Archief 2015 - deel 2

 

Om snel te vergeten: Clasica Ciclista San Sebastian

De WorldTour klassieker Clasica Ciclista San Sebastian te Spanje op 1 augustus was een wedstrijd die Koen snel wil vergeten. Na een vlucht met vertraging een dag eerder stond na drie weken Tour en 4 criteriums een klassieker over 219 kilometer op het programma. Koen kon in het begin kopman Warren Barguil bij staan en hield het daarna snel voor gezien. Barguil eindigde overigens als 9e. Voor Koen was de ellende nog niet over want de avondvlucht naar Barcelona werd geannuleerd waardoor hij pas op zondagochtend naar huis terug kon keren waar de komende week een bruiloft op hem wacht.

10e in Wateringen

Het laatste criterium voor Koen na de Tour was het criterium van Wateringen tijdens de Wateringse Wielerdag. Koen behaalde in dit criterium een 10e plaats. Hij maakte deel uit van de kopgroep die het peloton op een ronde reed. De winst was voor Niki Terpstra. Koen vertrekt op vrijdag naar Spanje waar hij op de zaterdag deelneemt aan de Classica San Sebastian.

32e in Chaam

Koen heeft op woensdag 29 juli in de 8 van Chaam een 32e plaats behaald. De zege was voor Robert Gesink.

Top tien in Surhuisterveen

Op dinsdag 28 juli nam Koen in het Friese Surhuisterveen deel aan een na de Tour criterium. In een wedstrijd waar de Slovaak Peter Sagan Robert Gesink versloeg eindigde Koen nog net in de top tien.

3e plaats in Boxmeer

In Boxmeer heeft Koen op maandag 27 juli in het bekende Daags na de Tour criterium een 3e plaats behaald. De overwinning was voor Wout Poels. Robert Gesink legde beslag op een 3e plaats. Poels versloeg Gesink in een sprint à deux terwijl Koen zich de snelste toonde van de eerste achtervolgers. (Foto dank aan: @RoelofTweet)

Koen blikt voor Omroep Brabant terug op Tour 2015

Geen succes meer op Champs-Élysées, Tour zit erop

De slotetappe van de Tour ging op zondag 26 juli van Sèvres naar Parijs en eindigde zoals verwacht in een massasprint. Doordat het glad was vanwege de regen werd het eindklassement opgemaakt bij de eerste doorkomst op de plaatselijke omlopen in Parijs. Hierna was het 10 ronden tot aan de massasprint waarin de sprinters zich mochten laten zien en de klassementsrijders zich veilig achter het peloton konden laten afzakken. Ondanks de inspanningen van Giant-Alpecin kon John Degenkolb het karwei niet afmaken. Bij het opdraaien van de Champs-Élysées zat hij goed vooraan maar werd hij van twee kanten voorbij gestoken door snellere sprinters en eindigde als 8e. Koen kwam als 63e over de eindstreep. Winnaar van de Tour is de Engelsman Froome. Kopman Barguil eindigde als 14e terwijl Koen als 73e de Tour volbracht. Giant-Alpecin reed met 7 van de gestarte 9 renners de Tour uit. Er werd één mooie zege behaald en diverse ereplaatsen.

Tour zit er bijna op, laatste Alpenrit gedaan

De Tour 2015 zit er bijna op voor Koen. Op zaterdag 25 juli stond de voorlaatste etappe van Modane Valfréjus naar Alpe d'Huez over 110 kilometer op het programma. Waar vooraan de klassementsrenners nog een poging waagden om Christopher Froome uit het geel te rijden, daar was het voor veel renners zaak om heelhuids door de etappe te komen. Koen eindigde als 95e op 20.29' van de Fransman Thibaut Pinot die de etappe won. Koen zal zijn 5e Tour de France eindigen met een 73e plaats in het eindklassement. Tijdens de laatste etappe op zondag zal er nog eenmaal door de ploeg gereden worden voor John Degenkolb. Na de Tour zal Koen nog deelnemen aan een paar criteriums waarna in de eerste week van augustus getrouwd gaat worden in Spanje met zijn verloofde, de Australische Kaitlin Bell.

Moeilijke dag voor Koen

De voorlaatste bergetappe in de Tour, van Saint-Jean-de-Maurienne naar La Toussuire - Les Sybelles over 138 kilometer, was een zware etappe voor Koen. Hij kwam weliswaar in de grote bus van ruim 100 renners als 75e op ruim 28 minuten van de Italiaanse dagwinnaar Vincenzo Nibali over de finish maar het had hem flink wat moeite gekost. "Ik heb afgezien", aldus Koen vanuit Frankrijk. "Ik heb hard moeten rijden om in die groep te komen. De inspanningen die ik gisteren verricht heb aan de kop van het peloton eisten vandaag hun tol." De etappe begon meteen met col van 1e categorie vanuit de start waardoor diverse renners meteen in de problemen kwamen. Nadat vooraan de klassementsrenners de prijzen aan het verdelen waren konden de renners achteraan de balans opmaken en kwamen er een groot peloton dat met maar één doel verder reed, gezamenlijk op tijd de finish halen. En dat laatste lukte ook waarbij het voor de een wat meer moeite had gekost dan voor de ander.

2 alpenritten gedaan, nog 2 te gaan

Daags na de overwinning van Simon Geschke was het voor de renners van Giant-Alpecin weer fietsen geblazen. Op het programma stond de etappe van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne over 186.5 kilometer. Deze etappe kende maarliefst 7 beklimmingen waarvan de bekliming van de Glandon de belangrijkste was. Koen er reed een kopgroep weg van 29 renners met daarbij Koen zijn ploeggenoot Georg Preidler. Preidler kon helaas niet lang genoeg stand houden voorin deze kopgroep die nog voor de Glandon uiteen viel. In het peloton gingen de renners van Giant-Alpecin, waaroonder ook Koen, op kop rijden om het verschil met de Fransman Bardet kleiner te maken. De Fransman stond in het algemeen klassement 1 plaats achter kopman Barguil. Barget won de etappe en pakte ruim 3 minuten voorsprong op Barguil en ging hem helaas net voorbij in het algemeen klassement waardoor Barguil nu 11e staat. Koen eindigde in een bus op 27.28' als 86e. Op vrijdag staat er de voorlaatste Alpen etappe op programma van Saint-Jean-de-Maurienne naar La Toussuire - Les Sybelles over 138 kilometer. Meteen vanuit het vertrek krijgen de renners de Col du Chaussy van 1e categorie voorgeschoteld om daarna via de Col de la Croix de Fer en de Col du Mollard naar de finish te gaan bovenop Les Sybelles in La Toussuire.

Simon Geschke wint eerste Alpenrit, feest bij Giant-Alpecin

Op woensdag 22 juli was daar eindelijk de beloning: Simon Geschke won de eerste Alpenrit van deze Tour en zorgde daarmee voor de eerste zege van Giant-Alpecin. Een zege waar John Degenkolb en ook Geschke zelf al een paar maal dichtbij zaten maar waar het telkens net niet goed afliep. Maar in de etappe van Digne-les-Bains naar Pra Loup over 161 kilometer waren het Degenkolb en Geschke die mee waren in een 28 man sterke kopgroep. Nadat na 111 kilometer de tussensprint gedaan was en Degenkolb 2e werd voor Sagan volgde er een klim van 1e categorie waar Geschke een demarrage plaatste en alleen weg reed van zijn medevluchters. De renners hadden overigens toen al 2 beklimmingen van 3e en 1 van 2e categorie achter de rug. De kopgroep viel uiteen maar geen van de achtervolgers slaagde erin om Geschke te achterhalen die met 1 minuut voorsprong op de col van 1e categorie boven kwam. Als een adelaar stortte hij zich de natte afdaling in waardoor hij onderaan de laatste klim, een klim van 2e categorie, ruim 1 1/2 minuut voorsprong had op de Amerikaan Talansky. Geschke hield in de slotklim stand en kwam met 32 sec. voorsprong over de streep. Koen eindigde in een groep, met daarin ook Degenkolb, als 81e op 21.05' van zijn ploeggenoot Geschke.

Geschke wordt 4e, morgen rustdag

Om de etappe van Bourg-de-Péage naar Gap over 201 km een echte Alpen-etappe te noemen is wat te veel gevraagd maar met 2 klimmen van de 2e categorie was het toch een lastige etappe. Door de lange aanloop naar de eerste klim werd er vanuit de start gedemarreerd om in een vluchtgroep te komen. Ook voor Giant-Alpecin was het zaak om een renner mee in een eventuele kopgroep te krijgen. Ondanks een gemiddelde snelheid in het eerste uur van ruim boven de 50 km/u slaagden 29 renners erin om weg te komen uit het peloton. Enkele renners moesten de kopgroep nog laten gaan en een tijd lang was de kopgroep nog verdeeld over 2 groepen maar in de eerste klim kwamen ruim 20 renners weer aan de leiding. Onder hen Koen zijn ploeggenoot Simon Geschke. En met succes want Geschke deed tot het einde van de etappe goed mee om de dagzege en werd uiteindelijk 4e. Waar de klassementsrenners op 18 minuten van winnaar Ruben Plaza uit Spanje binnen kwamen eindigde Koen in een groep op bijna 25 minuten als 69e. Voor dinsdag staat er een rustdag op het programma waarna de vier alpenritten volgen.

2e plaats voor Degenkolb

De renners van Giant-Alpecin hebben er in de etappe van Mende naar Valence over 183 kilometer op zondag 19 juli alles aan gedaan om het beste eruit te halen. Simon Geschke was zeer actief om in een beslissende kopgroep te zitten maar had daarbij de pech dat de Slovaak Peter Sagan telkens meesprong. Enkele andere ploegen, zoals Lotto-Soudal van sprinter Andre Greipel, wilden persé een massasprint forceren. Doordat Greipel de beklimming van 2e categorie met de top op 126.5 kilometer goed doorstond werd het ook een massasprint. Voor Giant-Alpecin was dit natuurlijk een grote kans voor John Degenkolb. Maar helaas was Greipel in de sprint net iets sneller en verwees hij Degenkolb terug naar een 2e plaats voor Kristof en Sagan. Koen, die Degenkolb in de laatste kilometers voorin het peloton gebracht had, eindigde als 68e.

"Het was afzien vandaag", aldus Koen. "Het was een snelle etappe en het viel nooit stil. Desondanks eindigde het in een massasprint en wederom deden we alles voor John. Het was zo'n klein verschil."

Gehele dag vooruit: 15e plaats voor Koen

Koen was op zaterdag 18 juli betrokken bij de vluchtpoging van de dag. In de etappe van Rodez naar Mende over 178.5 kilometer zat hij in een kopgroep van 20 renners. Deze 20 renners kregen een voorsprong van maximaal 7 minuten. In de laatste 40 kilometer zaten drie beklimming, eerst een klim van 2e categorie, daarna een klim van 4e categorie en tenslotte de slotklim van 2e categorie naar de finish toe. In de eerste twee klimmen kon Koen nog goed mee maar toen, met nog maar 5 kilometer te gaan, de laatste klim begon moest Koen helaas vrij vlug afhaken. Vooraan in de kopgroep streden de Fransen Bardet en Pinot om de overwinning maar de Engelsman Cummings wist met nog 1 kilometer te gaan bovenop het plateau de beide Fransen te achterhalen. Cummings reed de beide Fransen voorbij, reed naar kop en ging met alle risico's door de bochten en stond de koppositie niet meer af tot op de streep. Koen bleef de aanstormende klassementsrenners nog twee minuten voor en eindigde op 2.12' van Cummings als 15e. "We wilden eigenlijk mijn teamgenoot Simon Geschke in de kopgroep, maar hij was al heel vaak meegesprongen en ik wilde hem wat ontlasten", aldus Koen. "Toen de kopgroep brak, wilde ik toch mee. Ik wilde me niet te makkelijk laten inhalen door het peloton. Ik heb er ook wel van genoten om voorop te rijden. Ach, het is fijn dat het me in mijn vijfde Tour eindelijk lukt om in een ontsnapping te zitten die het einde haalt. Helaas niet echt op een aankomst die mij ligt, maar dit smaakt naar meer."

4e plaats Degenkolb, na uitstekend werk ploeggenoten

De complete Giant-Alpecin formatie zette zich op vrijdag 17 juli in voor een dagzege voor John Degenkolb in de etappe van Muret naar Rodez over 198.5 kilometer. De voorsprong van de zes man sterke kopgroep werd binnen de perken gehouden en Degenkolb werd in de finale goed van voren gehouden zodat hij de laatste 500 meter omhoog naar de finish kon sprinten. Helaas had net niet de goede benen om o.a. de Belg Greg van Avermaet en de Slovaak Peter Sagan te parreren. Van Avermaet won voor Sagan terwijl Degenkolb nog 4e werd. Koen eindigde als 116e op 9.43'.

De Pyreneeën zitten erop

Op donderdag 16 juli werd de laatste etappe in de Pyreneeën verreden. Het betrof de etappe van Lannemezan naar Plateau de Beille over 195 kilometer. Koen kwam in het gezelschap van ploeggenoot John Degenkolb in een grote groep als 84e op ruim 33 minuten van de dagwinnaar, de Spanjaard Joachim Rodriguez over de eindstreep. Koen en Degenkolb maakten er nog een sprint van in het kader van het kamerklassement. In dit klassement gaat Degenkolb nu aan de leiding. Kopman Barguil verloor in de etappe een paar minuten op de klassementsrenners. De renner, die kampt met de naweeën van een val enkele dagen eerder, staat nu 11e in het klassement.

Tweede bergrit goed doorstaan

Koen heeft de tweede bergetappe, die ging van Pau naar Cauterets - Vallée de Saint-Savin over 188 kilometer goed doorstaan. In de etappe was de beklimming van de bekende Tourmalet opgenomen. Hij eindigde als 66e in een groep op 21.44' van de dagwinnaar, de Pool Rafal Majka. Kopman Warren Barguil eindigde als 21e op 5.53' en moest helaas enkele seconden toegeven op zijn naaste concurrenten. In het algemeen klassement staat Barguil tussen de Nederlanders Gesink en Mollema op een 9e plaats. Op donderdag staat er derde bergetappe op het programma van Lannemezan naar Plateau de Beille over 195 kilometer.

Eerste bergrit is een feit

Op dinsdag 14 juli stond de eerste bergrit van de Tour 2015 op het programma. De 10e etappe ging van Tarbes naar La Pierre-Saint-Martin over 167 kilometer. De klim naar La Pierre-Saint-Martin stond als een categorie 1 klim in de boeken. Op deze klim was het klassementsleider Christopher Froome die liet zien dat hij degene is die deze Tour gaat winnen. Hij reed de complete concurrentie op een hoop waarbij zijn ploeggenoot Richie Porte op 59 seconden als eerste achtervolger eindigde. Koen eindigde als 101e op 16.40' van Froome. Kopman Warren Barguil was nog ten val gekomen tijdens een afdaling van een berg van 4e categorie maar kom met wat schaafwonden verder en eindigde nog als 15e op 3.19' van Froome waardoor hij nu 9e staat in het algemeen klassement.

16e in ploegentijdrit

Op zondag 12 juli werd het eerste gedeelte van de Tour de France afgesloten met een ploegentijdrit over 28 kilometer van Vannes naar Plumelec. De Giant-Alpecin formatie legde de 28 kilometer af in een tijd van 33.52'. Dit was 1.37' langzamer dan de BMC Racing Team die de Sky formatie 1 seconde voorbleef. Koen kende een slechte dag en moest voortijdig afhaken.

Even ontsnapt met select gezelschap

De etappe op zaterdag 11 juli ging van Rennes naar Mûr-de-Bretagne over 181.5 kilometer. Omdat de finish op de Mûr-de-Bretagne voor de meeste sprinters niet te doen zou zijn hadden zij hun afspraak gezet op de tussensprint na 110 kilometer. Hier zagen we dan ook Koen de sprint aan gaan voor de 5e plaats voor John Degenkolb. Dit omdat er op dat moment vier renners vooruit reden. Groene trui drager Andre Greipel was op zijn hoede en troefde Degenkolb af. Na de tussensprint besloot een groepje renners waaronder Koen & Degenkolb vol door te trekken, maar de sluwe poging strandde helaas voor de Giant-Alpecin renners vroegtijdig. Diverse ploegen doorzagen de ernst van de situatie echter en handelden snel door enkele renners tempo te laten maken. Het gat was daardoor snel gedicht. Naast Koen reden ook de diverse sprinters mee. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski had zich eveneens bij het kliekje aangesloten. Ondanks de punten in de tussensprint raakte Greipel aan het einde van de etappe zijn groene trui kwijt. Niet aan Degenkolb of Cavendish maar aan de Slovaak Peter Sagan. De allrounder Sagan wist de 2 kilometer lange beklimming van de Mûr-de-Bretagne met een stijgingspercentage van 11% te overleven en behaalde een 4e plaats. Koen zijn ploeggenoot Warren Barguil eindigde bij de klassementsrenners voorin nadat hij door twee ploeggenoten (Geschke en Preidler) goed geholpen was in de finale. Barguil staat nu op een 9e plaats. Koen eindigde als 70e op exact 2 minuten van de Fransman Alexis Vuillermoz die met een demarrage in de slotkilometer iedereen verraste. Voor zondag staat er een ploegentijdrit op het programma gevolgd door de eerste rustdag op maandag.

Ploeg doet goed werk en Degenkolb wordt wederom 4e

In de finale van de 190.5 kilometer lange etappe van Livarot naar Fougères deed de Giant-Alpecin formatie weer goed werk om sprinter John Degenkolb naar de overwinning te leiden. Helaas kwam de Duitser wat te kort en ging de zege naar de Brit Cavendish voor de Duitser Greipel en de Slovaak Sagan. Koen eindigde aan de start van het uitgedunde peloton als 90e. Doordat klassementsleider Tony Martin niet meer van start ging staat Warren Barguil nu 10e in het algemeen klassement.

"Weer goed teamwerk vandaag maar weer gaat het op details fout", aldus Koen. "Ik ben trots op mijn jongens en de manier waarop we voor een doel vechten. Op een dag zal het gewoon gebeuren."

Degenkolb 4e, Koen en teamgenoten houden Degenkolb goed voorin

De etappe op donderdag van Abbeville naar Le Havre over 191.5 zou een lastige etappe worden voor de echte snelle sprinters vanwege het heuvelachtige terrein in de finale. Maar dat bood kansen voor renners zoals John Degenkolb en Peter Sagan. Koen en zijn teamgenoten brachten John in de laatste kilometers goed van voren en Koen deed zelf een flink stuk kopwerk om het tempo hoog te houden. Helaas wist de Tsjech Zdenek Stybar te ontsnappen op het vals plat en achter hem zaten niet zoveel renners meer omdat geletrui drager Tony Martin een valpartij veroorzaakt had waar hijzelf het grootste slachtoffer van werd. Martin sleurde in zijn val Koen zijn ploeggenoot Warren Barguil mee die daardoor een mooie klassering misliep. En hij kon Degenkolb niet meer helpen. Stybar bleef namelijk vooruit nadat Sagan in eerste instantie zijn benen stil hield. Nadat de sprint weer op gang kwam sprintte Sagan over een Katusha renner heen naar de 2e plaats. Degenkolb werd 4e. Koen, opgehouden door de valpartij na zijn stuk kopwerk, werd 74e. "Er was vandaag veel stress in het peloton en het teamwerk was goed om John in een goede positie te krijgen voor de finale. Weer een goed resultaat en we blijven het proberen totdat we die overwinning hebben", aldus Koen. "Ik heb me werk gedaan tot aan het voet van het heuveltje. John kon daarna helaas niet goed mee toen Stybar ging."

Massasprint zonder gewenst resultaat

De etappe op woensdag 8 juli van Arras naar Amiens draaide na 189.5 kilometer uit op een massasprint maar deze sprint had niet het gewenste resultaat voor Giant-Alpecin. In de aanloop naar de streep waren het diverse ploegen die steeds treintjes vormden. Op zich niet ongunstig voor Giant-Alpecin maar er komt altijd een moment waar hun trein ook naar voren moet. Men deed dit met zo'n 2 kilometer te gaan alleen kwam de trein meteen aan de leiding terwijl ze met drieën waren. Roy Curvers kwam van achteren uit en kon nog even wat kop doen maar diverse renners kwamen voorbij. Koen wist zich goed te manouvreren in het geheel alleen moest Degenkolb zijn wiel laten gaan en zakte enkele plaatsen naar achteren. Koen ging de sprint aan maar zag dat Degenkolb er niet meer zat en draaide snel van kop weg. Het was de Duitser Greipel die de sprint won voor de Slovaak Sagan. Degenkolb kwam niet verder dan plaats 6 terwijl Koen als 67e over de streep kwam.

Degenkolb 2e en Koen vooraan in de kasseienetappe

De vier etappe van de Tour de France bracht de renners van Seraing naar Cambrai over 223km. 13km daarvan bestond uit 7 kasseienstroken. Koen zijn taak was om ploeggenoten Warren Barguil en John Degenkolb goed van voren te houden bij deze kasseienstroken en de smalle wegen in het noorden van Frankrijk. Koen zat in de finale nog in de eerste groep van zo'n 40 renners en kon zo samen met Barguil Degenkolb gaan helpen voor de eindsprint. Helaas maakte de Duitser Tony Martin, gesteund door vier ploeggenoten ook deel uit van deze groep. Martin demarreerde met nog vijf kilometer te gaan en in eerste instantie was er geen reactie. Barguil en Koen reden nog op kop om Martin te achterhalen maar zonder steun van andere renners was het terughalen van Martin onmogelijk. Martin zegevierde met enkele seconden voorsprong op Degenkolb die 2e werd. Koen kwam 43 seconden later als 37e over de eindstreep.

Na de wedstrijd zei Koen: "Het was een inschattingsfout om Martin te laten rijden. Ik dacht dat anderen achter hem aan zouden rijden. Als ik ga, en ik had er de benen voor, dan kan ik geen lead-out meer doen. John riep ook niet en toen heb ik Warren op kop gezet en daarna heb ik maar voluit gereden. Kreeg daarbij geen steun. De tweede plaats van John is nu waardeloos als je ziet hoe dichtbij de overwinning je was", aldus een teleurgestelde Koen.

Desastreuze 3e etappe: Tom Dumoulin naar huis

Giant-Alpecin's hoop op het geel verdween als sneeuw voor de zon in de derde etappe toen Tom Dumoulin viel en moest opgeven. De etappe begon in Antwerpen en eindigde op de beroemde Muur van Huy. Met nog 60km te gaan, was er een valpartij op hoge snelheid in het peloton waarbij diverse renners betrokken waren inclusief Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam van Giant-Alpecin. Dumoulin moest de strijd staken vanwege zijn verwondingen. De wedstrijd werd even geneutraliseerd voor medische verzorging en om weer genoeg ambulances te hebben om de wedstrijd te vervolgen. Nadat de wedstrijd werd voorgezet won Joaquim Rodriguez de etappe op de Muur van Huy net voor Christopher Froome. Warren Barguil was de eerste renner van Giant-Alpecin op een 17e plaats op 24 seconden. Koen werd 80e op 3'58".

Tom Dumoulin in het wit na waaier etappe, pech voor Koen

In de tweede etappe van de Tour de France, welke ging van Utrecht naar het werkeiland Neeltje Jans over 166 kilometer, was het voor Giant-Alpecin zaak om de klassementsrenners Tom Dumoulin en Warren Barguil voorin in te houden en ook sprinter John Degenkolb. Met nog zo'n 75 kilometer te gaan werd met het binnen rijden van de provincie Zeeland het veld op de kant gegooid en viel het peloton in stukken. Barguil en Dumoulin zaten mee maar Degenkolb zat iets te ver van achteren en hij kwam in de tweede groep terecht. Dit gebeurde ook met de andere renners van Giant-Alpecin en sommigen, zoals Koen, kwamen zelfs in de vierde groep terecht. Maar bij Koen kwam dit doordat zijn schoen stuk ging toen hij een valpartij ontweek. Het vervangen van de schoen kostte hem een plaats voorin. Groepen 2 en 3 kwamen nog wel bijelkaar maar vooraan bleven zo'n kleine 30 renners vooruit. Onder hen klassementrenners als Christopher Froome en Alberto Contador en sprinters Andre Greipel, Peter Sagan en Mark Cavendish. Het was de Duitser Greipel die dagzege pakte voor Sagan en Fabian Cancellara. Dumoulin werd 8e. Gele truidrager Dennis had de slag gemist waardoor Cancellara het geel pakte. Dumoulin rukte op naar plaats 3 achter Tony Martin en is nu de beste jongere in het klassement. Koen eindigde in een groot peloton op 5.04' als 126e. Dumoulin gaat in de etappe naar Huy op maandag een gooi doen naar het geel.

Tour de France 2015 begonnen met onvergetelijke ambiance

Koen zal de proloog van de Tour van 2015 nooit meer vergeten. "Het was erg mooi om in eigen land door een haag van mensen te rijden", aldus Koen. "Een tunnel van geluid vanaf de start tot aan de finish". Hij ging als laatste renner van Giant-Alpecin van start in de tijdrit over 13.8 kilometer door Utrecht. Koen eindigde, in de door de Australiër Rohan Dennis gewonnen tijdrit, als 153e op 1.37'. Ploeggenoot Tom Dumoulin werd 4e op 8 seconden van Dennis die met 14.56' als enige renner onder de grens van 15 minuten dook. Koen had voor zijn race nog de eer om Koning Willem-Alexander te ontmoeten die de Tour bezocht in het gezelschap van de burgemeester van Utrecht.

Koen in Dyneema commercial

Buurt zwaait Koen uit voor Tour de France

In Liempde hebben buurtgenoten van Koen hem succes gewenst voor zijn deelname aan de Tour de France. Op woensdagochtend voor de start van de Tour in Utrecht liep Koen door een geheel versierde straat in Liempde. Op woensdag zal de formatie van Giant-Alpecin zich presenteren aan de pers. Daarna zal de ploeg zich in de omgeving van Utrecht gaan voorbereiden voor het grootste wielerevenement ter wereld. Op zaterdag wordt er in Utrecht een individuele tijdrit verreden over 13.8 kilometer. Op zondag staat er een etappe van 166 kilometer op het programma van Utrecht naar Zeeland.

35e op NK

Op zondag 28 juni werd in Emmen het NK op de weg voor de profs verreden. Acht renners reden in de beginfase weg en omdat het peloton lang de benen stilhield, liep de kopgroep almaar verder uit, met een maximale marge van liefst 17.40. Met die enorme voorsprong dreigden zij het peloton zelfs te gaan dubbelen bij de 10 plaatselijke rondjes van 13,1 km. In dat geval zou de grote groep uit de koers genomen worden,maar zover kwam het niet. Het peloton gaf wat laat gas, moest nog 5.45 goedmaken op 50 km, maar had de vluchters met nog 7 km te gaan toch op tijd te pakken. Het draaide na 250 kilometer uit op een sprint van een uitgedund peloton waarbij het in de laatste gladde bochten nog uitkijken geblazen was. Niki Terpstra uit Assendelft de sprint won voor zijn plaatsgenoot en ploeggenoot van Koen, Ramon Sinkeldam. Koen, die geen risico meer nam in de laatste gladde bochten nadat Sinkeldam vooraan was afgezet, werd 35e.

Giant-Alpecin sluit Tour de Suisse af met ritwinst en 3e plaats eindklassement

Op zondag 21 juni stond er in Bern de afsluitende tijdrit over 38.4 kilometer op het programma. Koen eindigden als 86e op 4.57' van zijn ploeggenoot Dumoulin die de tijdrit won in een tijd van 48.36'. Dumoulin kwam 19 seconden te kort op de Sloveen Simon Špilak die Tour de Suisse op zijn naam schreef. Geraint Thomas werd 2e op 5 seconden. Dumoulin werd 3e. In het eindklassement eindigde Koen als 92e.

Verbrokkeld veld in voorlaatste etappe

De voorlaatste etappe vond in en rondom Bern plaats over een afstand van 152.5 kilometer verdeeld over 4 ronden van ruim 38 kilometer met daarin een flinke klim. Het peloton werd uiteen geslagen en uiteindelijk ging er een kopgroep van 10 man naar de eindstreep toe. De favorieten om de eindzege zaten alle in een groep op 2 minuten achterstand. Koen eindigde als op 13 minuten als 105e. Voor zondag staat er in Bern de afsluitende tijdrit over 38.4 kilometer op het programma alwaar Tom Dumoulin moet gaan laten zien of hij de eindoverwinning kan behalen door de concurrentie op flinke achterstand te rijden.

Niet genoeg mensen voor een goede sprint

Giant-Alpecin had in de finale van de etappe van Biel naar Düdingen over 164.6 km niet genoeg renners om er een goede sprint van te maken voor John Degenkolb. Nikias Arndt had een slechte dag en Georg Preidler reed om een slecht moment lek. Carter Jones en Johannes Frohlinger hadden de gehele dag al controlerend gereden achter de koplopers aan en waren dus ook niet meer beschikbaar in de finale. Aangezien Tom Dumoulin voor zijn eigen klassering moest rijden bleef er weinig steun voor John over. Dumoulin sprintte in de machtsprint naar een 13e plaats en verloor geen tijd, hij won zelfs nog 5 seconden op leider Pinot. Koen eindigde als 71e op 37 seconden.

Contract verlengd tot en met 2016

Koen heeft zijn nog lopende contract met Giant-Alpecin verlengd met een jaar tot en met 2016. Koen maakt al sinds 2009 deel uit van het team. "Koen is een belangrijke pion in de klassiekers en in de voorbereiding van de sprints. Hij is onderdeel van de kern van het team en zijn ervaring is belangrijk voor veel van onze jonge renners, aldus Rudi Kemna. Koen reageerde op de verlenging als volgt: "Ik ben blij om nog een jaar deel uit te maken van dit team. Ik heb een rol gespeeld in veel grote overwinningen in dit team in de afgelopen jaren en ik hoop dat er nog veel meer volgen."

Finale gaat niet naar wens

De finale van de etappe op donderdag van Wil naar Biel/Bienne over 193.1 km door Zwitserland ging niet naar wens voor de Giant-Alpecin formatie. Het aankomstparcours was door regen glad geworden en het peloton viel uiteen waardoor de kansen voor sprinter Degenkolb verkeken waren. Maar zelfs voor Tom Dumoulin leverde het problemen op omdat hij met een 17e plaats nog 7 seconden na de winnaar, de Slovaak Sagan, en 5 sec. achter de nummer 2 van het klassement, de Engelsman Geraint Thomas over de streep kwam. Thomas is in de slottijdrit met 50 sec. voor op Dumoulin een geduchte concurrent voor de eindzege. Koen eindigde als 45e.