Archief 2020 - deel 2

 
Koen de Kort nieuws banner

De Vuelta zit erop, seizoen 2020 ten einde

Op zondag 8 november sloot Koen, net als zoveel andere renners, het gekke seizoen 2020 af met de slotetappe van de Vuelta. De etappe ging van Hipódromo de la Zarzuela naar Madrid over 139.6 kilometer en eindigde zoals verwacht in een massasprint. De Duitser Pascal Ackermann was hier de snelste voor de Ier Sam Bennett en de Duitser Max Kanter. Koen eindigde als 113de op 53 seconden.

Het algemeen klassement werd gewonnen door Sloveen Primoz Roglic. Koen eindigde op een 82ste plaats. Van de 8 gestarte Trek-Segafredo renners haalden 5 renners Madrid. Zijn ging gezamenlijk op de foto na afloop van de slotetappe.

Madrid in zicht

De 17de etappe, welke ging van Sequeros naar Alto de la Covatilla over 178.2 kilometer, was de allerlaatste bergetappe van de Vuelta van 2020. Met Madrid bijna in zicht was het voor de niet klassementsrenners een dag van overleven. Waar voorin nog gestreden werd voor het algemeen klassement daar werd achterin geprobeerd om zo goed mogelijk, en binnen de tijdslimiet, over de eindstreep te komen boven op de Covatilla. Koen eindigde als 91ste op 33.10 minuten van de Fransman David Gaudu die zijn derde dagzege behaalde. Klassementsleider Primoz Roglic wist, ondanks wat tijdverlies op naaste concurrent Carapaz, zijn leiderstrui te behouden waardoor hij morgen in Madrid gehuldigd kan worden als winnaar van de Vuelta 2020. Koen staat 85ste in het algemeen klassement. De slotetappe op zondag gaat van Hipódromo de la Zarzuela naar Madrid over 139.6 kilometer.

Voorlaatste bergetappe zit er op

Op vrijdag 6 november werd de 16de etappe verreden welke ging van Salamanca naar Ciudad Rodrigo over 162 kilometer. Het was de op één laatste bergetappe in deze Vuelta. Koen eindigde als 81ste in een groep op 13.13 van de Deen Magnus Cort die klassementsleider Roglic in de sprint van zo'n 40 renners te snel af was.

17de in 15de etappe

Koen was de enige Trek-Segafredo renner die zich in de 15de etappe, welke ging van Mos naar Puebla de Sanabria over 230.8 kon handhaven in het peloton. Koen behaalde in de massasprint een 17de plaats.

Kopgroep blijft uit de greep van het peloton

De veertiende etappe van de Vuelta ging over geaccidenteerd terrein van Lugo naar Ourense over 204.7 kilometer en kende 3 beklimmingen van de derde categorie. Een kopgroep van 6 renners wist uit de greep van het peloton te blijven en het was uiteindelijk de Belg Tim Wellens die zegevierde. Het peloton verbrokkelde nog in de laatste kilometers. Koen eindigde als 78ste op 5.14 min. van Wellens.

109de in klimtijdrit

Op eerste dag na de tweede rustdag werd in de Vuelta een tijdrit verreden van Muros naar Mirador de Ézaro over 33.7 kilometer. Het betrof hier gedeeltelijk een klimtijdrit aangezien de laatste kilometer een stijgingspercentage kende van maar liefst 14%. De Sloveen Primoz Roglic won de tijdrit en nam daardoor de rode leiderstrui weer over van de Ecuadoriaan Richard Carapaz. Koen, die met een lach op zijn gezicht rond reed, eindigde als 109de op 6.47 min. van Roglic.

Koen nog een jaar langer bij Trek-Segafredo

Koen zal ook volgend jaar uitkomen voor Trek-Segafredo. De teamleiding heeft laten weten dat hij zijn contract heeft verlengd, mede omdat hij gezien wordt als de wegkapitein, die zijn ervaring op de jongeren kan overbrengen. Koen is momenteel actief in de Ronde van Spanje. Naast Koen verlengden de jonkies Tom Skujins uit Letland, de Italianen Gianluca Brambilla, Jacopo Mosca en Matteo Moschetti hun verblijf bij Trek-Sgafredo. Bij hen gaat het om een contract voor twee seizoenen.

De eerste twee weken van Vuelta zijn voorbij

Aan het einde van de tweede week van de Vuelta stond de korte, maar daardoor niet minder zware etappe, van Pola de Laviana naar Alto de l'Angliru over 109.4 kilometer op het programma. De beklimming van de Angliru zorgt altijd voor spektakel en wordt ook door veel renners, met name de niet klimmers, gevreesd. Koen eindigde als 122ste op 32.22 min. van de Engelsman Hugh Carthy, die de favorieten boven op de Angliru voorbleef.

Zware dag voor Koen in de Vuelta

De 11de etappe in de Vuelta ging op zaterdag 31 oktober van Villaviciosa naar Alto de la Farrapona over 170 kilometer. Deze zware etappe kende vanuit de start een beklimming van derde categorie waarna er in totaal nog vier beklimmingen van de eerste categorie volgenden in het gebied wat wij kennen als Asturië. “Ik kreeg aan het begin van de etappe plots een astma-aanval, helemaal uit het niets”, aldus Koen. “Dat heb ik eigenlijk nooit; ik gebruik ook geen medicatie daarvoor. Ik werd verrast. Daardoor werd ik al heel vroeg gelost, samen met zes anderen. Op een gegeven moment was die aanval voorbij en heb ik die groep op sleeptouw genomen, in strijd met de tijdslimiet. Dat was heel zwaar.” Koen eindigde uiteindelijk ruim binnen de tijdslimiet als 145ste op 37 minuten van de Fransman David Gaudu die zijn medevluchter, de Spanjaard Marc Soler, te vlug af was. Op maandag is de tweede rustdag maar eerst volgt er op zondag nog een zware bergetappe met de aankomst op de Alto de l'Angliru.

Klassementsrenners laten zich zien in relatief vlakke etappe

De tiende etappe welke ging van Castro Urdiales naar Suances over 185 kilometer op vrijdag 30 oktober was een relatief vlakke etappe. Maar voor een massasprint leende het parcours zich in de slotfase niet. Dit omdat de laatste 1.5 kilometer naar de finish bestond uit een klim met een gemiddelde stijgingspercentage van 5.9%. Het peloton werd door aanvoering van de klassementsrenners nog aan gort gereden waarbij de Sloveen Primoz Roglic zegevierde en met behulp van bonificatieseconden de leiding overnam van Richard Carapaz. Koen eindigde als 94ste op 2.20 min.

Lead-out voor Emils Liepins

De 9de etappe was een relatief vlakke etappe welke ging van Castrillo del Val naar Aguilar de Campoo over 157.7 kilometer. Een etappe voor de sprinters dus. Na het wegvallen van Moschetti schoof Trek-Segafredo de Let Emils Liepins naar voren om mee te sprinten. Dit bleek ook uit de laatste kilometers waar Koen Liepins mee naar voren bracht en voor hem nog de lead-out deed. Helaas was de Let op zijn verjaardag nota bene niet in staat om op de eerste rij te blijven. Hij sprintte uiteindelijk naar een 13de plaats. Koen eindigde als 105de.

Klassementsrenner Elissonde naar huis

Ook in de 8ste etappe moest Trek-Segafredo afscheid nemen van een renner. Klassementsrenner Kenny Elissonde ging vanwege maagproblemen niet meer van start. De etappe was een zware bergetappe Logroño naar Alto de Moncalvillo over 164 kilometer die gewonnen werd door Primoz Rogliz. De Sloveen bleeft de Ecudoriaan, en klassementsleider, Carapaz 13 seconden voor. Koen eindigde als 67ste op 16.05 min. In twee dagen tijd verloor de ploeg van Koen dus zijn kopman en de sprinter. Hierdoor lijkt de ploeg aangewezen om voor dagsuccessen te gaan wat lastig is gezien het profiel van de diverse etappes. De komende twee etappes zijn vlak waardoor er kans is voor de vrijbuiters.

Sprinter Moschetti komt te laat binnen

De tweede week van de Vuelta begon weer met een bergetappe. De etappe van Vitoria-Gasteiz naar Villanueva de Valdegovia over 159.7 kilometer kende twee beklimmingen van eerste categorie. Helaas voor Trek-Segafredo werd dit de laatste etappe voor hun Italiaanse sprinter Matteo Moschetti. Hij kwam buiten de tijdslimiet over de eindstreep en kan zodoende naar huis. Koen eindigde in een groep op 11.16 min. als 87ste. Kopman Kelly Elissonde eindigde als 9de op 13 seconden van de Canadees Michael Woods die zegevierde.

Regen, regen en nog eens regen

Op 25 oktober stond er wederom een bergetappe op het programma. De etappe van Biescas naar Aramón Formigal over 146.4 kilometer werd een bijna 4 uur durende rit in de regen. Na een col van 3de categorie volgde er een col van de 2de categorie terwijl de finish gelegen was op een col van 1ste categorie. Koen eindigde als 73ste in een groep op 10.54 min. van de Spanjaard Ion Izagirre die de etappe won. De grote bus kwam op 17 minuten binnen. De Ecuadoriaan Richard Carapaz nam de leiding over in het algemeen klassement van Primoz Roglic. Voor maandag staat er een rustdag op het programma.

Weer een bergetappe

De vijfde etappe van de Vuelta ging van Huesca naar Sabiñanigo over 184.4 kilometer. Het was geen bergetappe zoals in de eerste 3 dagen maar toch bevatte de etappe een beklimming van de derde categorie en twee beklimmingen van de tweede categorie. Drie koplopers kregen de zegen van een grote groep met alle favorieten voor de eindzege erin en uiteindelijk was het de Belg Tim Wellens die zegevierde. Een groep van zo'n 55 renners met klassementsleider Roglic kwam op 2.13 min. over de eindstreep. Koen eindigde in een groep op 12.49 min. als 97ste.

Massasprint in de vierde etappe

De vierde etappe ging van Garray naar Ejea de los Caballeros over 191.7 kilometer. Deze etappe eindigde uiteindelijk in een massasprint waarin Koen de lead-out moest zijn voor zijn Italiaanse ploeggenoot Matteo Moschetti. De Ierse sprinter Sam Bennett zegevierde voor de Belg Jasper Philipsen. Moschetti eindigde als 6de. Koen werd 24ste.

Derde bergetappe op een rij

Op donderdag 22 oktober vond in de Vuelta de etappe plaats van Lodosa naar La Laguna Negra de Vinuesa over 166.1 kilometer. Het was de derde bergetappe op een rij. Deze etappe kende twee beklimmingen waarvan de slotklim de moeilijkste was. Koen eindigde als 62ste op 7.04 min. van de Ier Dan Martin die Roglic en Carapaz in de sprint voorbleef. Koen zijn ploeggenoet Kenny Elissonde werd 12de op 36 seconden.

Klimmersbenen?

Koen sloot de op woensdag 21 oktober de tweede etappe van de Vuelta af met een 44ste plaats. De bergetappe ging van Pamplona naar Lekunberri over 151.6 kilometer. Het lijkt er op dat Koen nog wat klimmersbenen heeft gekregen gezien de positie waar hij zich bevond in de uitslag. Geen plek in de bus maar in een groep op 10 minuten van de dagwinnaar, de Spanjaard Marc Soler, terwijl de grote groep op 15, 18 en 20 minuten over de eindstreep kwamen. Van de Trek-Segafredo formatie zat alleen Kenny Elissonde voor hem op een 17de plaats op 1.01 min. van Soler.

De Ronde van Spanje is begonnen

Op dinsdag 20 oktober begon de Ronde van Spanje 2020 met een bergetappe. De etappe ging van Irún naar Arrate over 173 kilometer en kende diverse beklimmingen. De Sloveen Roglic en de Ecuadoriaan Carapaz lieten zich meteen van voren zien en streden om de dagzege. Roglic, titelverdediger in de Ronde van Spanje, zegevierde met 1 seconden voorsprong op Carapaz. Koen eindigde in een groep met de Engelsman Christopher Froome als 76ste op 11.12 min. van Roglic.