Nieuws

 

Koen is Vlogger geworden

Koen maakt sinds het weekeinde van Parijs-Roubaix bijna dagelijks filmpjes die hij plaats op zijn YouTube kanaal. Je kan je abonneren op dit kanaal zodat je de verrichtingen van Koen kan volgen voor en na de wedstrijden. Klik hier om de filmpjes te bekijken.

Koen zijn reactie na de wedstrijd (in Engels)

23e in Parijs-Roubaix

Koen heeft op zondag 10 april een 23e plaats behaald in Parijs-Roubaix. Na zo'n 160 kilometer voor de berucht strook Trouée d'Arenberg door het bos van Wallers zat Koen met enkele ploeggenoten goed voorin het peloton wat in achtervolging was op de kopgroep en enkele achtervolgende groepjes. Aan het einde van deze beruchte strook vond Koen zich samen met ploeggenoot Curvers terug in een groepje met wereldkampioen Sagan en de Zwitser Cancellara. Maar omdat de samenwerking even stokte sloten er vanachter weer diverse renners aan. Nadat Sagan weer aan de haal ging kon eerst Koen zijn ploeggenoot Sinkeldam en later De Backer aansluiten. Koen zat iets te ver vanachteren en ging met enkele renners in de achtervolging. Alleen sloeg de pech toe toen Cancellara ten val kwam op de volgende kasseienstrook en diverse volgauto's tot stilstand kwamen waardoor zelfs het groepje van Koen moest stoppen. Koen, die zoals hij vertelde een goede maar geen perfecte dag had, bleef doorfietsen en zat uiteindelijk in een groep van 7 renners die reed voor plaats 20. De groep voor hem met ploeggenoten Sinkeldam en Curvers en wereldkampioen Sagan reed vanaf plaats 10. De Australiër Mathew Hayman werd de opvolger van John Degenkolb door zijn medevluchters in de sprint te verslaan. Sinkeldam werd op 2 minuten 15e, De Backer 18e en Koen op 6 minuten 23e.

Verkenning Parijs-Roubaix(video)

Reactie van Koen over RVV voor de camera van Omroep Brabant

Gevallen in Ronde van Vlaanderen

Koen heeft volgens de eerste berichten een lichte hersenschudding overgehouden van zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Hij ging voor alsnog als mede-kopman van start, samen met ploeggenoot Zico Waeytens, voor deze WorldTour klassieker over 255.9 kilometer van Brugge naar Oudenaarde. Na 120 kilometer kwam hij tijdens afdaling ten val doordat renners voor hem vielen. Koen stapte nog wel op de fiets maar knallende hoofdpijn en concentratieverlies noopten hem om de wedstrijd te staken.

Mooie 16e plaats in Gent-Wevelgem

Op zondag 27 maart heeft Koen in de Belgische WorldTour klassieker Gent-Wevelgem een mooie 16e plaats behaald. Bij de laatste beklimming van de Kemmelberg van deze 242.8 kilometer lange klassieker wist Koen zich goed voorin te handhaven en vond hij zich na afdaling terug in een groep van zo'n twintig renners die in achtervolging waren op een viertal koplopers. Deze koplopers bleven in de finale vooruit en de Slovaak Petr Sagan zegevierde voor de Belg Sep Vanmarcke. Koen sprintte bij de achtervolgers naar een 16e plaats en was daarmee de eerste Nederlander in de uitslag voor Niki Terpstra die 21e werd.

"Ik heb genoten om af te zien op de Kemmelberg", aldus Koen. "Ik voelde me sterk en eindigde tenslotte in de groep die reed voor de 5e plaats. Helaas was mijn sprint verre van goed en werd ik pas 16e. Ik voel me goed. Het ziet er naar uit dat ik mijn knieproblemen achter me gelaten heb."

E3 Harelbeke, een dag om snel te vergeten

Op vrijdag 25 maart werd in België de WorldTour klassieker E3 Harelbeke verreden. Koen nam aan deze klassieker over 206 kilometer met start en finish in Harelbeke deel. Het complete veld werd door de diverse beklimmingen en kasseienstroken in de finale van deze wedstrijd uiteen geslagen. In het parcours zaten 15 beklimmingen waaronder de Taaienberg, Kapelberg, Paterberg, Oude Kwaremont en Tiegemberg. De kopgroep van de dag, met daarbij Koen zijn ploeggenoot De Backer werd al relatief vrij vroeg achterhaald. Koen kende een baaldag doordat hij op een ongunstig moment ten val kwam en ook nog tegen andere problemen aanliep waardoor het een dag werd om snel te vergeten. Hij eindigde in een groep op 9 minuten van winnaar Kwiatkowski, die medevluchter en wereldkampioen Peter Sagan aftroefde, als 68e.

RIP Johan Cruijff

One of the highlights of my life was meeting him in 2009 in Barcelona during the Tour de France. A big inspiration and a hero.

44e in Milaan-San Remo

Koen nam op zaterdag 19 maart deel aan de Italiaanse klassieker Milaan-San Remo. Vorig jaar wist Koen zijn Giant-Alpecin ploeggenoot John Degenkolb deze World Tour klassieker op zijn naam te schrijven. Degenkolb is nog steeds herstellende van de gevolgen van het trainingsongeval in januari te Spanje en was daarom niet van de partij. Ook beoogd kopman Dumoulin moest verstek laten gaan waardoor de Duitser Simon Geschke werd gebombardeerd tot kopman. Koen stond Geschke tot op de laatste beklimming van de dag, die van de Poggio bij. Hij kwam nog in de eerste groep boven op de Poggio maar in de afdaling was er een kleine valpartij waardoor deze groep in twee stukken brak. In volle finale kon het gat naar de eerste 40 renners niet meer gedicht worden. Koen eindigde als 44e op 36 seconden van de Fransman Arnaud Démare die zich de snelste toonde na 293 kilometer.

Voortijdig uit koers

Koen heeft de slotetappe van Parijs-Nice, met start en finish in Nice over 141 kilometer, niet tot een goed einde gebracht. Koen kreeg weer last van zijn knie en besloot geen risico te nemen met het oog op de komende klassiekers. Ploeggenoot Dumoulin zat in de finale niet bij de voorsten en werd 22e op 1.26' van de Belg Tim Wellens die zegevierde voor de Spanjaard Alberto Contador. Dumoulin zakt van de 5e naar 12e plaats in het klassement wat gewonnen werd door Geraint Thomas voor Contador en de Australiër Richie Porte.

Koninginnerit in Parijs-Nice

Op zaterdag 12 maart stond de Koninginnerit van Nice naar La Madone d'Utelle over 177 kilometer op het programma. Het was voor kopman Dumoulin zaak om in deze etappe goed te voorschijn te komen en wellicht de leiderstrui te pakken. Helaas slaagde hij daar net niet in en kwam hij door een 12e plaats op 31 seconden van de Rus Ilnur Zakarin en de Engelsman Geraint Thomas terecht op een 5e plaats in het algemeen klassement. Thomas werd de nieuwe leider. Koen eindigde als 115e op bijna 36 minuten van Zakarin.

Mont-Ventoux op het programma

In de 5e etappe van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Salon-de-Provence over 198 kilometer zat na 56 kilometer de beklimming van de Mout-Ventoux. Hier viel het peloton uiteen in diverse groepen. Giant-Alpecin wist Tom Dumoulin goed voorin te houden zodat deze na afloop van de etappe nog op een 3e plaats in het algemeen klassement staat. Koen eindigde in een groep op ruim 17 minuten als 138e.

Massasprint in vierde etappe

Daags na de gestaakte etappe was het weer beter en konden de renners weer een volwaardige etappe rijden. De vierde etappe ging van Juliénas naar Romans-sur-Isère over 193.5 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Nacer Bouhanni. Koen eindigde als 58e. Kopman Dumoulin werd 15e en staat nog steeds 2e in het algemeen klassement waar Matthews met 14 seconden voorsprong op Dumoulin aan de leiding gaat.

Etappe geannuleerd vanwege sneeuwval

De derde etappe op woensdag van Cusset naar Mont Brouilly over 165.5 kilometer werd na ruim 90 kilometer geannuleerd. Naar mate de renners op hoger terrein kwamen veranderde de neerslag van regen naar sneeuw. Op 700 meter hoogte lag er al zo veel sneeuw dat verder rijden onverantwoord was.

Relatief rustige etappe

De etappe op dinsdag in Parijs-Nice ging van Contres naar Commentry over 214km. De Giant-Alpecin renners wisten Tom Dumoulin goed voorin te houden en deze sprintte naar een 15e plaats. Klassementsleider Michael Matthews won na protest tegen de onregelmentaire sprint van de Fransman Bouhanni de etappe. Matthews liep hierdoor wat uit op Dumoulin maar deze liep op zijn beurt wat seconden uit op de rest doordat peloton in stukken lag. Koen kwam als 96e over de streep.

De zorg voor Tom

Met Tom Dumoulin op een 2e plaats in het algemeen klassement van Parijs-Nice is het voor de ploeggenoten van Dumoulin werken geblazen. Attent rijden en zorgen dat hij uit de wind gehouden wordt, van voren zit op de juiste momenten en uit de drukte gehouden wordt om niet betrokken te raken bij valpartijen. Voor dit alles draait Koen zijn hand niet om. Dus werd Dumoulin tijdens de etappe van Condé-sur-Vesgre naar Vendôme over 195km bijgestaan door zijn ploeggenoten en eindigde hij als 16e in een eerste groep van zo'n 80 renners. Koen, die ondanks de regen, sneeuw, wind en vieze grindwegen, tevreden was met zijn werk, eindigde als 69e.

Parijs-Nice is begonnen

Koen neemt van zondag 6 maart tot en met zondag 13 maart deel aan de Franse etappewedstrijd Parijs-Nice. De wedstrijd begon in de nabijheid van Parijs in Conflans-Sainte-Honorine met een proloog over 6.1 kilometer. Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin behaalde een mooie 2e plaats achter de Australier Michael Matthews op 1 seconde. Koen eindigde als 101e op 36 seconden.

Goede Kuurne-Brussel-Kuurne na verplichte rust

Koen heeft op zondag 28 februari de Belgische klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne goed doorstaan. 10 dagen nadat hij in de Ruta del Sol moest opgeven door knieklachten kon hij nu pijnvrij de 200.7 kilometer afleggen. Koen kon zich goed in het peloton handhaven dat in de slotkilometers nog de achtervolgers van de eenzame Jasper Stuyven inrekende. De Belg Stuyven van Trek zegevierde met 17 seconden voorsprong op een peloton van zo'n 80 renners. Koen eindigde als 44e.

Niet meer van start in tweede etappe Ruta del Sol

Koen is op donderdag 18 februari niet meer van start gegaan in de Ruta del Sol. Koen kampt met wat pijn in de knie en ging uit voorzorg niet meer van start in deze Spaanse ritten wedstrijd. Ook werd bekend dat Giant-Alpecin niet zal deelnemen aan de Belgische openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad. Dit doordat de meerderheid van de zes renners die onlangs bij een ongeluk in Spanje betrokken waren nog niet hersteld zijn. Koen stond ook opgesteld voor deze wedstrijd welke op zaterdag 27 februari plaatsvindt.

Geen goed begin in de Ruta del Sol

In tegenstelling tot het eerder bekend geworden programma neemt Koen van woensdag 17 tot en met zondag 21 februari deel in Spanje aan de Ruta del Sol. In eerste instantie stond voor Koen de 2-daagse Tour de Haut-Var op het programma maar Giant-Alpecin besloot gezien het groot aantal geblesseerde renners hier niet aan deel te nemen.
De eerste etappe in de Ruta del Sol ging van Almonaster la Real naar Sevilla over 165.2 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Italiaan Bennati. Koen kende een slechte dag. Geplaagd door pijn aan de knie eindigde hij als 161e en tevens laatste op 2 minuten van Bennati.

12e in slotetappe Dubai Tour

In de afsluitende etappe van de Dubai Tour welke ging van Dubai naar Burj Khalifa over 137 kilometer, heeft Koen een 12e plaats behaald. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Duitser Marcel Kittel. Kittel won door deze zege ook het eindklassement. Voor Koen was er een 17e plaats in het eindklassement en was daarmee de best geklasseerde Nederlander.

Aankomst op een dam in Dubai

De derde etappe in de Dubai Tour ging op vrijdag 5 februari van Dubai International Marine Club naar de Hatta Dam over 172 kilometer. Koen probeerde in de slotklim naar de top van de Dam voorin het peloton te blijven. Hij eindigde als 19e op 27 seconden van de dagwinnaar, de Spanjaard Juan Jose Lobato Del Valle die 2 seconden voorsprong had op zijn eerste achtervolger, de Italiaan Giacomo Nizzolo. In het algemeen klassement leidt Nizzolo voor Valle en de Duitser Marcel Kittel. Koen is 18e op 40 seconden.

Tweede etappe Dubai Tour, Koen in de vlucht van de dag

De tweede etappe in de Dubai Tour ging op donderdag 4 februari van Dubai International Marine Club naar Palm Jumeirah over 183 kilometer. Deze etappe eindigde evenals de eerste etappe in een massasprint maar Koen was wel betrokken in de vlucht van de dag Zo'n 150 kilometer bleef hij met 3 anderen voorop en vergaarde zelfs 5 bonificatieseconden. Op zo'n 20 kilometer van het einde werden de vluchters ingelopen. De eindsprint werd op een kilometer van het einde wel ontsierd door een kleine valpartij. De Italiaan Elia Viviani won de etappe. Koen eindigde als 39e.

Eerste etappe Dubai Tour

Koen neemt van 3 tot en met 6 februari deel aan de Dubai Tour. Op woensdag 3 februari werd de eerste etappe verreden van Dubai International Marine Club naar Fujairah over 173 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de oud-ploeggenoot van Koen, Marcel Kittel. Koen zijn ploeggenoot Bert De Backer werd 11e en Koen eindigde als 49e.

17e in slotetappe, maar aanrijding Calpe overschaduwt

Voordat de laatste etappe in de Tour Down Under begon werden de renners van Giant-Alpecin op de hoogte gesteld van het verschrikkelijke nieuws uit het Spaanse Calpe waar 6 van hun ploeggenoten verwondingen opliepen bij een ongeluk tijdens een trainingstocht. Van 2 van de 6 renners vielen de verwondingen mee maar de andere 4 hebben allemaal een botbreuk en nog diverse andere verwondingen. Koen zijn goede vriend John Degenkolb heeft zodanig zijn linker wijsvinger verwond dat deze operatief hersteld dient te worden in Valencia. Naar alle waarschijnlijkheid zou kon met de betrokken renners in het voorjaar de diverse voorjaarsklassiekers afwerken. Of deze aanrijding van invloed is het op verdere programma van Koen weten we niet. Het belangrijkste is nu dat alle renners zo spoedig mogelijk herstellen en weer in staat zijn om hun geliefde beroep uit te kunnen oefenen. Met dit in het achterhoofd reed Koen nog de slotetappe in de Tour Down Under. Na twee uur eindigde de wedstrijd in een massasprint waarin Koen als 17e eindigde. Caleb Ewan was de snelste. Simon Gerrans won het eindklassement. Koen werd daarin 118e.

Aankomst op Willunga Hill

De voorlaatste etappe van de Tour Down Under ging over een afstand van 151.5 kilometer en kende een aankomst op Willunga Hill. Door deze aankomst kwam het gehele veld in groepjes boven aan. Koen eindigde in de laatste groep op ruim 17 minuten als 129e. De etappe werd gewonnen door de Australiër Richie Porte. Zijn landgenoot Simon Gerrans blijft aan de leiding. Tobias Ludvigsson was de best geklasseerde renner van Giant-Alpecin in de uitslag met een 29e plaats. In het klassement staat Ludvigson 25e.

92e in vierde etappe

De vierde etappe in de Tour Down Under ging van Adelaide door de heuvels naar Victor Harbor over een afstand van 138 kilometer. Het peloton brak in de heuvels in diverse stukken en uiteindelijk bleven er twee grote groepen en enkele kleine over. Koen zat in de tweede groep die op 6.31' van het peloton over de streep kwam. Koen werd 92e.

109e in derde etappe na val

De derde etappe in de Tour Down Under was een etappe over 139 kilometer welke wederom door de heuvels van Adelaide ging. In de finale van de etappe viel het gehele peloton uiteen en uiteindelijk was het de Australier Simon Gerrans die de sprint van een kopgroep van 10 renners won. Koen had net als een dag eerder zijn werk gedaan voor zijn ploeggenoten en was in de finale niet meer van de partij. Maar dit kwam ook doordat hij gevallen was. "Er zijn helaas altijd renners die met gevaar voor eigen leven een afdaling nemen en anderen daarbij ook in gevaar brengen. Nu was ik de pineut, al heb ik er geen zware verwondingen aan over gehoude", zei Koen tegen een verslaggever van de Telegraaf achter de eindstreep in Campbelltown. Hij eindigde op 8.30' als 109e.

108e in tweede etappe

De tweede etappe in de Tour Down Under was een etappe over 132 kilometer door de heuvels van Adelaide. Door deze heuvels zou het een lastige etappe worden voor een echte massasprint. Toch eindigde etappe wel in een massasprint maar zonder de echte rassprinters. Ook Koen was in de finale niet meer van de partij. Hij eindigde op 4.38' van de Australiër Jay McCarthy als 108e.

18e plaats in de eerste etappe

Koen is de Tour Down Under begonnen met een 18e plaats in de eerste etappe. Aan het einde van de 130.8 kilometer lange etappe zat Koen helaas niet goed gepositioneerd om een top 10 klassering te behalen. De Australiër Caleb Ewan won de etappe in de straten van Adelaide.

12e plaats in People's Choice Classic

Op de zondag voor de Tour Down Under vindt in het Australische Adelaide altijd de People's Choice Classic plaats. Een criterium over 51 kilometer welke elk jaar in een massasprint eindigt, zo ook dit jaar. De Australier Caleb Ewan won de sprint voor de Italiaan Giacomo Nizzolo en de Engelsman Adam Blythe. Koen eindigde als 12e.

"Ik was blij dat ik de kans kreeg om vandaag de sprinter te zijn", aldus Koen. "Het is een waardevolle toevoeging aan mijn ervaring om de sprintvoorbereiding te beleven als de laatste man, de sprinter. Dit helpt in mijn ontwikkeling als deelnemer van de sprinttrein."

"Ik aarzelde te lang in de sprint, maar ik neem deze ervaring mee in de volgende sprint kansen."

Team Giant-Alpecin 2016 gepresenteerd

Op donderdag 7 januari is in de Italiaanse ambassade in Berlijn de Giant-Alpecin formatie voor 2016 gepresenteerd. Bekijk hieronder de presentatie.

Aan twee criteriums deelgenomen

In het eerste weekeinde van december heeft Koen, die zich in Australië aan het voorbereiden is op het nieuwe wegseizoen, deelgenomen aan een tweetal criteriums. Op zaterdag 5 december nam hij deel aan het Midland Tractors Kermesse te Launceston en een dag later nam hij deel aan de Stan Siejka Launceston Cycling Classic. Koen ging hier niet rijden voor de sprint want hij wilde er een zware training van maken en schuwde dus het kopwerk niet.

Koen in top 10 meesterhelpers

Global Cycling Network heeft Koen geplaatst in hun top 10 van helpers in 2015. Bekijk hieronder het overzicht.