Archief 2016 - deel 1

 

Relatief rustige etappe

De etappe op dinsdag in Parijs-Nice ging van Contres naar Commentry over 214km. De Giant-Alpecin renners wisten Tom Dumoulin goed voorin te houden en deze sprintte naar een 15e plaats. Klassementsleider Michael Matthews won na protest tegen de onregelmentaire sprint van de Fransman Bouhanni de etappe. Matthews liep hierdoor wat uit op Dumoulin maar deze liep op zijn beurt wat seconden uit op de rest doordat peloton in stukken lag. Koen kwam als 96e over de streep.

De zorg voor Tom

Met Tom Dumoulin op een 2e plaats in het algemeen klassement van Parijs-Nice is het voor de ploeggenoten van Dumoulin werken geblazen. Attent rijden en zorgen dat hij uit de wind gehouden wordt, van voren zit op de juiste momenten en uit de drukte gehouden wordt om niet betrokken te raken bij valpartijen. Voor dit alles draait Koen zijn hand niet om. Dus werd Dumoulin tijdens de etappe van Condé-sur-Vesgre naar Vendôme over 195km bijgestaan door zijn ploeggenoten en eindigde hij als 16e in een eerste groep van zo'n 80 renners. Koen, die ondanks de regen, sneeuw, wind en vieze grindwegen, tevreden was met zijn werk, eindigde als 69e.

Parijs-Nice is begonnen

Koen neemt van zondag 6 maart tot en met zondag 13 maart deel aan de Franse etappewedstrijd Parijs-Nice. De wedstrijd begon in de nabijheid van Parijs in Conflans-Sainte-Honorine met een proloog over 6.1 kilometer. Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin behaalde een mooie 2e plaats achter de Australier Michael Matthews op 1 seconde. Koen eindigde als 101e op 36 seconden.

Goede Kuurne-Brussel-Kuurne na verplichte rust

Koen heeft op zondag 28 februari de Belgische klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne goed doorstaan. 10 dagen nadat hij in de Ruta del Sol moest opgeven door knieklachten kon hij nu pijnvrij de 200.7 kilometer afleggen. Koen kon zich goed in het peloton handhaven dat in de slotkilometers nog de achtervolgers van de eenzame Jasper Stuyven inrekende. De Belg Stuyven van Trek zegevierde met 17 seconden voorsprong op een peloton van zo'n 80 renners. Koen eindigde als 44e.

Niet meer van start in tweede etappe Ruta del Sol

Koen is op donderdag 18 februari niet meer van start gegaan in de Ruta del Sol. Koen kampt met wat pijn in de knie en ging uit voorzorg niet meer van start in deze Spaanse ritten wedstrijd. Ook werd bekend dat Giant-Alpecin niet zal deelnemen aan de Belgische openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad. Dit doordat de meerderheid van de zes renners die onlangs bij een ongeluk in Spanje betrokken waren nog niet hersteld zijn. Koen stond ook opgesteld voor deze wedstrijd welke op zaterdag 27 februari plaatsvindt.

Geen goed begin in de Ruta del Sol

In tegenstelling tot het eerder bekend geworden programma neemt Koen van woensdag 17 tot en met zondag 21 februari deel in Spanje aan de Ruta del Sol. In eerste instantie stond voor Koen de 2-daagse Tour de Haut-Var op het programma maar Giant-Alpecin besloot gezien het groot aantal geblesseerde renners hier niet aan deel te nemen.
De eerste etappe in de Ruta del Sol ging van Almonaster la Real naar Sevilla over 165.2 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Italiaan Bennati. Koen kende een slechte dag. Geplaagd door pijn aan de knie eindigde hij als 161e en tevens laatste op 2 minuten van Bennati.

12e in slotetappe Dubai Tour

In de afsluitende etappe van de Dubai Tour welke ging van Dubai naar Burj Khalifa over 137 kilometer, heeft Koen een 12e plaats behaald. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Duitser Marcel Kittel. Kittel won door deze zege ook het eindklassement. Voor Koen was er een 17e plaats in het eindklassement en was daarmee de best geklasseerde Nederlander.

Aankomst op een dam in Dubai

De derde etappe in de Dubai Tour ging op vrijdag 5 februari van Dubai International Marine Club naar de Hatta Dam over 172 kilometer. Koen probeerde in de slotklim naar de top van de Dam voorin het peloton te blijven. Hij eindigde als 19e op 27 seconden van de dagwinnaar, de Spanjaard Juan Jose Lobato Del Valle die 2 seconden voorsprong had op zijn eerste achtervolger, de Italiaan Giacomo Nizzolo. In het algemeen klassement leidt Nizzolo voor Valle en de Duitser Marcel Kittel. Koen is 18e op 40 seconden.

Tweede etappe Dubai Tour, Koen in de vlucht van de dag

De tweede etappe in de Dubai Tour ging op donderdag 4 februari van Dubai International Marine Club naar Palm Jumeirah over 183 kilometer. Deze etappe eindigde evenals de eerste etappe in een massasprint maar Koen was wel betrokken in de vlucht van de dag Zo'n 150 kilometer bleef hij met 3 anderen voorop en vergaarde zelfs 5 bonificatieseconden. Op zo'n 20 kilometer van het einde werden de vluchters ingelopen. De eindsprint werd op een kilometer van het einde wel ontsierd door een kleine valpartij. De Italiaan Elia Viviani won de etappe. Koen eindigde als 39e.

Eerste etappe Dubai Tour

Koen neemt van 3 tot en met 6 februari deel aan de Dubai Tour. Op woensdag 3 februari werd de eerste etappe verreden van Dubai International Marine Club naar Fujairah over 173 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de oud-ploeggenoot van Koen, Marcel Kittel. Koen zijn ploeggenoot Bert De Backer werd 11e en Koen eindigde als 49e.

17e in slotetappe, maar aanrijding Calpe overschaduwt

Voordat de laatste etappe in de Tour Down Under begon werden de renners van Giant-Alpecin op de hoogte gesteld van het verschrikkelijke nieuws uit het Spaanse Calpe waar 6 van hun ploeggenoten verwondingen opliepen bij een ongeluk tijdens een trainingstocht. Van 2 van de 6 renners vielen de verwondingen mee maar de andere 4 hebben allemaal een botbreuk en nog diverse andere verwondingen. Koen zijn goede vriend John Degenkolb heeft zodanig zijn linker wijsvinger verwond dat deze operatief hersteld dient te worden in Valencia. Naar alle waarschijnlijkheid zou kon met de betrokken renners in het voorjaar de diverse voorjaarsklassiekers afwerken. Of deze aanrijding van invloed is het op verdere programma van Koen weten we niet. Het belangrijkste is nu dat alle renners zo spoedig mogelijk herstellen en weer in staat zijn om hun geliefde beroep uit te kunnen oefenen. Met dit in het achterhoofd reed Koen nog de slotetappe in de Tour Down Under. Na twee uur eindigde de wedstrijd in een massasprint waarin Koen als 17e eindigde. Caleb Ewan was de snelste. Simon Gerrans won het eindklassement. Koen werd daarin 118e.

Aankomst op Willunga Hill

De voorlaatste etappe van de Tour Down Under ging over een afstand van 151.5 kilometer en kende een aankomst op Willunga Hill. Door deze aankomst kwam het gehele veld in groepjes boven aan. Koen eindigde in de laatste groep op ruim 17 minuten als 129e. De etappe werd gewonnen door de Australiër Richie Porte. Zijn landgenoot Simon Gerrans blijft aan de leiding. Tobias Ludvigsson was de best geklasseerde renner van Giant-Alpecin in de uitslag met een 29e plaats. In het klassement staat Ludvigson 25e.

92e in vierde etappe

De vierde etappe in de Tour Down Under ging van Adelaide door de heuvels naar Victor Harbor over een afstand van 138 kilometer. Het peloton brak in de heuvels in diverse stukken en uiteindelijk bleven er twee grote groepen en enkele kleine over. Koen zat in de tweede groep die op 6.31' van het peloton over de streep kwam. Koen werd 92e.

109e in derde etappe na val

De derde etappe in de Tour Down Under was een etappe over 139 kilometer welke wederom door de heuvels van Adelaide ging. In de finale van de etappe viel het gehele peloton uiteen en uiteindelijk was het de Australier Simon Gerrans die de sprint van een kopgroep van 10 renners won. Koen had net als een dag eerder zijn werk gedaan voor zijn ploeggenoten en was in de finale niet meer van de partij. Maar dit kwam ook doordat hij gevallen was. "Er zijn helaas altijd renners die met gevaar voor eigen leven een afdaling nemen en anderen daarbij ook in gevaar brengen. Nu was ik de pineut, al heb ik er geen zware verwondingen aan over gehoude", zei Koen tegen een verslaggever van de Telegraaf achter de eindstreep in Campbelltown. Hij eindigde op 8.30' als 109e.

108e in tweede etappe

De tweede etappe in de Tour Down Under was een etappe over 132 kilometer door de heuvels van Adelaide. Door deze heuvels zou het een lastige etappe worden voor een echte massasprint. Toch eindigde etappe wel in een massasprint maar zonder de echte rassprinters. Ook Koen was in de finale niet meer van de partij. Hij eindigde op 4.38' van de Australiër Jay McCarthy als 108e.

18e plaats in de eerste etappe

Koen is de Tour Down Under begonnen met een 18e plaats in de eerste etappe. Aan het einde van de 130.8 kilometer lange etappe zat Koen helaas niet goed gepositioneerd om een top 10 klassering te behalen. De Australiër Caleb Ewan won de etappe in de straten van Adelaide.

12e plaats in People's Choice Classic

Op de zondag voor de Tour Down Under vindt in het Australische Adelaide altijd de People's Choice Classic plaats. Een criterium over 51 kilometer welke elk jaar in een massasprint eindigt, zo ook dit jaar. De Australier Caleb Ewan won de sprint voor de Italiaan Giacomo Nizzolo en de Engelsman Adam Blythe. Koen eindigde als 12e.

"Ik was blij dat ik de kans kreeg om vandaag de sprinter te zijn", aldus Koen. "Het is een waardevolle toevoeging aan mijn ervaring om de sprintvoorbereiding te beleven als de laatste man, de sprinter. Dit helpt in mijn ontwikkeling als deelnemer van de sprinttrein."

"Ik aarzelde te lang in de sprint, maar ik neem deze ervaring mee in de volgende sprint kansen."

Team Giant-Alpecin 2016 gepresenteerd

Op donderdag 7 januari is in de Italiaanse ambassade in Berlijn de Giant-Alpecin formatie voor 2016 gepresenteerd. Bekijk hieronder de presentatie.

Aan twee criteriums deelgenomen

In het eerste weekeinde van december heeft Koen, die zich in Australië aan het voorbereiden is op het nieuwe wegseizoen, deelgenomen aan een tweetal criteriums. Op zaterdag 5 december nam hij deel aan het Midland Tractors Kermesse te Launceston en een dag later nam hij deel aan de Stan Siejka Launceston Cycling Classic. Koen ging hier niet rijden voor de sprint want hij wilde er een zware training van maken en schuwde dus het kopwerk niet.

Koen in top 10 meesterhelpers

Global Cycling Network heeft Koen geplaatst in hun top 10 van helpers in 2015. Bekijk hieronder het overzicht.

20e in Saitama Criterium, Degenkolb wint

Koen nam op zaterdag 24 oktober in Japan deel aan het Saitama Criterium. Dit is een wedstrijd over 60 kilometer in Japan georganiseerd door de ASO, organisator van o.a. Tour de France en diverse klassiekers. Koen was hier samen met 3 Duitse ploeggenoten (Frohlinger, Geschke, Degenkolb) op uitnodiging van de ASO. Degenkolb maakte deel uit van de beslissende kopgroep en won uiteindelijk voor de Japanner Fumiyuki Beppu en de Engelsman Christopher Froome. Koen eindigde in het peloton op een 20e plaats. Koen had eerder op de dag ook deelgenomen aan de puntenrace waarin hij een 8e plaats behaalde.

Geslaagde Teamdag en Ride with the Pros

Koen was op zondag 18 oktober in Nederland om in Utrecht deel te nemen aan de Giant-Alpecin teamdag op de Bike Motion maar ook om mee te rijden met Ride with the Pros. De Vereniging van Beroeps Wielrenners, de grootste Nederlandse wielerploegen en Jaarbeurs hadden hun handen ineen geslagen tijdens de organisatie van Ride with the Pros, een evenement waar wielerliefhebbers konden rijden met de Nederlandse wielerprofs. De renners van Team Lotto-Jumbo, Team Giant-Alpecin en Team Roompot Oranje Peloton waren in Utrecht aanwezig tijdens dit evenement. Het is een evenement waar iedereen, van jong tot oud, een dag kan leven als een echte wielerprof: "We hebben een tocht uitgestippeld van ongeveer 85 kilometer, met de stad van 'Le Grand Départ', Utrecht, als startpunt", aldus VVBW-voorzitter Bobbie Traksel. "Bij de start in het 'Village Départ' van de Jaarbeurs staan alle bussen en auto's van de deelnemende ploegen opgesteld en krijgt de deelnemer tips van de verzorgers en mechaniekers. Tijdens de tocht rijden de profs mee, zo kun je zomaar stuur aan stuur rijden met toppers als Dumoulin en Gesink." Dat de grootste Nederlandse profploegen samenwerken voor een gezamenlijke dag voor wielerfans is nog niet eerder voorgekomen. Traksel: "Wij willen ons inzetten voor de Nederlandse wielerprofs, daarom zijn wij als VVBW dit evenement gaan organiseren. Met de gelden die wij hiermee ophalen gaan wij huidige, gestopte en zwaar geblesseerde renners ondersteunen met verschillende fondsen. Dat deze aansprekende partners en teams daar aan mee willen werken is erg mooi en bijzonder."

Parijs-Tours

Op zondag 11 oktober werd in Frankrijk de UCI 1.HC klassieker Paris - Tours verreden met de start in de Parijse wijk Chartres naar Tours over 231 kilometer. Al na een paar kilometer weekte een groep van 31 man zich los van het peloton, dat binnen een mum van tijd vier minuten verloor. Bij de deze kopgroep 5 Nederlanders waaronder de ploeggenoot van Koen, Roy Curvers. Met nog zo'n 50 kilometer voor de boeg probeerde een deel van het pak, onder wie Niki Terpstra, de sprong naar voren te maken. De achtervolgers kwamen echter niet verder dan het halveren van het gat met de grote kopgroep. Drie renners wisten in de finale weg te rijden uit de kopgroep waar Curvers naar een mooie 14e plaats sprintte. Koen reed zijn laatste wedstrijd van dit seizoen in Europa niet uit.

36e in Binche-Chimay-Binche, Sinkeldam wint

Op dinsdag 6 oktober werd in België de klassieker Binche - Chimay - Binche / Mémorial Frank Vandenbroucke verreden over 196 kilometer. In deze klassieker was Giant-Alpecin goed vertegenwoordigd in een groep van 40 renners die ontstaan was nadat diverse groepen samen waren gekomen. Alleen Niki Terpstra ontsprong in eerste instantie de dans. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Koen, gesteund door renners van IAM Cycling vol op kop hadden gereden kon Terpstra met nog maar 2 kilometer te gaan ingerekend worden. Koen zijn ploeggenoot Ramon Sinkeldam plaatste op 800 meter van de streep een beslissende demarrage en wist voorop te blijven. Pim Lighart van Lotto-Soudal eindigde op 2 sec. als tweede. Koen eindigde als 36e op 1'10" van Sinkeldam.

Sparkassen Münsterland Giro

Koen nam op zaterdag 3 oktober in Duitsland deel aan de UCI 1.HC klassieker Sparkassen Münsterland Giro. Deze klassieker ging van Ibbenbüren naar Münster over een afstand van 179.9 kilometer. Na ruim vier uur wedstrijd eindigde deze wedstrijd in een massasprint. De finale werd nog gekenmerkt voor een valpartij op zo'n 1.5 kilometer voor de eindstreep. Giant-Alpecin reed toen voor de Duitser Nikias Arndt omdat sprinter Marcel Kittel, die volgend jaar de ploeg verlaat, al eerder de wedstrijd had verlaten. Arndt sprintte achter de Belgen Tom Boonen en Roy Jans naar een 3e plaats. Koen werd 70e.

Primus Classic Impanis - Van Petegem, Koen 28e

In België werd op zaterdag 19 september de UCI 1.1 klassieker Primus Classic Impanis - Van Petegem verreden over 199.6 kilometer. Koen stond hier zes dagen na de finish van de Vuelta in Madrid aan de start. Op 25 kilometer voor het einde werd een groepje van vier vroege vluchter achterhaald. In de finale wist één renner nipt uit de greep van de overgebleven groep van 45 renners te blijven. In deze groep ook Koen die als 28e eindigde.

John Degenkolb wint slotetappe Vuelta, Koen deed de lead-out

Nadat de voorlaatste dag in de Vuelta een zwarte dag was voor Giant-Alpecin was het een dag later aan het einde van de slotetappe van Alcalá de Henares naar Madrid over 98.8 kilometer feest. Het was namelijk John Degenkolb die de massasprint won. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Tom Dumoulin, flink op kop gefietst hadden om de diverse vluchters terug te halen begon Luka Mezgec met Koen in zijn wiel en daarachter Degenkolb aan de laatste kilometer. Met nog zo'n 600 meter te gaan ging Mezgec van kop en ging Koen vol de sprint aan. Met nog zo'n 250 meter te gaan ging Degenkolb de sprint aan en bleef alle anderen voor en behaalde daarmee de zege waar hij 21 dagen had op gewacht. Koen kwam nog als 27e over de eindstreep.

"Gisteren was iedereen teleurgesteld en droevig", aldus Koen voor de microfoon van Eurosport. "We zijn bijelkaar gaan zitten en hebben de tactiek voor deze etappe doorgenomen. En zoals we het gepland hadden ging het ook. Zico Waeytens bracht ons naar voren en toen kon Luka aan de laatste kilometer beginnen waarna ik tot 250 meter van de streep kon sprinten. We wilden vandaag nog allemaal iets goed maken vooral voor John. Het is dan prachtig dat het dan ook gebeurd."

Contract verlengd tot en met 2016

Koen heeft zijn nog lopende contract met Giant-Alpecin verlengd met een jaar tot en met 2016. Koen maakt al sinds 2009 deel uit van het team. "Koen is een belangrijke pion in de klassiekers en in de voorbereiding van de sprints. Hij is onderdeel van de kern van het team en zijn ervaring is belangrijk voor veel van onze jonge renners, aldus Rudi Kemna. Koen reageerde op de verlenging als volgt: "Ik ben blij om nog een jaar deel uit te maken van dit team. Ik heb een rol gespeeld in veel grote overwinningen in dit team in de afgelopen jaren en ik hoop dat er nog veel meer volgen."