Nieuws

 

46e in afsluitende tijdrit

Op maandag 18 juli werd in Kraków de afsluitende tijdrit van de Ronde van Polen over 25 kilometer verreden. Koen behaalde hier een 46e plaats op 2'18" van de Engelse winnaar Alex Dowsett. Het algemeen klassement werd gewonnen door de Belg Tim Wellens. Wellens dankte zijn zege aan zijn solo tijdens de helse etappe op zaterdag. Koen eindigde als 56e.

6e etappe afgelast

De 6e en tevens voorlaatste etappe op zondag 17 juli is door de slechte weersomstandigheden afgelast. De etappe Bukovina Resort naar Bukowina Tatrzanska over 195 kilometer zou bestaan uit 5 grote omlopen. De organisatie besloot voor aanvang de wedstrijd al met 2 omloop in te korten en later werd de wedstrijd beperkt tot 2 omlopen. Maar nadat de overgebleven 100 renners vertrokken waren bleek dat de omstandigheden zo slecht waren dat na één ronde de organisatie samen met de renners besloten om de etappe voortijdig te beëindigen en geen uitslag op te maken.

Poolse hel

De vijfde etappe van de Ronde van Polen was een zeer zware beproeving voor de rennners. De etappe ging van Wieliczka naar Zakopane over 225 kilometer met 7 beklimmingen van eerste categorie terwijl de renners door regen en kou moesten. Maarliefst 85 renners gaven voortijdig op! Koen eindigde in een groep van bijna 50 renners op ruim 56 minuten van de Belg Tim Wellens als 68e. Koen had 6 lagen kleding aan en had nog kramp in zijn nek van de kou na ruim 7 uur rijden door de regen in de Poolse bergen. Een Poolse hel...

Vierde massasprint op rij in Polen

Ook de vierde etappe in de Ronde van Polen, van Nowy Sacz naar Rzeszów over 218 kilometer, eindigde in een massasprint. Giant-Alpecin had naast Koen nog de Belg Zico Waeytens en de Zweed Tobias Ludvigsson in het peloton zitten van zo'n 120 renners. Besloten werd om te gaan voor Waeytens. Ludvigsson bracht Koen en Waeytens naar voren terwijl Koen Waeytens voorin afzette. De Belg sprintte naar een 6e plaats terwijl Koen als 22e over de streep kwam.

10e plaats voor Koen in derde etappe

Koen heeft in de derde etappe van de Ronde van Polen een 10e plaats behaald. De etappe ging van Zawiercie naar Nowy Sacz over maar liefst 240 kilometer. Het parcours was geaccidenteerd en kende een bekliming van eerste en twee beklimmingen van de tweede categorie. Koen wist zich goed voorin te handhaven en kon in de eindsprint voor eigen kansen gaan. Ploeggenoot Tobias Ludvigsson kon Koen nog bijstaan in finale en zo kon Koen naar een 10e plaats sprinten. Er waren nog zo'n honderd renners in het peloton. Sprinter Nikias Arndt was daar niet meer bij, hij zat in de tweede groep.

32e in 2e etappe, Arndt naar top 10 klassering

De lead-out voor Nikias Arndt ging in de tweede etappe van de Ronde van Polen, welke ging van Tarnowskie Góry naar Katowice over 128 kilometer, al beter dan de dag ervoor. Nadat diverse teamgenoten Arndt al voorin het peloton gehouden hadden kon Koen Arndt voorin afzetten met nog 300 meter te gaan. Alleen die 300 meter was nog iets te lang voor Arndt die uiteindelijk naar een 8e plaats sprintte. Koen kwam als 32e over de srteep.

40e in Polen

Koen neemt van dinsdag 12 tot en met maandag 18 juli deel aan de Ronde van Polen. De eerste etappe ging over een afstand van 138 kilometer van Radzymin naar de hoofdstad van Polen Warsaw. Nadat de vluchters van de dag gegrepen waren maakte het peloton zich op voor een massasprint. De Giant-Alpecin formatie bracht sprinter Nikias Arndt in stelling. Koen deed hierbij de lead-out. Helaas ging het de laatste 1.5 kilometer licht omhoog en kon Arndt niet meer versnellen waardoor hij uiteindelijk 13e werd. Koen kwam als 40e over de eindstreep.

NK op de weg

Op zaterdagochtend 25 juni reden de beroepsrenners op Goeree-Overflakkee hun nationale titelstrijd over 212 kilometer. Voor Koen was dit zijn eerste optreden na het slechte nieuws dat hij niet mee mag naar de Tour de France. Diverse renners probeerden uit de greep van het peloton te blijven en ook Koen probeerde menigmaal aan de boom te schudden. Ondanks dit en de diverse ontsnappingen slaagde de LottoNL-Jumbo formatie erin om de wedstrijd te laten eindigen in een massasprint van zo'n 40 renners en met succes, Dylan Groenewegen won. Koen eindigde als 36e.

Niet naar de Tour (+reacties media)

Op donderdagmiddag 23 juni maakte Giant-Alpecin de selectie voor de Tour de France bekend. Tot grote teleurstelling van Koen behoort hij niet tot de 9 renners die naar Frankrijk gaan. De afgelopen 5 jaar was Koen een vaste kracht in de Tour ploeg en hielp o.a. Marcel Kittel en John Degenkolb aan diverse etappezeges. Degenkolb dient het in de komende Tour te stellen zonder zijn vaste lead-out man.
Koen, die in een goede vorm verkeerd, gaat nu eerst op vakantie met zijn vrouw Kaitlin om met zijn goede vorm strandwandelingen te gaan maken. Na de vakantie zal Koen gaan deelnemen aan de Ronde van Polen welke van 12 tot met 18 juli verreden wordt.
De selectie voor de Tour bestaat uit: Tom Dumoulin, Laurens ten Dam, John Degenkolb, Warren Barguil, Roy Curvers, Ramon Sinkeldam, Albert Timmer, Simon Geschke en Georg Preidler.

Het thuislaten van Koen door Giant-Alpecin roept natuurlijk ook de nodige vragen op bij de sportjournalisten. Zij vroegen Koen om uitleg. Zie hier een overzicht:

Lees hier het interview met de NOS.
Lees hier het interview met het AD.
Lees hier het interview met WielerFlits.

Zware slotrit Dauphiné

Ondanks dat op zaterdag de Koninginnerit was mocht de slotrit er op zondag 12 juni van Le Pont naar Superdévoluy over 151 kilometer ook wezen met een 6-tal beklimming waarvan 2 van 1e categorie. Koen kwam al vrij vroeg in de bekende bus terecht en eindigde in die groep op 33'11" van de dagwinnaar de Engelsman Stephen Cummings als 124e. Cummings had bijna vier minuten voorsprong op de eerste achtervolgers. De Engelsman Froome eindigde voorin en won het eindklassement voor de Fransman Romain Bardet en de Ier Daniel Martin. Koen werd 95e in het eindklassement.

Koninginnerit zorgt voor slagveld

Op zaterdag 11 juni werd de voorlaatste rit in het Critérium du Dauphiné verreden. Dit was de Koninginnerit van La Rochette naar de top van de Méribel over 141 kilometer. De etappe bestond o.a. uit 3 beklimmingen van 1e categorie en 1 van buiten categorie, die van de Col de la Madeleine. Het gehele veld werd door deze beklimmingen en de aanval van Contador op de leidende positie van Froome uit elkaar gereden. Froome pareerde overigens de aanval en behield de leiderstrui. De Fransman Thibaut Pinot won de etappe. Koen eindigde als 79e in een groep op 27'57" van Pinot.

Klassementrenners laten zich gelden in bergetappe

Op vrijdag 10 juni werd in de Dauphiné de etappe La Ravoire naar Vaujany over 140 kilometer verreden. De zege in deze bergetappe ging naar de Engelsman Christopher Froome die daarmee de leiding overnam van de Spanjaard Alberto Contador. Koen eindigde in een groepje op 7'58" als 64e.

Interview Sportnext over gebruik nieuwe media

Koen had tijdens de Tour of California een interview met Jaap Stalenburg van Sportnext over het gebruik van nieuwe media door Koen. Het interview kun je hier lezen.

Massasprint in vierde etappe met lead-out van Giant-Alpecin

De vierde etappe van Tain l'Hermitage naar Belley over 176 kilometer eindigde in een massasprint. In slotkilometers zagen we de Giant-Alpecin formatie met o.a. Koen een heuse lead-out doen voor John Degenkolb. Koen ging als voorlaatste van kop af waarna Ramon Sinkeldam Degenkolb in stelling moest brengen. Het ging nog niet perfect en Degenkolb miste nog de laatste krachtsexplosie. De Noor Edval Boasson Hagen won de etappe. Degenkolb werd 8e. Koen eindigde als 117e op 52 seconden.

Aru blijft sprintend peloton voor

De derde etappe ging op woensdag 8 juni van Boën-sur-Lignon naar Tournon over 187.5 kilometer. De Italiaan Aru pakte de overwinning na een sterk staaltje fietsen en bleef het aanstormende uitgedunde peloton voor. In deze groep van zo'n 90 renners sprintte ook John Degenkolb mee die door zijn ploeg in deze etappe ter zijde werd gestaan. De Noor Kristoff won de sprint om de tweede plaats. Degenkolb werd 14e. Koen eindigde als 68e. "Het ging goed met mij", aldus Koen. "Ik heb samen met mijn teamgenoten de gehele dag ons over John ontfermt. Met hem gaat het steeds beter, stap voor stap komt het vertrouwen en het instinct terug".

Sparen voor de volgende twee etappes

De tweede etappe ging van Crêches-sur-Saône naar Chalmazal-Jeansagnière over 168 kilometer. Deze etappe kende enkele beklimmingen van 2e en 3e categorie. Koen eindigde in gezelschap van zijn ploeggenoten Degenkolb, Sinkeldam, Curvers, Haga, Jones en Waeytens als 132e in een groep op ruim 15 minuten van de winnaar, de Spanjaard Jesus Herrada. Zij allen deden het rustig aan om de komende twee etappes vol aan de bak te gaan.

Eerste massasprint van Dauphiné 2016

De eerste etappe op maandag 6 juni van Cluses naar Saint-Vulbas over 186 kilometer eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Fransman Nacer Bouhanni. De manier waarop Bouhanni won was geen goed voorbeeld voor de jeugd. Koen, die samen met enkele ploeggenoten John Degenkolb in stelling probeerden te brengen, eindigde als 30e. Degenkolb werd 12e.

Samenvatting van proloog Critérium du Dauphiné door Koen en Velon CC

Koen begint Dauphiné met 128e plaats

De proloog van Critérium du Dauphiné te Les Gets over 4 kilometer bestond uit de beklimming van de Mont Chéry over 3.9 kilometer. In de door de Spanjaard Alberto Contador gewonnen tijdrit behaalde Koen een 128e plaats op 2'22". De een minuut voor Koen gestarte Engelsman Christopher Froome werd 3e op 13 seconden van Contador. Tussen Contador en Froome nestelde Richie Porte zich met een tijd 6 seconden langzamer dan Contador.

Opgenomen in voorselectie Tour de France

Koen is door zijn ploeg Giant-Alpecin opgenomen in de voorselectie van 14 renners voor de Tour de France. Koen nam al vijf maal deel aan de Tour en heeft inmiddels al 11 grote rondes achter zijn naam staan. Koen was de afgelopen jaren een waardevolle kracht in het team en droeg bij aan de successen van Marcel Kittel en John Degenkolb. Volledige voorselectie Giant-Alpecin: Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam, Laurens ten Dam, Albert Timmer (allen Ned), Nikias Arndt, John Degenkolb, Johannes Fröhlinger, Simon Geschke (allen Dui), Warren Barguil (Fra) Tobias Ludvigsson (Zwe), Georg Preidler (Oos) en Zico Waeytens (Bel).

Massasprint met uitgedund peloton is afsluiter Tour of California

De slotetappe met start en finish in Sacramento over een afstand van 138 kilometer kende nog een hectische slotfase aangezien de sprintersploegen zich bijna misrekend hadden in de voorsprong van de koplopers. Pas met nog iets meer dan een kilometer te gaan werden laatste vluchters ingerekend maar hiervoor hadden diverse ploegen leden van hun sprinttrein moeten opofferen. Ook brak het peloton in stukken en eindigden maar de eerste 40 renners binnen de tijd van dagwinnaar Mark Cavendish. John Degenkolb sprintte naar een 5e plaats. Koen werd 46e op 31 seconden. Ten Dam verspeelde nog 49 seconden in de slotetappe en zakt van 8e naar een 10e plaats. Het klassement werd gewonnen door Julian Alaphilippe. Koen eindigde hierin als 53e.

Alle hens aan dek voor Giant-Alpecin na van Ten Dam

De voorlaatste etappe van de Tour of California ging over een afstand van 175.5 kilometer met start en finish in Santa Rosa. De beklimmingen halfweg de etappe zorgden er voor dat zo'n ruim veertig renners voorop kwamen. Bij deze veertig de belangrijkste renners van het klassement en enkele sprinters. Het had niet veel gescheeld of Laurens ten Dam had er voor niet bijgezeten en daardoor zijn top 10 klassering verspeelt. Ten Dam kwam tussen de beklimmingen na zo'n 70 kilometer ten val. De gehele ploeg zorgde er toen weer voor dat hij weer kon aansluiten bij de kopgroep. Hierdoor zat daarna naast Ten Dam alleen nog maar John Degenkolb er voorin mee bij voor Giant-Alpecin. Ondanks diverse aanvallen, waaronder een van Petr Sagan, draaide het uit op een sprint. Ook Degenkolb mengde zich in de sprint en eindigde als 8e waar de Noor Kristoff de sprint won voor Sagan en Danny van Poppel. Koen eindigde in het grote peloton dat op ruim 25 minuten binnen kwam als 53e.

Rustig aan in de tijdrit

Op vrijdag 20 mei stond er in Californië een individuele tijdrit in en rondom Folsom over 20.3 kilometer op het programma. Voor Koen betekende dit een halve rustdag aangezien voor hem niets op het spel stond. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te langzaam gaat en daardoor buiten de tijdslimiet komt. Koen, die op zijn gewone racefiets van start ging en niet op zijn tijdritfiets, eindigde als 123e op 4'39" van de winnaar, de Australiër Rohan Dennis. Kopman Laurens ten Dam zette een 20e tijd neer en zakte van de 5e naar de 8e plaats in het algemeen klassement.

De gehele dag bijna alleen maar klimmen

De vijfde etappe in de Tour of California van Lodi naar South Lake Tahoe over 212 kilometer was bijna een lange klim. Vanaf zeeniveau ging het langzaam naar een hoogte van 2500 meter. Koen kon lang kopman Laurens ten Dam bijstaan. Ten Dam bleef bij de favorieten en hield zijn top 10 klassering. Koen werd 70e op 3'08" van de Let Toms Skujiņš die de groep met favorieten 43 seconden voorbleef.

Aankomst op een motorsportcircuit

De vierde etappe in Californië van Morro Bay naar Monterey County over 217 kilometer kende een aankomst op een motorsportcircuit. In de finale zaten twee beklimmingen. Voor Giant-Alpecin was het zaak om Laurens ten Dam voorin te houden om zo zijn goede positie in het klassement te laten behouden. Hier in slaagde men want Ten Dam bleef voorin bij de eerste 22 renners. Koen, die het wel gaaf vond om op een motorsportcircuit te eindigen met echte chicane erin, eindigde als 51e op 3'25" van dagwinnaar Sagan.

Een aanloop van 155 kilometer

De derde etappe in de Tour of California ging van Thousand Oaks naar Santa Barbara County over 167.5 kilometer. In feite is dat door de slotklim een aanloop van 155 kilometer waarna het in finale klimmen geblazen is. Voor de klassementsrenners is het dan alle hens aan dek en voor diverse anderen is het dan in hun eigen tempo omhoog rijden en uitzien naar een volgende etappe. Voor Giant-Alpecin melde Laurens ten Dam zich aan het front. Ten Dam reed op de top naar een 6e plaats op 33 seconden van de Fransman Julian Alaphilippe die door zijn zege ook de nieuwe leider werd. Koen eindigde als 46e in een groepje op 9'38" van Alaphilippe.

2 vluchters blijven peloton voor

De tweede etappe in Californië ging op maandag van South Pasadena naar Santa Clarita over 148.5km. De etappe kende in het begin een flinke beklimming gevolgd door nog een korte steile klim. 4 renners maakten hier gebruik van om er van door te gaan. Bij deze 4 ook Koen zijn ploeggenoot Sindre Skjoestad Lunke uit Noorwegen. Helaas moest de Noor met nog een andere renner in de finale lossen uit de kopgroep. De overgebleven 2 renners, de Amerikanen Ben King en Evan Huffman, konden het peloton nipt voorblijven. King won de etappe. In het peloton zat Koen maar ook ploeggenoot Degenkolb die de beklimmingen goed had doorstaan en 19e werd. Koen eindigde als 65e.

Tour of California begint met een massasprint

De eerste etappe van de Tour of California, welke duurt van 15 tot en met 22 mei, ging over 175 kilometer met start en finish in San Diego. Met nog 3 kilometer te gaan werden de laatste 2 renners van de oorspronkelijke kopgroep van 7 man ingelopen en draaide het uit op een massasprint. De Giant-Alpecin formatie, alwaar John Degenkolb weer deel van uitmaakt, liet de massasprint voor wat het was. Koen eindigde in het gezelschap van Degenkolb als 82e in het peloton.

Tour de Yorkshire zit er weer op

Op zondag 1 mei werd de slotetappe van de Tour de Yorkshire verreden. De etappe ging van Middlesbrough naar Scarborough over 198 km. Van te voren stond al vast dat het een slagveld ging worden met de diverse beklimmetjes en de kleine verschillen in het klassement. Koen zijn ploeggenoot Nikias Arndt mengde zich goed in de strijd en wist achter een kopgroep van 5 renners, waarvan de Fransman Thomas Voeckler zegevierde, nog een 10e plaats te behalen waardoor hij nog 8e werd in het eindklassement. Voeckler won dit klassement. Koen reed de etappe uit in een groep op 18 min. van de eersten en eindigde als 46e. In het eindklassement werd hij 48e.

Wederom 3e plaats voor Arndt in massasprint

De tweede etappe in de Tour de Yorkshire op zaterdag 30 april van Otley naar Doncaster eindigde na 135.5 kilometer net als de eerste etappe in een massasprint. Net zoals in deze etappe werd Nikias Arndt nu ook derde achter de Nederlanders Danny van Poppel (Sky) en de winnaar van eerste etappe Dylan Groenewegen. Koen eindigde in het peloton als 76e. Voor zondag staat de slotetappe van Middlesbrough naar Scarborough over 198 kilometer op het programma. In het algemeen klassement staat Arndt 3e achter Groenewegen en Van Poppel.

Koen leidt Arndt naar 3e plaats in eerste etappe Yorkshire

Op vrijdag 29 april werd de eerste etappe van de Tour de Yorkshire verreden. De etappe ging van Beverley naar Settle over een afstand van 184 kilometer. De etappe ging gepaard met veel tegenwind en zo nu en dan wat regen. De Giant-Alpecin ploeg reed in dienst van de sprinter Nikias Arndt. Koen trok met zo'n kilometer te gaan de sprint aan voor Arndt die uiteindelijk als 3e eindigde. De Nederlander Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo won de etappe. Koen eindigde in het peloton als 56e.

Koen is Vlogger geworden

Koen maakt sinds het weekeinde van Parijs-Roubaix bijna dagelijks filmpjes die hij plaats op zijn YouTube kanaal. Je kan je abonneren op dit kanaal zodat je de verrichtingen van Koen kan volgen voor en na de wedstrijden. Klik hier om de filmpjes te bekijken.