Nieuws

 

Massasprint gaat helemaal fout

De etappe van Escaldes-Engordany in Andorra naar Lleida over 173 kilometer stond in het boek van Giant-Alpecin al aangekruist als een sprintetappe voor John Degenkolb. Ondanks dat de vluchters van de dag pas in de laatste kilometer gegrepen werden draaide het uit op een massasprint. Alleen die massasprint ging helemaal niet goed voor Giant-Alpecin. Het ontbrak aan een goede lead-out en Degenkolb raakte ingesloten tijdens de sprint waardoor hij uiteindelijk als 5e eindigde en zijn frustatie uitte na de streep. Koen kwam als 49e over de eindstreep. De jonge Nederlander Danny van Poppel won de etappe. "Dit was zeer teleurstellend", aldus Koen op Twitter. "Bijna alles wat mis kon gaan, ging ook mis in de laatste 3 kilometer. Dit was verre van goed."

Koninginnerit La Vuelta goed doorstaan

Na de eerste rustdag werd op woensdag 2 september de Koninginnerit van de Vuelta 2015 verreden. De etappe van Andorra la Vella naar Cortals d´Encamp kende maar liefst zes zware beklimmingen. 1x van 2e categorie, 4x van 1x categorie en 1x van buiten categorie. En dat over een afstand van 138 kilometer waar dus meer dan 5000 hoogte meters werden gedaan. Koen kwam als 124e binnen in een grote groep renners op 29'16" van de Spaanse dagwinnaar Mikel Landa. Achter Landa eindigde zijn Astana ploeggenoot Dabio Aru als 2e op 1'22" van Landa. Tom Dumoulin hield goed stand in het klimmersgeweld en werd 9e op 2'59" van Landa. Dumoulin moest wel zijn leiderstrui afstaan aan Aru en staat nu 3e op 30 seconden. Dit betekent wel dat Astana nu de leiding op zich moet nemen in de komende etappes.

Degenkolb grijpt net naast de dagzege, Koen 59e

De etappe Valencia naar Castellón over 146.6 kilometer zou op voorhand een moeilijke etappe voor de sprinters worden gezien de berg van 2e categorie in de slotfase met de top op 16 kilometer van de finish. Maar Koen en ploeggenoot Degenkolb slaagden erin om bij een uitgedund peloton van zo'n 60 renners te blijven waarvan het tempo strak werd gehouden door een andere ploeggenoot. Tom Dumoulin deed het kopwerk in de afdaling om enkele vluchters te achterhalen. Ook Koen deed nog kopwerk om uitlooppogingen te niet te doen. Zodoende draaide het in de straten van Castellón uit op een sprint. Helaas zat Degenkolb wat te ver naar achteren en zodoende wat ingesloten waardoor hij iets te laat naar voren kwam en nog de Italian Kristian Sbaragli kon verschalken. Deze won dus de etappe nipt voor Degenkolb. Koen eindigde als 59e op 34 seconden. Dumoulin behield de leiderstrui. "Ik heb afgezien vandaag", aldus Koen vanuit Spanje. "Het ploegwerk was ongelooflijk goed. Jammer dat John wat ingesloten raakte."

Dumoulin wint etappe en pakt leiderstrui, Koen 59e

Zondag 30 augustus zal voor Giant-Alpecin als een gedenkwaardige dag de geschiedenis in gaan. Het was namelijk Tom Dumoulin die in de etappe van Torrevieja naar Cumbre del Sol. Benitatxell over 168.3 kilometer zegevierde en ook de leiderstrui heroverde. Dumoulin trok op de slotklim van 1e categorie tweemaal ten aanval. De eerste aanval werd nog gecounterd door leider Chaves maar Dumoulin hield niet in en ging gewoon door waar Chaves moest afhaken. Dumoulin werd met een paar honderd meter te gaan nog wel achterhaald door Tourwinnaar Christopher Froome en de Spanjaard Joaquin Rodriquez maar de veerkracht van Dumoulin was perfect. Hij reed klampte aan in het wiel van Rodriquez, reed hem voorbij en stak daarna ook nog Froome voor bij in de laatste meters. Dumoulin pakte door zijn zege de leiderstrui over van Chaves die op 59 seconden als 15e eindigde. In het algemeen klassement heeft Dumoulin nu 57 seconden voorsprong op Rodriquez en 59 seconden op Chaves. Koen, die tot aan de voet van de klim bij Dumoulin in de buurt was gebleven, eindigde als 59e op 6'09" van Dumoulin. "Dit is echt knap van Tom", aldus Koen vanuit Spanje. "We zitten nu in de bus op weg naar het hotel. Voordat de laatste klim begon was er nog een steile afdaling waar ik Tom goed doorheen gebracht waarna ik hem bij de eersten heb afgezet. Daarna was het aan hem en hij heeft het prima gedaan."

Chaotische etappe, Koen 77e.

De etappe op zaterdag 29 augustus van Puebla de Don Fadrique naar Murcia over 182.5 kilometer was een chaotische etappe. De etappe werd gekenmerkt door diverse valpartijen en een incident met een motor. Koen wist gelukkig een valpartij te ontwijken door een fiets met zijn schoen af te weren. Voor de laatste klim van de dag, een van 3e categorie, werd John Degenkolb door Koen vooraan afgezet zodat hij door een goede beklimming nog bij de eersten kon blijven. Helaas lukte de beklimming niet goed en verloor Degenkolb de aansluiting met de eerste groep. Koen eindigde in het gezelschap van Degenkolb uit eindelijk als 77e op 8'25" van de Belg Jasper Stuyven die de etappe won. Tom Dumoulin handhaafde zich wederom goed voorin en behield de 2e plaats in het algemeen klassement.

Dumoulin houdt stand in bergetappe, Koen 83e

Op vrijdag 28 augustus stond de eerste echte bergetappe op het programma van Jódar naar La Alpujarra over 191.1 kilometer. De klim naar La Alpujarra stond als een 1e categorie klim te boek. Voor Tom Dumoulin was dit dus de eerste echte beproeving om zijn goede klassering in het algemeen klassement te verdedigen. Zijn ploeggenoten hadden er voor gezorgd dat hij, en Lawson Craddock, aan de voet van de slotklim goed van voren zaten. Dumoulin bleef goed voorin zitten en zelfs in de finale waar men nog, ter vergeefs overigens, de vluchters van de dag trachten terug te halen. Dumoulin eindigde als 14e in dezelfde tijd als de andere klassementsrenners en behield de 2e plaats. Koen eindigde als 83e op 15'51" van de Nederlander Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo die de etappe won.

Dumoulin verliest leiderstrui maar niet zonder slag of stoot

De etappe van Córdoba naar Sierra de Cazorla over 200.3 kilometer stond voor de Giant-Alpecin formatie in het teken van het verdedigen van de leiderstrui van Tom Dumoulin. Dumoulin had 1 seconde voorsprong op de Colombiaan Chaves. De ploeggenoten van Dumoulin hadden er mede voor gezorgd dat voor de laatste beklimming van de dag, een beklimming van 3e categorie naar de finish, de vluchters van de dag gegrepen werden. In de slot klim was het uitgerekend Chaves die in de aanval ging. En de man in vorm sloeg meteen een gat. Nadat Lawson Cradick namens Giant-Alpecin nog wat achtervolgingswerk gedaan had trok Dumoulin in de tegenaanval. Helaas kon hij Chaves niet meer achterhalen en werd hij nog bij gehaald door de Ier Daniel Martin. Samen eindigden ze op 4 seconden van Chaves. Chaves heeft nu mede dankzij bonificatie, 10 seconden voorsprong op Dumoulin. Koen kwam in de etappe als 109e op 5.48' over de eindstreep.

2e plaats voor Degenkolb, Dumoulin pakt leiderstrui

Op woensdag 26 augustus stond er in de Vuelta weer een etappe voor sprinters op het programma. De etappe ging van Rota naar Alcalá de Guadaíra over 167.3 kilometer. Giant-Alpecin nam haar verantwoording en deed ook een gedeelte van het kopwerk om de vluchters van de dag in te rekenen. Nadat dit gebeurd was met nog zo'n 9 kilometer te gaan was het zaak om John Degenkolb in stelling te brengen. In de laatste bochten raakte Koen Degenkolb kwijt die voor hem kwam te zitten maar Koen loste dit op om van achteruit de sprint aan te gaan waarbij Degenkolb bij Koen kon aanpikken. Dit lukte prima ware het niet dat de Australier Caleb Ewan vanuit het wiel van Degenkolb kwam en hem op het oplopend stuk naar de streep passeerde. De Slovaak Sagan kon dit niet en werd 3e. Koen was totaal leeg gereden toen hij van kop en kwam als 76e op 35 seconden over de eindstreep. "Het ging nog niet helemaal perfect", aldus Koen. "Doordat ik van achteren kwam viel ik naar mijn mening iets te vroeg stil waardoor John iets vroeger op kop kwam. Ik heb alles gegeven en benen deze erg zeer. Ik wilde zelfs gaan lopen in plaats van fietsen. Dat ik in 250 meter nog 35 seconden toe geef moet wel een record zijn."

Na de finish kwam het goede nieuws dat Tom Dumoulin, 15e in de etappe, de leiderstrui veroverd had. Dit door er gaten in het peloton waren gevallen en leider Chaves 6 seconden achter Dumoulin over de streep kwam.

Aankomst in Vejer de la Frontera bracht spektakel

De klim op 4 kilometer van de eindstreep van de bijna vlakke etappe van Estepona naar Vejer de la Frontera stond als een klein pukkeltje op de route kaart aangegeven maar deze klim boorde voor elke rassprinter eventuele hoop op een massasprint meteen in de grond. De klim naar Vejer de la Frontera was echt steil. Een enkeling probeerde weg te komen maar de klassementsrenners en enkele allrounders reden en bloc omhoog. En nadat men met een groep van zo'n renners op de eindstreep af reed volgde er een nog een pittige klim naar de eindstreep waar de Spanjaard Alejandro Valverde de Slovaak Peter Sagan voorbleef. Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin handhaafde werd 11e en behield zijn 2e plaats in het algemeen klassement. Koen eindigde als 95e op 3.44'.

3e plaats voor Degenkolb, Koen 24e

Op maandag 24 augustus vond de derde etappe van de Vuelta plaats van Mijas naar Málaga over 158.4 kilometer. Halverwege de etappe was er een beklimming van eerste categorie maar deze beklimming voorkwam geen massasprint. De renners van Giant-Alpecin deden een prima lead-out in de laatste kliometers en uiteindelijk ging Koen de sprint aan voor John Degenkolb. Helaas waren de Slovaak Peter Sagan en de Fransman Nacer Bouhanni rapper dan de Duitser en moest deze genoegen nemen met een 3e plaats. Koen kwam nog als 24e over de eindstreep.

Beelden van de 3e etappe met o.a. beelden van lead-out van Koen vanaf 2 min.

Dumoulin verrast met 2e plaats, Koen 96e

De tweede etappe van de Vuelta ging van Alhaurín de la Torre naar Caminito del Rey over 158.7 kilometer. Giant-Alpecin reed hier voor kopman Lawson Craddock met daarnaast een vrije rol voor Tom Dumoulin. En Dumoulin pikte deze rol goed op want hij was op dreef. Waar Koen Craddock bij de eerste 10 afgezet aan de voet van de laatste klim van 3e categorie daar was ook Dumoulin nog present. De Limburger plaatste een demarrage in de slotklim en kreeg daarbij gezelschap van enkele renners. De Colombiaan Johan Esteban Chaves sloot ook aan en deze trok in de laatste kilometers door waarbij Dumoulin aanhaakte maar een renner als Nicolas Roche moest afhaken. Chaves won voor Dumoulin die liet zien dat zijn uitschakeling in de Tour in de etappe naar Huyeen mogelijke gele trui had voorkomen. Craddock werd op andere halve minuut achter de favorieten voor het klassement 37e. Koen eindigde op 9.03' van Chaves als 96e. Later werd dit gecorrigeerd tot 95e omdat Vincenzo Nibali vanwege aan de auto hangen gediskwalificeerd werd.

Ploegentijdrit voor spek en bonen

De Vuelta van 2015 begon op zaterdag 22 augustus met een ploegentijdrit over 7.4 kilometer van Puerto Banús naar Marbella. Doordat het parcours zeer slecht was, een aanfluiting voor een World Tour wedstrijd, hadden diverse renners vooraf al hun beklag gedaan. Resultaat was dat de ploegentijdrit niet meetelde voor het algemeen klassement. Diverse teams namen dan ook geen risico om in de ploegentijdrit tot het uiterste te gaan. Zo ook de ploeg van Koen, Giant Alpecin. Zij eindigden als 19e op 1.07' van de winnende BMC formatie.

Koen begrijpt WK-selectie niet

Op donderdag 20 augustus werd de selectie voor het WK wielrennen in het Amerikaanse Richmond bekend gemaakt. Koen ontbrak in de lijst van 9 namen en was hier ontstemd over en uitte dat op Twitter. Omroep Brabant vroeg hem om opheldering.

11e in Etten-Leur

Koen vloog op zondag 16 augustus, een week voor de start van de Vuelta, even van Girona op en neer om in Etten-Leur deel te nemen aan de sterk bezette profronde aldaar. Het was Tourwinnaar Christopher Froome die zegevierde in het omnium voor de Giro winnaar Alberto Contador. Bauke Mollema legde beslag op een 3e plaats. Koen eindigde als 11e.

7e in Emmen, John Degenkolb wint

Op dinsdag 11 augustus nam Koen deel aan de Gouden Pijl in Emmen. Naast Koen nam ook John Degenkolb deel aan dit criterium. Degenkolb maakte zijn favorietenrol waar en zegevierde mede dankzij de ondersteuning van Koen die zelfs als 7e eindigde.

Koen & Kaitlin getrouwd

Op woensdag 5 augustus hebben Koen & Kaitlin elkander het jawoord gegeven in het Spaanse Girona. Onder de Spaanse zon, in een zeer mooie omgeving, omringd door familie en vrienden uit verschillende landen, vond de ceremonie plaats. Na de plechtigheid werden door fotograaf Wouter Roosenboom her en der in Girona tientallen huwelijksfoto's gemaakt van het echtpaar en hun getuigen. In het begin van de avond trok de stoet, al swingend, onder leiding van Catalaanse drumband van het centrum van de stad naar de feestlocatie. Op de feestlocatie werd het feest nog tot in de late uurtjes voortgezet waarbij in diverse speeches nog verschillende anekdotes over de bruid en bruidegom de revue passeerden. Het was een dag om nooit meer te vergeten voor alle aanwezigen.

SCHERP, het wielerboek van Wouter Roosenboom met voorwoord van Koen

Fotograaf Wouter Roosenboom (2e plaats Zilveren Camera 2014 en bekend van het boek “koers in zicht” en WK-special Limburg 2012) heeft een nieuw wielerboek gemaakt. SCHERP is de titel van het fotoboek en laat de koersbeleving in zijn mooiste vorm zien. Vol verwondering beleefde Roosenboom de Tour van Azerbeidzjan, hij ontdekte boeiende tattoos in het profpeloton en Pipo Pozatto vertelt de betekenis van zijn negen exemplaren. Ook Tom Dumoulin en Niki Terpstra krijgen speciale aandacht in de dikke bundel. Vanaf de motor in koers passeerde de fotograaf met het artistieke oog het wachtende koerspubliek en volgde hij in de wintermaanden de cross en de Zesdaagse en hij zag nog zoveel meer. De lezer krijgt een verrassende inkijk in de wielersport. De fotoseries zijn aangevuld met pakkende teksten van schrijvers met een wielerhart. Frank Heinen, Léon de Kort, Gio Lippens, Nynke de Jong, Eric Mijnster, Bas Steman, Renaat Schotte, Marijn de Vries, Yves Brokken en Erik Voncken laten hun pen spreken. Het voorwoord in dit boek is van de hand van Koen. Het boek is te bestellen via bol.com of www.boekenbestellen.nl

10e in Wateringen

Het laatste criterium voor Koen na de Tour was het criterium van Wateringen tijdens de Wateringse Wielerdag. Koen behaalde in dit criterium een 10e plaats. Hij maakte deel uit van de kopgroep die het peloton op een ronde reed. De winst was voor Niki Terpstra. Koen vertrekt op vrijdag naar Spanje waar hij op de zaterdag deelneemt aan de Classica San Sebastian.

32e in Chaam

Koen heeft op woensdag 29 juli in de 8 van Chaam een 32e plaats behaald. De zege was voor Robert Gesink.

Top tien in Surhuisterveen

Op dinsdag 28 juli nam Koen in het Friese Surhuisterveen deel aan een na de Tour criterium. In een wedstrijd waar de Slovaak Peter Sagan Robert Gesink versloeg eindigde Koen nog net in de top tien.

3e plaats in Boxmeer

In Boxmeer heeft Koen op maandag 27 juli in het bekende Daags na de Tour criterium een 3e plaats behaald. De overwinning was voor Wout Poels. Robert Gesink legde beslag op een 3e plaats. Poels versloeg Gesink in een sprint à deux terwijl Koen zich de snelste toonde van de eerste achtervolgers. (Foto dank aan: @RoelofTweet)

Koen blikt voor Omroep Brabant terug op Tour 2015

Koen in Dyneema commercial

Contract verlengd tot en met 2016

Koen heeft zijn nog lopende contract met Giant-Alpecin verlengd met een jaar tot en met 2016. Koen maakt al sinds 2009 deel uit van het team. "Koen is een belangrijke pion in de klassiekers en in de voorbereiding van de sprints. Hij is onderdeel van de kern van het team en zijn ervaring is belangrijk voor veel van onze jonge renners, aldus Rudi Kemna. Koen reageerde op de verlenging als volgt: "Ik ben blij om nog een jaar deel uit te maken van dit team. Ik heb een rol gespeeld in veel grote overwinningen in dit team in de afgelopen jaren en ik hoop dat er nog veel meer volgen."