag 15 september verreden wordt. Naast Koen bestaat de voorselectie uit Nikias Arndt (D), Warren Barguil (F), Will Clarke (AUS), Johannes Fröhlinger (D), Thierry Hupond (F), Reinardt Janse van Rensburg (ZAF), François Parisien (F), Tom Peterson (USA), Georg Preidler (A), Ramon Sinkeldam (NL) en Tom Stamsnijder (NL). Van de 12 renners zullen er nog 3 afvallen. De selectie bevat veel jonge renners waarvan er enkele hun debuut gaan maken in een grote ronde. Indien Koen bij de definitieve selectie zit is hij één van de weinige renners die dit jaar bij alledrie de grote ronden (Giro, Tour en Vuelta) aan de start stond.

12e in Wateringen
Tijdens de Wateringse wielerdag heeft Koen op donderdag 26 juli een 12e plaats behaald. De overwinning was voor Johnny Hoogerland die Laurens ten Dam te snel af was. Marcel Kittel won de sprint voor de derde plaats.

Sprinttrein in Chaam
In de 8 van Chaam op woensdag 24 juli was de Argos-Shimano sprinttrein van de Tour weer bijelkaar. En zoals in de Tour was dit niet zonder succes. Marcel Kittel won de 8 van Chaam voor de gebroeders van Poppel. Koen kwam als 11e over de eindstreep.

 

Exclusieve beelden van Argos-Shimano feest na de etappewinst in Parijs
Na de huldiging van etappewinnaar Marcel Kittel keerde hij terug bij de bus van Argos-Shimano waar samen met zijn ploeggenoten een feest in gang gezet werd. Bekijk hieronder de beelden.

 

Veel publiek en goede sfeer in Boxmeer
Koen maakte op maandag 22 kuli zijn opwachting in het criterium van Boxmeer. Samen met Marcel Kittel kwam hij vanuit Frankrijk aan in Boxmeer waar de diverse fans de renners stonden op te wachten. Wat de sprinttrein van Argos-Shimano in de Tour wel lukte, lukte helaas in Boxmeer niet. De koplopers Bauke Mollema en Wout Poels werden net niet teruggehaald waardoor Kittel achter Mollema en Poels als 3e eindigde. Koen eindigde buiten de top tien. Daarna kon hij eindelijk na ruim 3 weken naar zijn bed in Liempde.

Bekijk hieronder een interview met Koen voor de start in Boxmeer door Omroep Brabant

Klik hier voor een verslag van het criterium in Boxmeer door NOS Studio Sport

 

 

 

Koen schreef tijdens de Tour dagelijkse een column voor NU Sport onder de naam Koen in 't Kort. Alle columns kun je hier terug vinden.

 

Marcel Kittel wint op de Champs-Élysées
Na uitstekend werk van de Argos-Shimano formatie heeft Marcel Kittel de slotetappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Kittel werd in de laatste kilometers naar voren gebracht en het was Koen die als eerste de laatste bocht door kwam en het stokje overgaf aan Kittel die naar de overwinning sprintte. Kittel werd op de huid gezeten door zijn landgenoot Greipel en de Engelsman Cavendish. Kittel hield stand en behaalde met een wiel voorsprong zijn vierde overwinning in deze Tour en maakte het succes van Argos-formatie nog grandiozer.

Bekijk hier de reactie van de Koen na de streep voor de camera van de NOS.

''Ik ben blij dat ik niet weer een weddenschap met hem heb gesloten'', aldus Koen tegenover NuSport. ''Anders had ik opnieuw de tol kunnen betalen.'' Hij gunde zijn ploeggenoot het succes uiteraard van harte. Bovendien deed Kittel het niet alleen. ''We hebben hier als ploeg jarenlang naartoe gewerkt. We hebben keihard getraind op ieders plek in de sprinttrein. Iedereen weet wat hij moet doen in de trein. Roy Curvers en ik sturen het aan en zelfs drie plekken voor ons kunnen ze het horen als ik iets schreeuw. In deze Tour kwam alles bij elkaar. Het is een kwestie van ervaring dat we zo konden domineren. De jongens zijn ontzettend op elkaar ingespeeld.''

75e in laatste bergetappe
In de laatste bergetappe van Annecy naar Annecy - Semnoz over 125 kilometer behaalde Koen een 75e plaats. De winst ging naar de Columbiaan Nairo Quintana die de Spanjaard Joaquin Rodriguez en de Engelsman Christopher Froome voorbleef. Quintana en Rodriguez gingen door hun inspanning beide de Spanjaard Contador voorbij in het algemeen klassement waar Froome onbedreigd aan de leiding gaat met vijf minuten voorsprong op Quintana. Koen staat met de afsluitende rit in Parijs te gaan op een 138e plaats in het algemeen klassement.

78e in voorlaatste bergetappe
Op vrijdag 19 juli stond er in de Tour een zware bergetappe op het programma van Bourg-d'Oisans naar Le Grand-Bornand over 204.5 kilometer. Deze etappe begon met twee beklimmingen van de buiten categorie, eerst de Col du Glandon gevolgd door de Col de la Madeleine. Later in de etappe volgden er nog enkele beklimmingen van eerste en twee categorie. In de aanloop van de eerste klim mocht er een grote groep renners wegrijden uit het peloton met daarbij Koen zijn ploeggenoten Tom Dumoulin en Simon Geschke waardoor er in het peloton zelf bijna de gehele dag tot aan de laatste klim een strak tempo werd gereden. Koen bleef lang bij en eindigde uit eindelijke als 78e op 27'19" van de etappewinnaar Rui Costa. Dumoulin en Geschke eindigden respectievelijk als 13e en 14e.

72e in de etappe naar Alpe d'Huez
De etappe van Gap naar Alpe d'Huez is door Koen afegsloten met een 72e plaats. Hij zat voorin een eerste grote groep welke na de tweede beklimming van de Alpe d'Huez na 172.5 kilometer een achterstand had van 26'10" op etappewinnaar Christophe Riblon.

156e in de bergtijdrit
Koen heeft op woensdag 17 juli in de individuele tijdrit van Embrun naar Chorges over 32 km een 156e plaats behaald. Hij had een achterstand van 7'26" op Christopher Froome.

127e in eerste etappe na de rustdag
De eerste etappe na de rustdag, die van Vaison La Romaine naar Gap over 168 kilometer, was de etappe waarin Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin vrij spel had. Dumoulin greep deze kans met beide benen aan en hij kwam in de definitieve ontsnapping van de dag. 26 renners wisten weg te rijden uit het peloton. Op slotklim van 2e categorie met de top op 11.5 kilometer voor de eindstreep reed de Portugees Rui Alberto Costa de kopgroep uitelkaar en kwam alleen boven op de top. Hij behield zijn voorsprong en zegevierde. Achter hem reed een sterk rijdende Tom Dumoulin naar een keurige 6e plaats op 1'00" van Costa. Koen eindigde in de grote bus als 127e op 21'46" van Costa.

Een man een man, een woord een woord
Op de tweede rustdag moest Koen zijn lange kapsel er aangeloven. Koen kreeg na de verloren weddenschap met Marcel Kittel de coupe Kittel aangemeten. Zie hieronder het resultaat.

Bekijk hier hoe Koen geknipt en geschoren wordt voor de camera van RTL7 en onder toezicht van zijn vriendin en zijn ouders.

 

Kapsel2eRustdagTDF2013

Kapsel2eRustdagTDF2013-2

 

102e in eerste Alpen etappe
Koen heeft op zondag 14 juli in de eerste Alpen etappe welke ging van Givors naar de Mont Ventoux een 102e plaats behaald. Koen zat vooraan in de eerste bus welke een achterstand had van 27'36" op de etappewinnaar Christopher Froome. Froome vergootte door zijn overwinning zijn voorsprong in het algemeen klassement op Bauke Mollema. Alle negen renners van Argos-Shimano kwamen op tijjd binnen. Voor maandag staat er een rustdag op het programma.

"Zeer snelle wedstrijd maar wat een fantasische laatste beklimming. Ik genoot echt van alle toeschouwers die ons aanmoedigden. Ik weet zeker dat ik gehoorschade heb opgelopen", aldus Koen.

 

 

Bekijk hier een filmpje over de kapsels van de Argos-Shimano renners in de Tour en waardoor er een weddenschap ontstond

Rustige etappe
In tegenstelling tot een dag eerder was de 14e etappe van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon over 191 km op zaterdag een relatief rustige etappe. Na wat schermutselingen in het begin geraakten 18 renners vooraan die de zegen kregen van het peloton omdat er geen klassementsrenners bij zaten. Namens Argos-Shimano zat Simon Geschke mee. Geschke kwam in de finale in de sprint tot een 7e plaats achter de Italiaan Matteo Trentin. Koen kwam in het peloton op 7'17" als 95e over de eindstreep.

"Sagan wilde vandaag blijkbaar niet winnen want zijn ploeg hield zich afzijdig en gezien het feit dat wij Simon mee vooraan hadden werd het voor mij en de anderen een rustig dagje. Maar met het oog op de lange etappe van morgen met aankomst op de Ventoux was dat niet erg."

Onverwachte wending in etappe 13
De 13e etappe van de 100e Tour zal de geschiedenis in gaan als één van de strijdvolste ooit. Door in eerste instantie een actie van de Quickstep formatie tijdens de etappe die ging van Tours naar Saint-Amand-Montrond over 173 kilometer kreeg het koersverloop een onverwachte wending en kwam het peloton op de kant te zitten waarbij een grote groep renners moest lossen. Helaas was hierbij ook Kittel die net materiaalpech had. Toen ook de Belkin formatie op kop ging sleuren nadat ook de nummer twee in klassement Valverde pech had, waren de kansen op een terugkeer voor Kittel vooraan bekeken. Koen en zijn ploeggenoot Veelers en Degenkolb zaten wel goed voorin. Zij lieten zich mooi mee voeren. Helaas gooide de Saxo formatie er nog een schepje bovenop en kwamen er 14 renners aan de leiding zonder klassementsleider Froome die samen met zijn ploeggenoten en enkele andere renners niet bij machte was om de vluchters terug te halen. Koen kwam, nadat Cavendish de sprint van de koplopers gewonnen had, als 24e in de eerste grote groep over de eindstreep.

Unieke beelden van Koen en Marcel Kittel na de streep van etappe 12
Via www.bicycling.com hebben we onderstaande beelden waar Marcel Kittel Koen na de streep bedankt voor zijn werk en waar ze dan pas te horen krijgen dat Marcel gewonne heeft. Daarna volgt nog een interview met Koen in het Engels.

 

Interview in de avondetappe met Mart Smeets
Na de derde overwinning van Marcel Kittel had Koen een interview in de avondetappe met Mart Smeets welke je hier terug kan zien.

Derde etappezege is een feit: Kittel wint opnieuw
Het succes blijft maar doorgaan voor de Argos-Shimano formatie. Op donderdag 11 juli behaalde Marcel Kittel zijn derde overwinning in de Tour. Doordat Tom Veelers vanwege zijn val op dinsdag zich niet goed genoeg achtte om als laatste man op te treden voor Kittel vroeg deze laatste aan Koen of hij deze rol wilde vervullen. Aan het einde van 218 kilometer lange etappe van Fougères naar Tours hadden ploeggenoten Roy Curvers en John Degenkolb er mee voor gezorgd dat Koen als eerste door de laatste bocht kwam met Kittel in zijn wiel. Koen ging aan en Gert Steegmans van Quickstep in dienst van Cavendish overnam. Kittel ging in het wiel van Cavendish mee en ging de Engelsman net voor de streep voorbij. Koen zelf kwam als 25e over de eindstreep.

Foto: Koen en Kittel vliegen elkaar om de nek na de derde overwinning van Kittel

TDF2013-Etappe12-11

148e in de tijdrit, ploeggenoot Dumoulin verrast met 9e plaats
Op woensdag 10 juli werd er een individuele tijdrit verreden van Avranches naar Mont-Saint-Michel over 33 kilometer. Koen behaalde in deze tijdrit, welke gewonnen werd door de Duitser Tony Martin, 148e plaats op 5'15" van Martin. Ploeggenoot Tom Dumoulin verraste met een 9e plaats op 1'45" van Martin.

Wederom succes voor Argos-Shimano: Marcel Kittel wint 10e etappe
Nadat Marcel Kittel de eerste etappe won van de Tour was hij in de eerste etappe van de tweede week van de Tour wederom de snelste in een massasprint. Na de rustdag op maandag stond er op dinsdag de etappe van Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo over 197 kilometer op het programma. Nadat Kittel zijn lead-out man, Tom Veelers, een beuk kreeg van Mark Cavendish en daardoor ten val kwam, slaagde Kittel erin zijn landgenoot Andre Greipel in de sprint te verslaan alwaar Cavendish als derde eindigde. Veelers hield gelukkig alleen wat schaafwonden over aan zijn val. Koen kwam als 112e op 1'23" samen met zijn kamergenoot John Degenkolb over de eindstreep. De volgorde van de sprinttrein was deze keer Roy Curvers, Koen, Degenkolb, Veelers en Kittel.

Foto: Koen en John Degenkolb komen zegevierend over de streep nadat ploeggenoot Kittel hun voorbereidend werk met succes heeft afgerond (dank aan Cor Vos)

TDF2013-Etappe10-13

Foto: Marcel Kittel(r) verslaat Andre Greipel en boekt tweede zege voor Argos-Shimano (dank aan Cor Vos)

TDF2013-Etappe10-11

Tweede bergetappe goed doorstaan
De lastige tweede bergetappe van de Tour, die ging van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre over 168.5 kilometer, heeft Koen goed doorstaan. "In het begin was het afzien geblazen maar later ging het wel en zaten we in grote groep richting de streep in Bagnères-de-Bigorre", aldus Koen na de landing van het vliegtuig die hun 800 kilometer verderop bracht richting Saint-Nazzaire. Koen werd 146e op 26'20" van de Ier Dan Martin die de etappe won.

Bekijk hieronder een filmpje met Koen voor aanvang van de tweede bergetappe

 

Eerste bergetappe veilig in de bus
Koen is aan het einde van de eerste bergetappe van Castres naar Ax 3 Domaines over 195 kilometer veilig in de bus als 153e op 31'15" van etappewinnaar Christopher Froome over de eindstreep gekomen. Ook de sprinters uit de Argos-Shimano, Kittel en Degenkolb zaten in dezelfde groep als Koen. In de etappe werd het dak van de Tour de France aangedaan met de Col de Pailhères waarvan de top ligt op 2001 meter.

"Het ging redelijk goed vandaag maar het was ook niet lastig vandaag", aldus Koen. "Maar dat zal morgen wel anders zijn gezien het profiel van de etappe van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre over 168.5 km met vijf beklimmingen waarvan vier van de eerste categorie".

Een goede 2e plaats voor kamergenoot Degenkolb, Koen 115e
Ondanks dat er misschien nog wat in het Duits gevloekt zal worden door de kamergenoot van Koen, de Duitser John Degenkolb, mag deze toch terugkijken op een goede etappe. Voor Koen liep de etappe nog niet als gewenst aangezien hij nog niet de benen had waarop hij hoopte. De etappe van Montpellier naar Albi over 205.5 kilometer stond te boek als een overgangsetappe. De beklimming van de Col des 13 Vents onder een strak tempo van de Cannondale formatie van de groene trui drager Peter Sagan was de scherprechter in deze etappe. Diverse renners sprinters maar ook Koen moest lossen op deze beklimming. Normaal gesproken is dat geen ramp met nog 100 kilometer te gaan maar de Cannondale formatie zag zijn kans schoon met een tussensprint en een etappezege in het verschiet en zij hielden het tempo hoog. Ondanks verwoede pogingen van Argos-Shimano en andere sprintersploegen werd het gat niet verkleind. Met nog zo'n 40 kilometer te gaan werd er zelfs de brui aangegeven. John Degenkolb was er wel ingeslaagd om in het eerste peloton te blijven en hij kon bijgestaan door o.a. Tom Dumoulin naar een mooie 2e plaats sprinten. Koen eindigde als 115e op 14'53".

Kittel sprint naar een 3e plaats, Koen 135e
De etappe van Aix en Provence naar Montpellier eindigde zoals verwacht na 176.5 kilometer in een massasprint. De renners van Argos-Shimano deden er alles aan om sprinter Marcel Kittel in een zetel naar de finish te brengen. Helaas lukte dit niet helemaal perfect en was het de Duitser Andre Greipel die na een goede lead-out van zijn ploeggenoten zegevierde voor de Slovaak Sagan en Kittel. Koen kwam net na het peloton als 135e over de eindstreep.

Het gaat weer beter
Aan het einde van de etappe Cagnes sur Mer naar Marseille over 228.5 kilometer kon Koen al melden dat het beter met hem gaat. Koen heef tijdens de etappe een flink stuk mee op kop gereden in achtervolging op de vluchtpoging van de dag. Deze renners werden ook teruggepakt maar helaas kon zijn ploeggenoot Marcel Kittel niet meesprinten om de zege omdat hij al voor de finale ten val gekomen was. Koen kwam in een groep met o.a.  enkele ploeggenoten waaronder Kittel op 10'08" als 188e over de eindstreep. De overwinning was voor de Engelsman Mark Cavendish die zijn 25e etappezege in de Tour behaalde.

22e plaats in ploegentijdrit
De Argos-Shimano formatie heeft in de vierde etappe, een ploegentijdrit over 25 kilometer, een 22e plaats behaald. De ploeg moest 1'47" toegeven op de Orica-Greenedge formatie die zegevierde met een tijd van 25'56". Door de zege van Orica-Greenedge nam de Australiër Simon Gerrans de leiding in het algemeen klassement.

Gevraagd naar Koen zijn ploegentijdrit en het feit dat de ploeg voltallig over de eindstreep kwam antwoorde hij: "Het ging goed vandaag, we deden het relatief rustig maar dan toch... Ik voel me niet meer ziek maar de benen zijn nog niet zoals ze moeten zijn."

Foto: Koen kreeg in Nice bezoek van goede vriend, Superbike coureur Jonathan Rea

TDF2013-Etappe04-14


Relatief rustige derde etappe
Aangezien de derde etappe ook weer diverse beklimming bevatte met op het einde een beklimming van 2e categorie met de top op zo'n 13 kilometer van de eindstreep in Calvi. Voor Koen was het een dag van Marcel Kittel bijstaan. Kittel won van de sprinters de eerste tussensprint achter de 5 koplopers maar hij raakte de groene trui toch kwijt aan de Slovaak Sagan doordat deze wel de beklimmingen over kwam en achter de Australiër Simon Gerrans, een vriend van Koen, als 2e eindigde. Koen kwam na 145.5 km in het gezelschap van Kittel als 180e op 9'15" over de eindstreep. Ploeggenoot Tom Dumoulin zorgde nog bijna voor een mooi succes door op 3 kilometer van de streep weg te rijden uit het peloton. Hij werd pas op 500 meter van de straap teruggehaald door de sprintende meute.

"Ik voel me nu weer wat beter dan gisteren", laat Koen 's avonds vanuit Nice weten. "Alleen was ik dat op de fiets nog niet echt. Ik hing nog een paar maal op het elastiek. Maar ik ben er bij gebleven."

Berg 2e categorie krijgt ploeg klein, Kittel van geel naar groen
De berg van 2e categorie in de etappe van Bastia naar Ajaccio was te veel van het goede voor de renners van Argos-Shimano. Zij allen moesten het peloton laten gaan en de meesten van hen, waaronder Koen, kwamen in het gezelschap van gele trui drager Marcel Kittel op 17'35" van etappewinnaar Jan Bakelants over de eindstreep. Koen werd 168e. Door 2 punten te verdienen in de eerste tussensprint kwam Kittel op 47 punten in het klassement om de groene trui welke hij in de derde etappe om zijn schouders mag doen.

"Het ging vandaag niet goed", aldus Koen vanaf Corsica. "Ik ben al een paar dagen wat ziekjes maar het gaat nu wel wat beter maar ik merk dat ik gewoon power te kort komt bergop. Morgen gaat het hopelijk wat beter."

Prachtig begin van de Tour de France: Kittel wint rit en pakt gele trui
De Tour is super begonnen voor Argos-Shimano. Marcel Kittel won op Corsica de eerste etappe en werd daarmee ook de eerste drager van de gele trui in de 100e Tour de France. Koen, die net als enkele andere ploeggenoten de valpartij op 6.5 kilometer van de streep ontliep, eindigde als 53e. Net als al zijn andere ploeggenoten was Koen dolblij met de zege van zijn ploeggenoot.

"Dit is gewoon geweldig en ongelooflijk. Het was zo hectisch! Ik heb nog nooit een sprint als dit eerder meegemaakt, maar gelukkig bleef iedereen rustig en we vermeden de grote crash", aldus Koen. "Het is goed om te zien dat iedereen geloofde in deze overwinning, en we waren allemaal erg gefocust tijdens de race. In de finale maakten we het verschil door onze ervaring - iedereen kent elkaar heel goed en we hebben voor een lange tijd gewerkt met elkaar, dus zelfs als het zo hectisch is als vandaag blijven we kalm en ontspannen en kunnen we werken als een trein. Dit is een onvergetelijk moment."

Foto: Marcel Kittel wint de eerste etappe (dank aan Cor Vos)

TDF2013-Etappe01-11

Foto: de renners na overwinning bij het avondeten met champagne (dank aan Ad Pertijs)

TDF2013-Etappe01-17

 

Afgestapt op het NK
Het NK wielrennen op de weg op zondag 23 juni te Kerkrade liep voor Koen niet zoals gehoopt. Waar hij vorig jaar nog 10e werd na een hongerklop moest Koen dit jaar de strijd voortijdig verlaten. Zijn ploeggenoot Tom Dumoulin was de man in vorm. De jonge Limburger behaalde een mooie 2e plaats achter de nieuwe nationale kampioen Johnny Hoogerland. "Het ging op zich niet slecht maar ook niet zo goed als verwacht", aldus Koen. "Ik heb uiteindelijk nog een keer vol voor Dumoulin gereden en daarna ben ik uit koers gestapt toen ik in een groep reed voor de 20e plaats."

 

Halle-Ingooigem(B)
Voor Koen was de Belgische wedstrijd Halle-Ingooigem zijn eerste wedstrijd na de Ronde van Italië. De wedstrijd in Halle-Ingooigem stond voor de Argos-Shimano in het teken van iemand mee hebben in de ontsnapping en bij een peloton sprint zou de kaart Mezgec gespeeld worden. Het waren ploeggenoten Ramon Sinkeldam en Will Clark die deel uitmaakten van de vluchtpoging van de dag bestaande uit 12 renners. Deze groep hield geen stand en na 197.4 kilometer werd de wedstrijd beslist in een massasprint. Een massasprint waarbij de lead-out voor sprinter Luka Mezgec gedaan werd door Koen. Iets waar het eerder nog niet naar uitzag toen Koen lek reed. Maar hij kon wonderwel nog de aansluiting vinden in het peloton en de lead-out doen. Mezgec werd helaas met een banddikte verslagen door de Belg Kenny Dehaes. Dit na bestudering van de finishfoto. Koen zelf kwam als 45e over de eindstreep.

 

Trainen op Zandvoort
Op maandag 17 juni trainde de Argos-Shimano formatie op het Circuitpark Zandvoort voor de sprinttrein voor de komende Tour de France. Ook Koen was van de partij.

Hieronder een foto met Koen op kop op het circuit van Zandvoort

Zandvoort2013-1

 

Foto in de Giro
Tijdens de Giro maakte John Raeskin de foto hieronder van Koen met o.a. zijn vader (2e van rechts) en andere familieleden.

 

KoenGiro2013-1

 

Koen sluit Giro af met een 39e plaats in de etappe, 78e in eindklassement
Op zondag 26 mei is de Giro afgesloten met de etappe Riese Pio X naar Brescia over 197 kilometer. Een etappe waar men op voorhand weet, zoals alle afsluitende vlakke etappes in de grote rondes zoals Tour en Vuelta, dat deze eindigt in een massasprint. Voor team Argos-Shimano was dus de opgave om sprinter Mezgec voorin te houden om nog een mooie klassering te behalen. Mezgec sprintte uiteindelijk naar een 5e plaats achter de Engelsman Mark Cavendish die zijn vijfde dagzege behaalde in deze Giro. Koen behaalde in de etappe een 39e plaats en in het eindklassement werd hij 78e.

Voor Koen was het de zesde Grand Tour die hij tot een goed einde bracht. De Giro reed hij en volbracht hij in 2006 en 2013, de Tour de France reed hij en volbracht hij in 2009 en 2012 en de Vuelta reed hij en volbracht hij in 2011 en 2012.

 

Laatste bergetappe zit erop
De laatste bergetappe van de Giro ontkwam ook niet aan het slechte weer waardoor de etappe van Silandro naar Tri Cime Di Lavaredo veranderd werd. Diverse beklimmingen werd uit het parcours gehaald waardoor alleen de laatste 20 kilometer twee bergen bevatte. Koen eindigde in deze laatste bergetappe van de Giro 2013 als 80e op 11'25" van klassementsleider Vincenzo Nibali uit Italië die zijn suprematie toonde en de etappe op zijn naam schreef.

Foto: Koen in de sneeuw tijdens de laatste beklimming in de Giro van 2013 (dank aan Cor Vos)

Giro2013-20-1

 

Onverwachte rustdag
Door hevige sneeuwval werd de gevreesde etappe op vrijdag 24 mei van Ponte di Legno naar Val Martello over 138 km afgelast. De beklimmingen waren onbegaanbaar om het peloton met de gehele begeleidingskaravaan er overheen te sturen. Hierdoor gingen de renners per bus naar de aankomstplaats en hadden zo een extra rustdag.

Daarna kwam ook nog het nieuws dat de etappe op zaterdag veranderd is. Enkele beklimmingen zijn uit het parcours geschrapt waardoor er een zeer lange aanloop is naar de twee overgebleven beklimmingen aan het einde van de etappe.

 

98e in klimtijdrit
Koen heeft op donderdag 23 mei in de klimtijdrit van Mori naar Polsa over 20.6 kilometer een 98e plaats behaald. Hij achterstand van 5'44" op klassementsleider Vincenzo Nibali die zegevierde in een tijd van 44'29".

Giro2013-18-1

 

Ploeggenoot Mezgec weer 3e, Koen 51e
De 17 etappe van Caravaggio naar Brescia over 203 km was de etappe waar de renners van Argos-Shimano hun zinnen gezet hadden. Voor Koen zou het een etappe worden om nog aan te vallen en wanneer dat niet zou lukken was het plan om sprinter Mezgec goed over de laatste beklimming te loodsen om zo met te doen om de dagzege. Toen bleek dat er geen Argos-Shimano renner mee was in de ontsnapping van de dag werd samen met de Quickstep formatie van Cavendish de achtervolging in gezet. De koplopers werden gegrepen alleen was het de Italiaan Visconti die op de laatste klim ontsnapte. En hoe de achtervolgers ook reden, Visconti bleef alleen voorop. Hij won de etappe met 19 seconden voorsprong op een groep van 39 renners waaron Mezgec, hij had dus de klim overleeft, naar een 3e plaats sprintte. Koen eindigde in een groep, met o.a. Cavendish, op 1'37" als 51e.

 

Koen begint laatste week met 44e plaats
De etappe op dinsdag 21 mei van Valloire naar Ivrea over 238 kilometer kende na de vroege beklimming van een berg van eerste categorie na 55 kilometer een zeer lang tussenstuk naar een beklimming van een berg van derde catagorie waarvan de top op 25 kilometer van de finish lag. Koen probeerde nog zo lang bij het peloton te blijven met het oog op een goede klassering. Helaas was het tempo iets te hoog of duurde de beklimming net te lang om bij de eersten te kunnen blijven. Koen eindigde uiteindelijk als 44e op 3'31" van de Spanjaard Benat Intxausti die de etappe won.

Foto: Koen voor de start van de 16e etappe (dank aan Kaitlin Bell)

Giro2013-16-1

 

Tweede week Giro afgesloten
Met een plaats in de grote bus van 76 renners in de etappe van Cesana Torinese naar de Col du Galibier heeft Koen de tweede week van de Giro afgesloten. Veel van de renners in de bus grepen deze etappe aan als een soort voorschot op de rustdag van maandag door in een relatief gunstig tempo de Galibier op te rijden. Voor de statistieken: Koen kwam als 114e op 27'54" over de streep.

 

Bergetappe goed doorstaan ondanks zware omstandigheden
De 14e etappe van Cervere naar Bardonecchia over 181 km werd gereden in koude, natte en mistige omstandigheden. Maar door zijn jarenlange ervaring had Koen zich prima gekleed en kon hij zeer lang mee rijden met het langzaam kleiner wordende peloton. Uiteindelijk kwam Koen als 72e over de eindstreep in een groep welke 10 minuten achterstand had op de Italiaan Mauro Santambrogio  van Vini Fantini die samen klassementsleider Vincenzo Nibali als eerste boven kwam op de slotklim. De grote bus kwam op 20 minuten binnen.

Giro2013-14-1

Koen levert Mezgec goed af in de finale en deze wordt wederom 3e
Ondanks dat er op het einde van de langste etappe van de Giro, de etappe van Busseto naar Cherasco over 254 kilometer, nog wat beklimmingen zaten leende deze etappe zich nog wel voor een massasprint, Dit omdat er na de laatste beklimming nog 7 kilometer afdaling volgde. Enkele vluchters werden nog gegrepen onder aanvoering van enkele renners van de sprintersploegen. Koen zette bij het ingaan van de laatste kilometer zijn ploeggenoot Luka Mezgec af in het wiel van Mark Cavendish. In de sprint die volgde won Cavendish en behaalde Mezgec net als een dag eerder een mooie 3e plaats. Koen kwam als 73e over de eindstreep.

 

Goede dag voor Argos-Shimano
De relatief korte etappe op donderdag 16 mei van Longarone naar Treviso kende ondanks de regen toch een goed einde voor de renners van Argos-Shimano. De Belg Bert De Backer was betrokken bij een kopgroep van vijf maar helaas werd deze groep in het zicht van de haven in de laatste 500 meter ingelopen. In de eindsprint die toen volgde sprintte Luka Mezgec naar een mooie 3e plaats. Koen zat ook in de eerste groep van 90 renners en eindigde als 58e.

 

Geprobeerd om mee te gaan in de vlucht
Op woensdag werd er de voorlopig laatste bergetappe verreden. Koen probeerde in het begin van de wedstrijd weg te komen uit het peloton om zodoende met voorsprong aan de laatste slotklim naar de finish te beginnen. Helaas slaagde hij daar niet in maar zijn ploeggenoot Patrick Gretsch wel samen met 19 anderen. Gretsch ging zelfs na de top van de eerste beklimming alleen in de aanval. Helaas werd hij op de slotklim achterhaald en eindigde hij als 17e. Koen eindigde als 90e op 10'32".

 

Geen regen
Na de rustdag stond er op dinsdag 14 mei de etappe van Cordenons naar Altopiano del Montasio over 167 km op het programma. Deze etappe kende dus twee beklimmingen van eerste categorie waarbij de finish lag op de top van de tweede berg van de dag, de Altopiano del Montasio. Koen kwam de dag goed door en eindigde in een grote groep als 73e op 20'53" van de Columbiaan Rigoberto Uran uit de Sky-formatie die de etappe won. De bekende bus kwam op 28 minuten van Uran over de eindstreep. Koen was vooral blij met het feit dat het de gehele dag droog was gebleven.

 

John Degenkolb stapt uit Giro
Ondanks dat het op maandag 13 mei een rustdag was kwam er tochg nieuws van de Argos-Shimano formatie. Kopman John Degenkolb, die zegevierde in de vijfde etappe, heeft in goed overleg met de ploegleiding besloten de Giro te verlaten. Degenkolb, die vermoeid is na een lang voorseizoen en merkte dat hij minder snel herstelde dan hij zou willen, gaat zich nu richten op zijn Tour-deelname. Lees het complete verhaal waarom Degenkolb uit de Giro stapt hier (in het Engels).

 

Bergetappe goed doorstaan
Op zondag 12 mei stond er de bergetappe van Sansepolcro naar Firenze over 181 kilometer op het programma. Koen reed deze etappe, die wederom geteisterd werd door regen, uit in een grote bus op een 113e plaats op 17'23" over de eindstreep. Koen zijn ploeggenoot Tobias Ludvigsson wist zich goed voorin te handhaven en behaalde een mooie 4e plaats.

 

Pijnlijk, lang en saai
Met de woorden pijnlijk, lang en saai omschreef Koen zijn tijdrit op zaterdag 11 mei in de Giro over 54.8 kilometer. Koen eindigde als 142e op 8'12". De zege in de tijdrit ging naar de Engelsman Alex Dowsett.

 

Zonder kleerscheuren etappe 7 doorstaan
Koen heeft de etappe van Marina di San Salvo naar Pescara over 177 kilometer goed doorstaan. Hij had behoorlijke dag waarbij niet tegen de vlakte gegaan was en dat was al winst gezien het spekgladde parcours in de slotfase. Daarnaast voelen de benen al beter aan dus dat geeft de burger moed. Koen bleef nog lang bij de hoofdmacht en eindigde tenslotte als 81e op 6'01 van de Australiër Adam Hansen die als enige van een vroege kopgroep van zes wist te overleven. Hansen had op de eindstreep nog een minuut voorsprong op een eerste groep van ongeveer 30 renners met daarbij diverse favorieten voor de eindzege.

 

Uitvoering mislukt in etappe 6
"Ik ben niet blij hoe de uitvoering van de sprint ging vandaag, maar er is in ieder geval genoeg ruimte voor verbetering." Dit waren de cynische woorden van Koen na de zesde etappe van Mola di Bari naar Margherita di Savoia over 169 kilometer die vooraf al aangeduid stond al een etappe voor de sprinters. Het werk van de Argos-Shimano renners gedurende de etappe werd door een slecht uit gevoerde slotfase niet beloond. Degenkolb sprintte naar een 18e plaats terwijl de dagzege ging naar de Engelsman Mark Cavendish. Koen kwam kort achter Degenkolb als 25e over de eindstreep.

 

John Degenkolb wint vijfde etapppe
Het eerste succes voor Argos-Shimano in de Giro is er. John Degenkolb won op woensdag 8 mei de etappe over 203 kilometer van Cosenza naar Montera met in de slotfase een tweetal korte beklimmingen. De gehele dag had Argos-Shimano zich laten zien en voor gezorgd dat de koplopers binnen bereik bleven. Met een lastige beklimming op zo'n 20 kilometer was het zaak om Degenkolb voorin te houden zodat hij met de eersten naar de streep kon, en dat lukte. Dit ging wel zonder Koen, die net als topsprinter Mark Cavendish, moest lossen op de klim. Maar Koen had toen zijn belangrijkste werkzaamheden al verricht en was het even improviseren wie met Degenkolb naar de eindstreep ging. Teamgenoot Luka Mezgec zou de lead-out voor zich opnemen. Net voor de laatste bocht met nog een kilometer te gaan verloor Degenkolb het contact met Mezgec. Achteraf gezien een geluk bij een ongeluk want op het gladde parcours schoof Mezgec in tweede positie achter de Italiaan Marco Canola onderuit en kon Degenkolb net langs de valpartij af glippen met wat kunst en vliegwerk. Degenkolb keek om een realiseerde dat hij alleen zat. Toen was het kwestie van alles of niets om Canola te achterhalen. Degenkolb ging tot het uiterste maar hij slaagde erin om de Italiaan te achterhalen op honderdvijftig meter voor de streep en hem voorbij te steken en daarmee zijn eerste zege van het seizoen te behalen, en wat voor een zege. Koen kwam als 133e op 6'37" over de finishlijn.

Bekijk hieronder de laatste kilometer.

 

Vierde etappe brengt harde finale voor klassementsrenners
De etappe van Policastro Bussentino naar Serro San Bruno over 246 kilometer kende een zeer lastige aankomst gezien er net na de top van een beklimming van 2e categorie gefinisht werd. Gezien het feit de klassementsrenners er als de kippen bij zijn werd het weer een harde finale en dus geen rit waar de sprinters het zouden overleven. Koen, die nog voor de helft van de etappe in de dichte mist een lekke band had, bleef nog lang bij de eersten en liet daarna de finale aan zich voorbij gaan. Hij eindigde in een groepje op 10'25"als 101e.

Voor woensdag staat er een interessante etappe op het programma over 203 kilometer van Cosenza naar Montera met in de slotfase een tweetal korte beklimmingen. Dus geen echte etappe voor een massasprint maar ook niet voor de klassementsrenners om zich te ontdoen van de meerderheid van het peloton.

 

Derde etappe zwaarder dan verwacht
De derde etappe in de Giro op maandag 6 mei liep anders dan verwacht. Waar de aanvang makkelijker was dan gedacht was het einde toch een stuk zwaarder. De twee beklimmingen in het laatste uur werden door de klassementsrenners aangegrepen om al verschillen te creëren in het algemeen klassement. De laatste klim was volgens Koen te lang, te hard, te snel of wat je het ook noemen wilt. In ieder geval werd het geen etappe voor sprinters. Koen eindigde in het peloton als 104e op 8'07" van de Italiaan Luca Paolini die een groep van 16, voornamelijk klassements renners, 16 seconden voorbleef.

 

Laatste in ploegentijdrit zonder stress
De Argos-Shimano formatie heeft in de ploegentijdrit op zondag 5 mei over 17.4 kilometer de laatste, 23e, plaats behaald. De overwinning was voor de Sky-formatie. Omdat Argos-Shimano geen renner in haar gelederen heeft voor een goede klassering in het algemeen klassement stond er niets op het spel. Koen reed zelfs de ploegentijdrit uit met een leeglopende band.

 

Eerste etappe Giro loopt niet zoals gepland
De bedoelingen voor de eerste etappe van de Giro d'Italia waren goed maar in de slotfase ging het in de straten van Napels mis met de Argos-Shimano formatie. De renners verloren elkaar uit het oog en kwamen daardoor te ver van achteren te zitten om John Degenkolb goed in stelling te brengen. Het waren de renners van ploegen als Canondale en Greenedge die vooraan het tempo hooghielden. Toen er zich rond plaats tien ook nog een valpartij voor deed was het duidelijk dat de winnaar uit de eerste renners kwam. Het was de Engelsman Mark Cavendish die de Italiaan Elia Viviani aftroefde. Degenkolb sprintte 18 seconden later als eerste van de achtervolgers naar een 11e plaats. Koen kwam als 68e over de eindstreep.

 

FotokaartKoen2013Klein

Fotokaart van 2013:

U kunt deze kaart bestellen door een aan uzelf geadresserde en gefrankeerde envelop te sturen aan:


Fotokaart Koen de Kort
Dennendreef 9
5298WH LiempdeAntoine van Heertum is sinds 2009 webmaster van deze site.