Archief 2017 - deel 4

 
Koen de Kort banner nieuws

20e in Shanghai Criterium

Op zondag 29 oktober organiseerde de organisator van de Tour de France, een criterium in de Chinese stad Shanghai. Dit criterium, het Shanghai Criterium, was een officieuze wedstrijd op uitnodiging. Koen nam samen met 3 ploeggenoten deel aan dit criterium. Bij deze ploeggenoten ook Alberto Contador die zijn laatste criterium reed. Christopher Froome won het criterium voor Rigoberto Uran en Warren Barguil. Contador werd 4e op 12 seconden. Koen eindigde in het peloton op 1 minuut als 20e.

Japan Cup Cycle Road Race

Daags nadat Koen en diverse van zijn ploeggenoten waaronder Alberto Contador een demonstratie criterium hadden gereden over 38.5 kilometer stond op zondag 22 oktober in het Japanse Utsunomiya de UCI 1.HC race de Japan Cup Cycle Road Race op het programma over een afstand van 144.2 kilometer. De Italiaan Marco Canola won de sprint van een kopgroep van 5. Achter deze groep sprintte Koen zijn ploeggenoot Jasper Stuyven op 34 seconden naar een 6e plaats. Koen eindigde als 24e op 1:18 min.

11e in Melbourne to Warrnambool

Op zaterdag 14 oktober zag Koen eindelijk kans om deel te nemen aan de Australische wedstrijd Melbourne to Warrnambool over 277 kilometer. In deze 102e uitgave wist de Australier Nathan Elliot het uitgedunde peloton met een paar fietslengten voor te blijven. Koen eindigde met een 11e plaats net buiten de top 10.

Eerste DNF van het seizoen

De laatste wedstrijd van het seizoen op Europese bodem was voor Koen ook de eerste wedstrijd waarin hij dit seizoen de eindstreep niet haalde. De Ronde van Lombardije ging op zaterdag 7 oktober over 247 kilometer van Bergamo naar Como. Koen was niet de enige die voortijdig de strijd staakte (of moest staken) want meer dan 100 renners kwamen niet aan de eindstreep in Como.

"Het peloton was gebroken voor de Ghisallo (een berg met de top op 64 kilometer voor de eindstreep, AvH)", aldus Koen. "Hier zagen we als ploeg de mogelijkheid om anderen pijn te doen en heb ik vol mee op kop gereden. Daarna was bij mij het vaatje leeg." De Italiaan Vincenzo Nibali won uiteindelijk de wedstrijd. Trek-Segafredo kopman Bauke Mollema werd 19e.

Koen vliegt maandag met zijn echtgenote Kaitlin naar Australië om te overwinteren waarbij hij tussendoor nog in Japan deelneemt aan de Japan Cup en in China aan het Shanghai Criterium.

120e op het WK in Bergen

Op zondag 24 september werd in het Noorse Bergen het WK op de weg verreden over een afstand van 276.5 kilometer. Het was de Slowaak Peter Sagan die in de sprint van zo'n 30-tal renners de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews versloeg en daarmee zijn derde wereldtitel op rij behaalde! Koen, die samen met landgenoot Jos van Emden de strijd voor Nederland had aangewakkerd, eindigde uiteindelijk als 120e op 10 minuten van Sagan. Kopmannen Niki Terpstra en Tom Dumoulin zaten in de eerste groep maar konden niets betekenen in de eindsprint en werd resp. 24e en 25e.

WK Ploegentijdrit gaat niet naar wens

Op zondag 17 september nam Koen samen met zijn ploeggenoten Matthias Brändle, Marco Coledan, Markel Irizar, Jarlinson Pantano en Edward Theuns deel aan het WK ploegentijdrit over42.5 kilometer in het Noorse Bergen. Met een tijd van 50:40 min moesten de Trek-Segafredo renners genoegen nemen met een 13e plaats op 2:50 min van de Duitse Sunweb formatie met de Nederlanders Tom Dumoulin, Sam Oomen en Wilco Kelderman in de gelederen die verrassend de wereldtitel grepen. "Het ging niet zoals verwacht", aldus Koen. "Ik weet wel dat ik goede benen heb, en ik kijk uit naar de wegrace van zondag a.s."

De Vuelta 2017 zit erop, afscheid van Alberto Contador

De laatste etappe van de Vuelta 2017 stond voor de Trek-Segafredo formatie in het teken van het afscheid van Alberto Contador. De Spanjaard reed met de etappe Arroyomolinos naar zijn woonplaats Madrid over 117.6 kilometer de laatste wedstrijd uit zijn imposante carrière met 2x Tour de France, 2x Giro en 3x de Vuelta op zijn erelijst. Bij het opgaan van het plaatselijk circuit in Madrid mocht Contador nog een ronde voor het peloton uitrijden als ereronde waarna de etappe alsnog opgang kwam. Koen probeerde voor de massasprint ploeggenoot Theuns nog in stelling te brengen maar dat lukte helaas niet goed. Leider Christoper Froome sprintte nog mee omdat hij de groene puntentrui niet wilde verliezen aan de Italiaan Trentin die de massasprint won. Omdat Froome 11e werd behield hij die trui. Theuns werd 13e. Koen eindigde als 44e. Contador werd 26e en verloor 7 seconden op Kelderman waardoor deze nog over Contador heen wipte in het algemeen klassement. Froome werd eindwinnar voor Nibali, Zakarin, Kelderman en Contador. Koen eindigde als 77e. Na de finish reed de Trek-Segafredo formatie nog een ereronde en daarna werd er nog uitgebreid gefeest met de mensenmassa, zie foto.

Alberto Contador wint op de Angliru

Alberto Contador heeft op zaterdag de etappe van Corvera de Asturias naar Alto de L'Angliru over 117.5 kilometer gewonnen. De kopman van Trek-Segafredo was met de hulp van ploegmaat Jarlinson Pantano in de afdaling van de Alto der Cordal uit de groep met favorieten ontsnapt en wist daarna stand te houden op de flanken van L'Angliru. Sky renners Wout Poels en klassementsleider Christoper Froome moesten 17 seconden toegeven. In het algemeen klassement schoof Contador naar plaats 4. Koen eindigde als 103e op 21:56 min. van ploegmaat Contador. "Ik ben ongelofelijk blij met deze overwinning", aldus Koen. "Ook blij dat ik dit mee mag maken. De afscheidswedstrijd van Contador, die dan nog deze zware etappe wint. En dat dan ook nog voor eigen publiek in Spanje. Dit is er een voor de geschiedenisboeken."

Jarige Koen rijdt volle bak voor Contador

Op Koen zijn 35e verjaardag werd de etappe Caso. Parque Natural de Redes naar Gijon over 149.7 kilometer van de dag verreden. De vluchters van de dag kregen alle ruimte van het peloton en de Belg Thomas de Gendt troefde helaas in de sprint van de kopgroep Koen zijn ploeggenoot Jarlinson Pantano af. De Gendt behaalde na een etappezege in de Giro en een etappezege in de Tour nu ook een etappezege in de Vuelta. Achter de kopgroep probeerde kopman Contador op de slotklim nog tijd goed te maken. Koen ging volle bak onderaan de klim op kop met Contador in zijn wiel zodat deze alleen verder kon. Op de top van de klim had Contador 1 minuut voorsprong op het peloton. In de afdaling, met nog 15 km te gaan, kreeg hij hulp van ploeggenoot Theuns die oorspronkelijk deel uitmaakte van de omvangrijke kopgroep. Helaas konden ze hun voorsprong niet behouden op het peloton waar de Sunweb ploeg (Kelderman) en de Sky ploeg (Froome) volle bak reden. Na de hergroepering kwam het peloton met 12:15 min. over de eindstreep. Koen werd 74e op 16:15 min.

De strijd gaat maar door

Op donderdag 7 september ging de strijd in Vuelta weerd verder met de bergetappe van Suances naar Santo Toribio de Liébana over 169 kilometer. Koen deed hier verwoede pogingen om mee te zitten in de vlucht van de dag maar slaagde daar helaas niet in. Uit deze vlucht van de dag kwam de etappewinnaar want de Belg Sander Armée was de sterkste in de slotklim. Op deze slotklim gingen ook de klassementsrijders weer te keer. Ondanks dat het maar een klim van derde categorie betrof werd er flink te keer gegaan. Froome nam met zijn Sky ploeggenoten het voortouw om het verlies van een dag eerder goed te maken. Froome kreeg Contador en de Canadees Michael Woods met zich mee. De andere renners moest afhaken en verloren 4 tot 21 (Nibali) seconden. Koen eindigde als 79e in de grote groep op 24:47 min.

Strijdbare Contador

De etappe van Villadiego naar Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega over 180.5 kilometer werd in de slotfase gekleurd door Alberto Contador. De kopman van Trek-Segafredo trok ten strijde om zijn achterstand richting de top 3 van het klassement te verkleinen. De dagzege kon hij net niet pakken aangezien de Oostenrijker Stefan Denifl, die in de kopgroep van de dag zat, nog over goede klimmersbenen beschikte en stand kon houden. Contador, die alle medevluchters van Denifl had achterhaald en ook zicht ontdaan had van de Columbiaan Miguel Ángel López reed naar een 2e plaats op 28 seconden van de Oostenrijker. López was initieel met Contador mee gesprongen en eindigde als 3e op 1:04 min. in het gezelschap van de Italiaan Nibali. Leider Froome werd 14e op 1:46 min. Koen eindigde asl 107e op 18:56 min.

68e in tijdrit

Na de tweede rustdag werd op dinsdag 5 september in de Vuelta een individuele tijdrit verreden over een afstand van 40.2 kilometer van Circuito de Navarra naar Logroño. Klassementsleider Christopher Froome (Team Sky) won deze tijdrit in een tijd van 47:00 min. De Nederlander Wilco Kelderman (Team Sunweb) werd 2e op 29 seconden. Alberto Contador eindigde als 5e. De kopman van Team Trek-Segafredo moest 59 seconden toegeven op Froome. Koen eindigde als 68e op 4:45 min. In het algemeen klassement gaat Froome nu aan de leiding met 1:58 min voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali. Kelderman is 3e op 2:40 min. Contador is nu 5e op 4:58 min. Koen bezet een 67e plaats.

Gegokt en verloren

Alberto Contador laat zijn laatste wedstrijd niet zo maar aan zich voorbij gaan. De kopman van Koen zijn Trek-Segafredo formatie gaat in de Ronde van Spanje strijdend ten onder. In de etappe op zondag 3 september, daags voor de 2e rustdag, demarreerde Contador op de slotklim van de etappe van Alcala La Real naar Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora op 2500 meter hoogte. Hij kreeg de Columbiaan Miguel Ángel López met zich mee. Samen achterhaalden ze de eerder weggesprongen renners met o.a. Steven Kruijswijk. Ze pakten een minuut op de groep met daarin Froome. Ángel López versnelde vooraan en Contador moest hem helaas laten gaan. De knechten van Froome hielden het tempo hoog en Contador werd teruggepakt en moest met nog een maar een kilometer te gaan lossen nadat de Rus Zakarin wegreed. Ángel López won na 129 kilometer de etappe met 36 seconden voorsprong op de Rus Ilnur Zakarin en 45 seconden op Kelderman en 47 seconden op Froome. Contador moest 1:27 min. toegeven. Koen werd 67e op 19:50 min.

Aankomst op 1830 meter hoogte

De 14e etappe op zaterdag van Écija naar Sierra de La Pandera over 175 kilometer was weer een heuse bergetappe met een aankomst op 1830 meter hoogte. Alberto Contador zat er met een 7e plaats weer goed bij en klom weer een plaatsje in het algemeen klassement. Koen eindigde als 55e op 18:58 min. van de Pool Rafal Majka die de etappe won.

Nummer 3 voor Italiaan Trentin

Op de laatste dag van augustus werd de etappe van Coín naar Tomares verreden over een afstand van 198.4 kilometer. In een sprint bergop was de Italiaan Matteo Trentin de snelste. De Italiaan boekte zijn derde overwinning in deze Vuelta. Contador sprintte goed voorin mee en werd 9e en verloor geen tijd. Koen kwam als 41e op 56 seconden over de eindstreep.

Contador wint wat seconden terug op Froome en anderen

Door een aanval op de slotklim en met steun van ploeggenoot Edward Theuns in de afzink heeft Alberto Contador in de slotfase van de etappe van Motril naar Antequera Los Dólmenes over 160.1 kilometer ruim veertig seconden goed gemaakt op klassementsleider Christopher Froome en ruim 20 seconden op de naaste concurrentie. Desondanks bleef Contador op een 9e plaats in het algemeen klassement. Theuns maakte deel uit van de kopgroep van de dag maar op slotklim kon hij zijn vluchtmakkers niet meer bijbenen. Via de communicatie vernam hij dat Contador op komst was. Op de top heeft hij toen gewacht op Contador en samen zijn ze als gek naar beneden gereden. Contador werd 13e op 7:25 min. van de Pool Tomasz Marczynski. De klassementsrenners zonder een gevallen Froome, kwamen op 7:47 min. over de streep. Froome volgde op 8:07 min. Koen eindigde als 70e op 15:23 min.

Zware bergetappe

Op woensdag 30 augustus werd er de etappe van Lorca naar Observatorio Astronómico de Calar Alto over 187.5 kilometer verreden. Dit was een zware bergetappe die gewonnen werd door de Columbiaan Miguel Ángel López van Astana die 14 seconden voorsprong had op een groepje van drie renners met daarbij klassementsleider Christopher Froome. Alberto Contador werd 31 seconden 6e. Koen eindigde als 60e in een klein groepje op 19:04 min.

Snelle etappe

De eerste etappe na de rustdag welke ging van Caravaca Jubilar naar Elpozo Alimentacion over 164.8 kilometer werd een snelle etappe. Er werd met zeer slecht weer gestart en het tempo lag hoog. Het duurde lang voor dat de beslissende kopgroep er kwam. Na zo'n 125 kilometer begon de echte klim van de dag maar de klassementsrenners bleven allemaal bij een op Nicholas Roche na. Hij pakte bijna een halve minuut in de afdaling op klassementsleider Froome. Matteo Trentin won de etappe. Koen eindigde als 83e op 14:39 van Trentin. De groep met klassementsrenners kwam op 4:32 min. over de streep.

"Belachelijk slecht weer, supersnelle koers in het begin", aldus Koen. "Het duurde ook lang voordat de kopgroep weg was. Het ging erg snel en waren we eigenlijk zo klaar. We wilden een man mee hebben in de kopgroep en dat gebeurde ook. Ik zelf moest Alberto uit de wind houden en hem indien nodig weer naar voren brengen."

Naar het WK in Bergen

Na zijn deelname aan het EK zal Koen Nederland ook vertegenwoordigen op zondag 24 september tijdens de het WK op de weg in het Noorse Bergen. De wegwedstrijd wordt verreden over een afstand van 277 kilometer.

Naast Koen bestaat de selectie van bondscoach Thorwald Veneberg uit: Niki Terpstra, Tom Dumoulin, Jos van Emden, Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Bauke Mollema, Lars Boom en Wout Poels

"Het is een sterke groep renners, die de aanval als handelsmerk hebben. Het totale niveau van de Nederlandse mannen groeit ieder jaar verder. Dus ik zie ons steeds een stap dichter bij een titel komen en dan heb ik het ook over de tijdrit", vertelt Veneberg.

"Ik ben zeer trots om dit jaar wederom in het oranje shirt te kunnen rijden, nu op het wereldkampioenschap in Bergen. We hebben een sterk Nederlands team en ik kijk ernaar uit om er een mooie wedstrijd van te maken", aldus Koen.

Froome troeft helaas Contador af

In de laatste etappe voor de rustdag heeft Christopher Froome in de slotklim helaas Alberto Contador en rest van de concurrentie om de eindzege afgetroefd. Hij kwam aan het einde van de etappe Orihuela › Cumbre del Sol over 174 kilometer als eerste over de eindstreep en vergrote daarmee zijn voorsprong in het algemeen klassement. Contador werd 6e op 12 seconden. Koen, die lang vooraan in het peloton als bewaker van Contador had meegereden (zie foto) eindigde als 71e op 7:25 min.

190 kilometer in dienst van

De 8e etappe van de Vuelta ging van Hellín naar Xorret de Catí over 199.5 kilometer. Voor Koen was het ruim 190 kilometer in dienst rijden van Alberto Contador tot aan de voet van de slotklim van de dag. Contador en met klassementsleider Froome pakten samen een voorsprong op de naaste concurrentie waardoor Contador weer richting top 10 in het algemeen klassement ging. Koen kwam als 76e op 10.40 min. over de eindstreep.

Langste etappe in de Vuelta

De langste etappe van de Vuelta ging van Llíria naar Cuenca over 207 kilometer. Deze etappe werd gekenmerkt door een vlucht van een 14-tal renners met daarbij de Nederlander Jetse Bol. Bol, oud stadsgenoot van Koen in Girona, was de best geklasseerde renner in de kopgroep. Op ruim 8 minuten van klassementsleider Froome. Bol kwam virtueel in het geel maar op de streep in Cuenca kwam hij 46 seconden te kort. Koen bleef lang bij kopman Contador die uiteindelijk in een groep van zo'n 40 renners op 8.38 min van dagwinnaar Matej Mohoric over de eindstreep kwam. Koen eindigde als 67e op 11 minuten.

91e in zesde etappe

De etappe van Vila-Real naar Sagunt over 204.4 kilometer kende vier beklimmingen van 3e categorie en een beklimming van 2e categorie. Koen kon Alberto Contador redelijk lang bij staan totdat de klassementsrenners het tempo bergop omhoog joegen. Koen eindigde in een groep op 12.31 min. als 91e. Contador eindigde in de groep van de klassementsrenners die 26 seconden achterstand hadden op een kopgroep van 5 renners.

Kopgroep kleurt de 5e etappe, Degenkolb naar huis

Alexy Lutsenko van Astana heeft op woensdag 23 augustus de etappe van Benicàssim naar Alcossebre over 157.7 kilometer op zijn naam geschreven. Lutsenko maakte lang deel uit van een kopgroep van zeventien man die al was ontstaan. Na de voorlaatste col van de dag reed de Marco Haller weg en hij kreeg Lutsenko met zich mee. Op de slotklim reed de Kazach weg bij de Oostenrijker en soleerde naar de zege. Leider Froome finishte op 4.31 in het gezelschap van Alberto Contador, Michael Woods en Esteban Chaves. Koen eindigde op 8.54 als 80e. Slecht nieuws viel er te melden over John Degenkolb, de roomie van Koen kwam niet meer aan de start. De Duitser kampte al enkele dagen met bronchitis en was niet meer in staat om de Vuelta te vervolgen.

Contador bijgestaan

De vierde etappe van de Vuelta was voor Koen een etappe waarin hij kopman Contador moest bijstaan. Samen kwam ze aan het einde van de etappe van Escaldes-Engordany naar Tarragona over 198.2 kilometer in het uitgedunde peloton over de eindstreep. De Italiaan Trentin won de etappe. Koen zijn ploeggenoot Edward Theuns werd 4e. Contador werd 35e en Koen 38e.

Pittige bergetappe

De derde etappe in de Ronde van Spanje was de eerste bergrit van de velen die nog komen gaan. Maar de eerste bergetappe naar Andorra, het land waar Koen woont, was meteen al een pittige etappe. Aan het eind van de etappe van Prades Conflent Canigo naar Andorra la Vella over 158.5 kilometer waren er 9 renners vooruit. De Italiaan Vincenzo Nibali won de etappe voor de Spanjaard David de la Cruz en de Engelsman Christopher Froome. Alberto Contador werd 37e op 2.33 min. Koen eindigde in een grote groep op 14.48 min. als 94e.

Nerveuze etappe

De tweede etappe in de Vuelta was een nerveuze etappe. De etappe ging van Nimes naar Gruissan over 203.4 kilometer. De ploegen met een kanshebber voor het klassement reden veel op kop om hun kopmannen op een veilige positie te houden. Ook Koen zat veel voorin om namens Trek-Segafredo het werk te doen. Het leek op een massasprint aan te komen maar met nog zo'n 3 kilometer te gaan gooide de Quick-Step formatie alles op de kant waardoor het peloton in stukken vielen. Koen zijn ploeggenoot Edward Theuns kon nog net vooraan aanpikken maar hij kon niet verhinderen dat de Belg Yves Lampaert alleen wegreed en de zege pakte. Zijn ploeggenoot Matteo Trentin werd 2e. Theuns eindigde als 4e. Koen kwam als 43e op 13 seconden van Lampaert over de streep. Kopman Contador werd 62e en verloor 5 seconden op enkele concurrenten. Lampaert nam de leiderstrui over van Rohan Dennis van BMC.

11e in ploegentijdrit

De Ronde van Spanje begon op zaterdag 19 augustus met een ploegentijdrit over 13,7 kilometer in het Franse Nimes. De Amerikaanse BMC formatie zegevierde in een tijd van 15:58 minuten. Quick-Step Floors en Team Sunweb moesten 6 seconden toegeven en werden 2e en 3e. De Trek-Segafredo formatie eindigde als 11e op 35 seconden van BMC. De Spanjaard Jesús Hernandez moest als eerste lossen van de Trek-Segafredo formatie. Ook John Degenkolb moest even later afhaken terwijl Koen pas in de laatste kilometer na gedane arbeid afhaakte.

Naar de Vuelta

Koen neemt na de Tour de France ook deel aan de Vuelta. Hij maakt deel uit van de 9-tallige formatie van Trek-Segafredo voor de Ronde van Spanje, waar kopman Alberto Contador afscheid neemt als profwielrenner.

Contador krijgt in zijn laatste wedstrijd naast Koen steun van de Belg Edward Theuns, de Colombiaan Jarlinson Pantano, de Spanjaarden Jesús Hernández en Markel Irizar, de Duitser John Degenkolb, de Fransman Julien Bernard en de Amerikaan Peter Stetina.

De 34-jarige Contador won de Vuelta drie keer, in 2008, 2012 en 2014. Vorig jaar eindigde de renner als vierde. Als eerbetoon mag Contador van de organisatie met het rugnummer 1 starten.