Nieuws

 

Koen in Dyneema commercial

Buurt zwaait Koen uit voor Tour de France

In Liempde hebben buurtgenoten van Koen hem succes gewenst voor zijn deelname aan de Tour de France. Op woensdagochtend voor de start van de Tour in Utrecht liep Koen door een geheel versierde straat in Liempde. Op woensdag zal de formatie van Giant-Alpecin zich presenteren aan de pers. Daarna zal de ploeg zich in de omgeving van Utrecht gaan voorbereiden voor het grootste wielerevenement ter wereld. Op zaterdag wordt er in Utrecht een individuele tijdrit verreden over 13.8 kilometer. Op zondag staat er een etappe van 166 kilometer op het programma van Utrecht naar Zeeland.

35e op NK

Op zondag 28 juni werd in Emmen het NK op de weg voor de profs verreden. Acht renners reden in de beginfase weg en omdat het peloton lang de benen stilhield, liep de kopgroep almaar verder uit, met een maximale marge van liefst 17.40. Met die enorme voorsprong dreigden zij het peloton zelfs te gaan dubbelen bij de 10 plaatselijke rondjes van 13,1 km. In dat geval zou de grote groep uit de koers genomen worden,maar zover kwam het niet. Het peloton gaf wat laat gas, moest nog 5.45 goedmaken op 50 km, maar had de vluchters met nog 7 km te gaan toch op tijd te pakken. Het draaide na 250 kilometer uit op een sprint van een uitgedund peloton waarbij het in de laatste gladde bochten nog uitkijken geblazen was. Niki Terpstra uit Assendelft de sprint won voor zijn plaatsgenoot en ploeggenoot van Koen, Ramon Sinkeldam. Koen, die geen risico meer nam in de laatste gladde bochten nadat Sinkeldam vooraan was afgezet, werd 35e.

Giant-Alpecin sluit Tour de Suisse af met ritwinst en 3e plaats eindklassement

Op zondag 21 juni stond er in Bern de afsluitende tijdrit over 38.4 kilometer op het programma. Koen eindigden als 86e op 4.57' van zijn ploeggenoot Dumoulin die de tijdrit won in een tijd van 48.36'. Dumoulin kwam 19 seconden te kort op de Sloveen Simon Špilak die Tour de Suisse op zijn naam schreef. Geraint Thomas werd 2e op 5 seconden. Dumoulin werd 3e. In het eindklassement eindigde Koen als 92e.

Verbrokkeld veld in voorlaatste etappe

De voorlaatste etappe vond in en rondom Bern plaats over een afstand van 152.5 kilometer verdeeld over 4 ronden van ruim 38 kilometer met daarin een flinke klim. Het peloton werd uiteen geslagen en uiteindelijk ging er een kopgroep van 10 man naar de eindstreep toe. De favorieten om de eindzege zaten alle in een groep op 2 minuten achterstand. Koen eindigde als op 13 minuten als 105e. Voor zondag staat er in Bern de afsluitende tijdrit over 38.4 kilometer op het programma alwaar Tom Dumoulin moet gaan laten zien of hij de eindoverwinning kan behalen door de concurrentie op flinke achterstand te rijden.

Niet genoeg mensen voor een goede sprint

Giant-Alpecin had in de finale van de etappe van Biel naar Düdingen over 164.6 km niet genoeg renners om er een goede sprint van te maken voor John Degenkolb. Nikias Arndt had een slechte dag en Georg Preidler reed om een slecht moment lek. Carter Jones en Johannes Frohlinger hadden de gehele dag al controlerend gereden achter de koplopers aan en waren dus ook niet meer beschikbaar in de finale. Aangezien Tom Dumoulin voor zijn eigen klassering moest rijden bleef er weinig steun voor John over. Dumoulin sprintte in de machtsprint naar een 13e plaats en verloor geen tijd, hij won zelfs nog 5 seconden op leider Pinot. Koen eindigde als 71e op 37 seconden.

Finale gaat niet naar wens

De finale van de etappe op donderdag van Wil naar Biel/Bienne over 193.1 km door Zwitserland ging niet naar wens voor de Giant-Alpecin formatie. Het aankomstparcours was door regen glad geworden en het peloton viel uiteen waardoor de kansen voor sprinter Degenkolb verkeken waren. Maar zelfs voor Tom Dumoulin leverde het problemen op omdat hij met een 17e plaats nog 7 seconden na de winnaar, de Slovaak Sagan, en 5 sec. achter de nummer 2 van het klassement, de Engelsman Geraint Thomas over de streep kwam. Thomas is in de slottijdrit met 50 sec. voor op Dumoulin een geduchte concurrent voor de eindzege. Koen eindigde als 45e.

Contract verlengd tot en met 2016

Koen heeft zijn nog lopende contract met Giant-Alpecin verlengd met een jaar tot en met 2016. Koen maakt al sinds 2009 deel uit van het team. "Koen is een belangrijke pion in de klassiekers en in de voorbereiding van de sprints. Hij is onderdeel van de kern van het team en zijn ervaring is belangrijk voor veel van onze jonge renners, aldus Rudi Kemna. Koen reageerde op de verlenging als volgt: "Ik ben blij om nog een jaar deel uit te maken van dit team. Ik heb een rol gespeeld in veel grote overwinningen in dit team in de afgelopen jaren en ik hoop dat er nog veel meer volgen."

Koninginnerit naar Oostenrijk

Op woensdag stond de Koninginnerit van Unterterzen/Flumserberg naar Sölden/Rettenbachgletscher in Oostenrijk over 237.3 kilometer op het programma. Het slot van de etappe was een beklimming van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 10.7%. Voor Koen was het aan de voet van deze zware beklimming gedaan en ging hij samen met zijn Duitse ploeggenoten John Degenkolb en Nikias Arndt omhoog naar de top van Rettenbachgletscher. Ploeggenoot Tom Dumoulin deed al leider in het algemeen klassement zijn uiterste best en eindigde als 10e. Hij verloor wel zijn leiderstrui aan de Fransman Thibaut Pinot maar met 1.32' achterstand behoudt Dumoulin een kans om de eindzege te pakken. Koen kwam in het gezelschap van zijn Duitse teamgenoten als 119e op 29.31' van Pinot over de finish.

Dumoulin behoudt geel, Degenkolb 4e en Koen 87e

Op dinsdag werd de etappe Flims naar Schwarzenbach over 193.2 kilometer verreden. Voor Giant-Alpecin was dit een etappe met twee missies die elkaar konden bijten. Een sprint realiseren voor John Degenkolb om de dagzege maar ook de gele trui behouden voor Tom Dumoulin door Peter Sagan geen bonificatieseconden te laten behalen. Bij de voorlaatste tussensprint was Dumoulin attent en Sagan niet waardoor Dumoulin 3 seconden pakte. In de laatste tussensprint was Sagan wel wakker alleen was er toen een renner vooruit waardoor Sagan maar 2 seconden kon pakken. Hierna was het concentreren op de sprint, die moest gebeuren zonder Koen en diverse andere ploeggenoten die de laatste beklimming van de berg van categorie op de plaatselijke omloop niet meer overleefden. Degenkolb sprintte uiteindelijk na een 4e plaats achter de Australiër Michael Matthews die Sagan voorbleef. Doordat Sagan maar 6 bonificatieseconden behaalde behield Dumoulin de leiding in het algemeen klassement. Sagan volgt op 1 seconde. Koen eindigde in een groep op 8.15' als 87e. Voor woensdag staat de Koninginnerit van Unterterzen/Flumserberg naar Sölden/Rettenbachgletscher over 237.3 kilometer op het programma. Het slot van de etappe is een beklimming van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 10.7%.

Ook na derde etappe leiderstrui voor Dumoulin

Tom Dumoulin heeft ook na derde, ingekorte, etappe de leiderstrui in de Tour de Suisse in handen. De etappe van Quinto naar Olivone was door rotsafbreuk ingekort naar 117.3 kilometer. Na de beklimming van de Gotthardpas waren er drie renners vooruit die in de slotfase werden ingerekend. De ploeg van Giant-Alpecin kreeg al vrij snel steun van de Tinkoff-Saxo formatie die het voorzien hadden op een dagzege voor Peter Sagan. Ondanks wat schermutselingen na de laatste beklimming van 3e categorie ging er een groep van ruim 30 renners op de streep af in Olivone. De Slowaak Sagan was inderdaad de snelste voor de Spanjaard Moreno terwijl Dumoulin als 5e eindigde en de leiderstrui behield. Moreno en Sagan naderden Dumoulin wel tot op 5 seconden. Koen eindigde op 13.13' als 94e.

Dumoulin behoudt leiderstrui, Koen 118e in 2e etappe

Nadat Tom Dumoulin de leiderstrui had gepakt in de openingstijdrit was het in de tweede etappe de taak van Dumoulin en zijn ploeggenoten om de leiderstrui te behouden. De etappe met start en finish in Risch-Rotkreuz ging over een afstand van 161.1 kilometer. De ploeg hield Dumoulin goed voorin en Dumoulin was sterk en eindigde in een groep van 8 renners op 4 seconden van de Kroaat Kristijan Durasek. Doordat de rest van de renners op 14 seconden of meer van de Kroaat over de finish kwamen en de Kroaat geen gevaar vormde behield Dumoulin de leiderstrui en liep hij zelfs nog uit op diverse renners in het algemeen klassement. Koen eindigde in een groep op 13.19' als 118e.

Koen 90e in proloog Tour de Suisse, ploeggenoot Dumoulin wint

Koen de Kort neemt van 13 tot en met 21 juni deel aan de Ronde van Zwitserland, of anders gezegd de Tour de Suisse. Op zaterdag 13 juni was er in Risch-Rotkreuz een proloog over 5.1 kilometer. Deze proloog werd gewonnen door de ploeggenoot van Koen, Tom Dumoulin, in een tijd van 5.41'. Daarmee bleef Dumoulin de Zwitser Fabian Cancellara 2 seconden voor. Koen werd op 24 seconden 90e.

SCHERP, het wielerboek van Wouter Roosenboom met voorwoord van Koen

Fotograaf Wouter Roosenboom (2e plaats Zilveren Camera 2014 en bekend van het boek “koers in zicht” en WK-special Limburg 2012) heeft een nieuw wielerboek gemaakt. SCHERP is de titel van het fotoboek en laat de koersbeleving in zijn mooiste vorm zien. Vol verwondering beleefde Roosenboom de Tour van Azerbeidzjan, hij ontdekte boeiende tattoos in het profpeloton en Pipo Pozatto vertelt de betekenis van zijn negen exemplaren. Ook Tom Dumoulin en Niki Terpstra krijgen speciale aandacht in de dikke bundel. Vanaf de motor in koers passeerde de fotograaf met het artistieke oog het wachtende koerspubliek en volgde hij in de wintermaanden de cross en de Zesdaagse en hij zag nog zoveel meer. De lezer krijgt een verrassende inkijk in de wielersport. De fotoseries zijn aangevuld met pakkende teksten van schrijvers met een wielerhart. Frank Heinen, Léon de Kort, Gio Lippens, Nynke de Jong, Eric Mijnster, Bas Steman, Renaat Schotte, Marijn de Vries, Yves Brokken en Erik Voncken laten hun pen spreken. Het voorwoord in dit boek is van de hand van Koen. Het boek is te bestellen via bol.com of www.boekenbestellen.nl

Op hoogtestage

Koen is samen met enkele ploeggenoten, waaronder John Degenkolb, in de Spaanse Sierra Nevada neergestreken om daar op grote hoogte te trainen in aanloop naar de Tour de France. Er zal drie weken verbleven worden in op trainingskamp waarna op 13 juni de Ronde van Zwitserland op het programma staat.

Tour of California zit er op

Op zondag 17 mei werd de laatste etappe over 105 kilometer verreden in de straten van Los Angeles. De etappe eindigde in een massasprint. De belangen waren extra groot in deze sprint omdat de Slovaak Peter Sagan door de bonificatieseconden nog het eindklassement kon winnen. Waar Giant-Alpecin Zico Waeytens in stelling probeerde te brengen zo was er natuurlijk het team van klassementsleider Alaphilippe en sprint Cavendish die twee belangen had (eindzege en dagzege) en Sagan die de seconden nodig had. Cavendish won de sprint en Waeytens werd 7e. Sagan werd met een paar centimeter verschil 3e en won het eindklassement. Koen eindigde als 66e.

Bergetappe naar Mount Baldy

De voorlaatste etappe op zaterdag was een bergetappe over 128.7 kilometer met vertrek in Ontario en aankomst op Mount Baldy. Koen eindigde in een groep op 20.33' van de Fransman Julian Alaphilippe die alleen boven kwam, als 67e. Alaphilippe nam de leiding in het algemeen klassement over van Sagan. Best geklasseerde Giant-Alpecin renner in het algemeen klassement is de Amerikaan Carter Jones met een 16e plaats. Hij eindigde in de etappe eveneens als 16e op 2.15' van Alaphilippe.

67e in individuele tijdrit

Op vrijdag 15 mei vond er in de Tour of California een individuele tijdrit plaats over 10.62 km in en rondom Big Bear Lake. Koen behaalde in deze tijdrit een 67e plaats. De zege was voor de Slovaak Peter Sagan die een razendsnelle tijd neerzette en maar liefst 15 seconden sneller was dan de nummer 2, Jos van Emden.

2e plaats voor Zico Waeytens

De etappe op donderdag 14 mei was een echte regenetappe. Ondanks de regen draaide de etappe van Santa Barbara naar Santa Clarita na 154 kilometer toch uit op een massasprint. De Giant-Alpecin renners hadden hun ploeggenoot Zico Waeytens goed voorin afgezet en de Belg ging dan ook als een racket de sprint aan. Helaas voor hem was het de Engelsman Mark Cavendish die Waeytens nog voorbij reed. Koen eindigde als 76e op 40 seconden van Cavendish.

Derde massasprint is voor Sagan

Nadat de Engelsman Mark Cavendish al tweemaal in de massasprint zegevierde was de derde massasprint, die in de etappe van Pismo Beach naar Avila Beach over 173.1km een prooi voor de Slovaak Peter Sagan. Koen eindigde als 26e.

Klimmen in California

De derde etappe van de Tour of California met start en finish in San Jose over 169.8km betrof een bergetappe. Voor Koen was dit een etappe van hand en spandiensten leveren tot aan de eerste grote beklimming en daarna veilig op tijd binnenkomen samen met enkele ploeggenoten. Koen eindigde als 71e op 21.01' van de etappewinnaar Toms Skujins die een groep van zo'n 30 man ruim een minuut voorbleef na een mooie solo.

Wederom massasprint in California

Ook de tweede etappe, van Nevada City naar Lodi over een afstand van 193.7km, eindigde in een massasprint. Deze etappe werd net als de eerste etappe gewonnen door de Brit Mark Cavendish. Koen werd 45e. Zijn ploeggenoot Zico Waeytens was met een 10e plaats de best geklasseerde Giant-Alpecin renner.

9e plaats in eerste etappe Tour of California

Koen heeft in de eerste etappe van de Tour of California op zondag 10 mei een 9e plaats behaald. Koen trok in de laatste honderden meters van de etappe over 203.1 kilometer met start en finish in Sacramento de sprint aan voor zijn Belgische ploeggenoot Zico Waeytens. Waeytens werd 6e. De Engelsman Mark Cavendish won de sprint voor de Slowaak Peter Sagan.

Giant-Alpecin viert overwinning met drank en eten

Na afloop van Parijs-Roubaix vierde de Giant-Alpecin ploeg de overwinning van John Degenkolb in het gezelschap van zijn vrouw en hun 4 maanden oude zoontje Leo.

Interview met Koen door Omroep Brabant

"Degenkolb moet kassei in stukjes hakken"

"Ik denk dat hier echt het teamwork naar voren komt", zegt Koen in een interview met de NOS. "Ik denk dat John niets heeft hoeven doen tot twintig kilometer voor het einde. Wij zetten hem zo fris mogelijk af. Hij heeft niet één keer hoeven meespringen, nooit in de wind hoeven zitten en we hebben hem altijd vooraan gehouden." "John is supersterk, maar ik denk dat wij uiteindelijk de sleutel zijn tot zijn zege. Dat wij als ploeg voor dat ene doel gaan. Ik vind eigenlijk dat John die kassei in stukjes moet hakken en ons allemaal een klein stukje moet geven."

John Degenkolb wint ook Parijs-Roubaix, Koen 31e

Na Milaan-San Remo heeft Koen zijn ploegmaat John Degenkolb op zondag 12 april ook Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. Op de wielerbaan in Roubaix was hij de sterkste van een kopgroep van 7 renners die in de laatste twee kilometer was ontstaan. Degenkolb was in de slotfase van deze 253.5 kilometer lange klassieker door het noorden van Frankrijk alleen naar twee vluchters (de Belgen Van Avermaet en Lampaert) gereden nadat hij ploeggenoot Bert De Backer als springplank gebruikt had. De Backer, Koen en Ramon Sinkeldam waren de renners die Degenkolb tot in de laatste fase van de wedstrijd hadden bijgestaan. In de laatste kilometers sloot eerst de Tsjech Stybar aan en daarna volgende nog Boom, Elmiger en Keukeleire zodat 7 man het velodrome in Roubaix opreden. Hier sprintte Degenkolb naar de zege voor Stybar, Van Avermaet en Boom. Bij de eerste achtervolgers op 30 seconden werd De Backer 12e. Sinkeldam werd 2.21' 27e terwijl Koen in een klein groepje eindigde op 2.55' als 31e.

John Degenkolb bedankt zijn ploeggenoten

Bekijk hierJohn Degenkolb zijn ploeggenoten op het podium haalt in Parijs-Roubaix en hen bedankt.

John Degenkolb wint Parijs-Roubaix (video)

Bekijk hier de laatste kilometer van Parijs-Roubaix

Goede Ronde van Vlaanderen voor Koen

Koen heeft op zondag 5 april een goede Ronde van Vlaanderen gereden. Hij kon lang zijn kopman John Degenkolb bijstaan. 17 beklimmingen lang, met daarbij o.a. de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Patersberg, wist hij voorin te blijven. Toen de eerste groep uitgedund was tot zo'n 30 man en er 2 vluchters, de Noor Kristoff en de Nederland Niki Terpstra, voorop reden was Koen nog present. Voor de laatste beklimming van de Oude Kwaremont waren nog 2 renners ontsnapt die in de achtervolging gingen op de 2 leiders. Om de groep nog terug te brengen deed Koen met nog zo'n 20 kilometer te gaan nog een laatste krachtsinspanning om voluit op kop te rijden alvorens de renners begonnen aan de Oude Kwaremont. Op de Oude Kwaremont werd de groep uitgedund maar bleven de twee kleine groepjes voorop. De Noor Kristoff, die in de dagen voor Vlaanderen nog op indrukwekkende wijze de 3-daagse van de Panne op zijn naam schreef, versloeg Terpstra in een sprint. Achter hen werd Greg van Avermaet 3e voor de Slowaak Peter Sagan. Degenkolb won de sprint van een klein groepje om plaats 7 aangezien er nog twee renners weggereden waren uit diezelfde groep. Koen was terug gevallen in een groep van zo'n 30 renners en kwam op ruim 3 minuten als 42e over de eindstreep.

John Degenkolb wint Milaan-San Remo

De reeks van monumentale klassiekers is op zondag 22 maart perfect begonnen voor het team Giant-Alpecin. Het was John Degenkolb die zich in de straten van San Remo na 293 km de snelste toonde van een uitgedund peloton en daarmee de klassieker Milaan-San Remo op zijn naam schreef. Degenkolb had in de finale met o.a. de beklimming van de Poggio nog de hulp van Tom Dumoulin. Koen had John lang bijgestaan maar kwam vlak voor de Cipressa in de verdringing en moest stilstaan bij een valpartij die was gebeurd. Hij kwam nog wel terug maar toen er een gat viel een paar plaatsen voor hem kon hij het helaas niet meer dichtrijden. Koen eindigde in het gezelschap van zijn ploeggenoot Zico Waeytens uiteindelijk als 69e op 4'59" van Degenkolb.

Laatste kilometer Milaan-San Remo: John Degenkolb zegeviert

Bekijk hieronder de laatste kilometer van Milaan-San Remo.

Interview met Koen & Marcel Kittel

In Australië vond er een interview plaats met Koen en ploeggenoot Marcel Kittel. Dit interview kan men bekijken in de rubriek Video's.