Nieuws

 

Koen in top 10 meesterhelpers

Global Cycling Network heeft Koen geplaatst in hun top 10 van helpers in 2015. Bekijk hieronder het overzicht.

20e in Saitama Criterium, Degenkolb wint

Koen nam op zaterdag 24 oktober in Japan deel aan het Saitama Criterium. Dit is een wedstrijd over 60 kilometer in Japan georganiseerd door de ASO, organisator van o.a. Tour de France en diverse klassiekers. Koen was hier samen met 3 Duitse ploeggenoten (Frohlinger, Geschke, Degenkolb) op uitnodiging van de ASO. Degenkolb maakte deel uit van de beslissende kopgroep en won uiteindelijk voor de Japanner Fumiyuki Beppu en de Engelsman Christopher Froome. Koen eindigde in het peloton op een 20e plaats. Koen had eerder op de dag ook deelgenomen aan de puntenrace waarin hij een 8e plaats behaalde.

Geslaagde Teamdag en Ride with the Pros

Koen was op zondag 18 oktober in Nederland om in Utrecht deel te nemen aan de Giant-Alpecin teamdag op de Bike Motion maar ook om mee te rijden met Ride with the Pros. De Vereniging van Beroeps Wielrenners, de grootste Nederlandse wielerploegen en Jaarbeurs hadden hun handen ineen geslagen tijdens de organisatie van Ride with the Pros, een evenement waar wielerliefhebbers konden rijden met de Nederlandse wielerprofs. De renners van Team Lotto-Jumbo, Team Giant-Alpecin en Team Roompot Oranje Peloton waren in Utrecht aanwezig tijdens dit evenement. Het is een evenement waar iedereen, van jong tot oud, een dag kan leven als een echte wielerprof: "We hebben een tocht uitgestippeld van ongeveer 85 kilometer, met de stad van 'Le Grand Départ', Utrecht, als startpunt", aldus VVBW-voorzitter Bobbie Traksel. "Bij de start in het 'Village Départ' van de Jaarbeurs staan alle bussen en auto's van de deelnemende ploegen opgesteld en krijgt de deelnemer tips van de verzorgers en mechaniekers. Tijdens de tocht rijden de profs mee, zo kun je zomaar stuur aan stuur rijden met toppers als Dumoulin en Gesink." Dat de grootste Nederlandse profploegen samenwerken voor een gezamenlijke dag voor wielerfans is nog niet eerder voorgekomen. Traksel: "Wij willen ons inzetten voor de Nederlandse wielerprofs, daarom zijn wij als VVBW dit evenement gaan organiseren. Met de gelden die wij hiermee ophalen gaan wij huidige, gestopte en zwaar geblesseerde renners ondersteunen met verschillende fondsen. Dat deze aansprekende partners en teams daar aan mee willen werken is erg mooi en bijzonder."

Parijs-Tours

Op zondag 11 oktober werd in Frankrijk de UCI 1.HC klassieker Paris - Tours verreden met de start in de Parijse wijk Chartres naar Tours over 231 kilometer. Al na een paar kilometer weekte een groep van 31 man zich los van het peloton, dat binnen een mum van tijd vier minuten verloor. Bij de deze kopgroep 5 Nederlanders waaronder de ploeggenoot van Koen, Roy Curvers. Met nog zo'n 50 kilometer voor de boeg probeerde een deel van het pak, onder wie Niki Terpstra, de sprong naar voren te maken. De achtervolgers kwamen echter niet verder dan het halveren van het gat met de grote kopgroep. Drie renners wisten in de finale weg te rijden uit de kopgroep waar Curvers naar een mooie 14e plaats sprintte. Koen reed zijn laatste wedstrijd van dit seizoen in Europa niet uit.

36e in Binche-Chimay-Binche, Sinkeldam wint

Op dinsdag 6 oktober werd in België de klassieker Binche - Chimay - Binche / Mémorial Frank Vandenbroucke verreden over 196 kilometer. In deze klassieker was Giant-Alpecin goed vertegenwoordigd in een groep van 40 renners die ontstaan was nadat diverse groepen samen waren gekomen. Alleen Niki Terpstra ontsprong in eerste instantie de dans. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Koen, gesteund door renners van IAM Cycling vol op kop hadden gereden kon Terpstra met nog maar 2 kilometer te gaan ingerekend worden. Koen zijn ploeggenoot Ramon Sinkeldam plaatste op 800 meter van de streep een beslissende demarrage en wist voorop te blijven. Pim Lighart van Lotto-Soudal eindigde op 2 sec. als tweede. Koen eindigde als 36e op 1'10" van Sinkeldam.

Sparkassen Münsterland Giro

Koen nam op zaterdag 3 oktober in Duitsland deel aan de UCI 1.HC klassieker Sparkassen Münsterland Giro. Deze klassieker ging van Ibbenbüren naar Münster over een afstand van 179.9 kilometer. Na ruim vier uur wedstrijd eindigde deze wedstrijd in een massasprint. De finale werd nog gekenmerkt voor een valpartij op zo'n 1.5 kilometer voor de eindstreep. Giant-Alpecin reed toen voor de Duitser Nikias Arndt omdat sprinter Marcel Kittel, die volgend jaar de ploeg verlaat, al eerder de wedstrijd had verlaten. Arndt sprintte achter de Belgen Tom Boonen en Roy Jans naar een 3e plaats. Koen werd 70e.

Primus Classic Impanis - Van Petegem, Koen 28e

In België werd op zaterdag 19 september de UCI 1.1 klassieker Primus Classic Impanis - Van Petegem verreden over 199.6 kilometer. Koen stond hier zes dagen na de finish van de Vuelta in Madrid aan de start. Op 25 kilometer voor het einde werd een groepje van vier vroege vluchter achterhaald. In de finale wist één renner nipt uit de greep van de overgebleven groep van 45 renners te blijven. In deze groep ook Koen die als 28e eindigde.

John Degenkolb wint slotetappe Vuelta, Koen deed de lead-out

Nadat de voorlaatste dag in de Vuelta een zwarte dag was voor Giant-Alpecin was het een dag later aan het einde van de slotetappe van Alcalá de Henares naar Madrid over 98.8 kilometer feest. Het was namelijk John Degenkolb die de massasprint won. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Tom Dumoulin, flink op kop gefietst hadden om de diverse vluchters terug te halen begon Luka Mezgec met Koen in zijn wiel en daarachter Degenkolb aan de laatste kilometer. Met nog zo'n 600 meter te gaan ging Mezgec van kop en ging Koen vol de sprint aan. Met nog zo'n 250 meter te gaan ging Degenkolb de sprint aan en bleef alle anderen voor en behaalde daarmee de zege waar hij 21 dagen had op gewacht. Koen kwam nog als 27e over de eindstreep.

"Gisteren was iedereen teleurgesteld en droevig", aldus Koen voor de microfoon van Eurosport. "We zijn bijelkaar gaan zitten en hebben de tactiek voor deze etappe doorgenomen. En zoals we het gepland hadden ging het ook. Zico Waeytens bracht ons naar voren en toen kon Luka aan de laatste kilometer beginnen waarna ik tot 250 meter van de streep kon sprinten. We wilden vandaag nog allemaal iets goed maken vooral voor John. Het is dan prachtig dat het dan ook gebeurd."

Koen & Kaitlin getrouwd

Op woensdag 5 augustus hebben Koen & Kaitlin elkander het jawoord gegeven in het Spaanse Girona. Onder de Spaanse zon, in een zeer mooie omgeving, omringd door familie en vrienden uit verschillende landen, vond de ceremonie plaats. Na de plechtigheid werden door fotograaf Wouter Roosenboom her en der in Girona tientallen huwelijksfoto's gemaakt van het echtpaar en hun getuigen. In het begin van de avond trok de stoet, al swingend, onder leiding van Catalaanse drumband van het centrum van de stad naar de feestlocatie. Op de feestlocatie werd het feest nog tot in de late uurtjes voortgezet waarbij in diverse speeches nog verschillende anekdotes over de bruid en bruidegom de revue passeerden. Het was een dag om nooit meer te vergeten voor alle aanwezigen.

SCHERP, het wielerboek van Wouter Roosenboom met voorwoord van Koen

Fotograaf Wouter Roosenboom (2e plaats Zilveren Camera 2014 en bekend van het boek “koers in zicht” en WK-special Limburg 2012) heeft een nieuw wielerboek gemaakt. SCHERP is de titel van het fotoboek en laat de koersbeleving in zijn mooiste vorm zien. Vol verwondering beleefde Roosenboom de Tour van Azerbeidzjan, hij ontdekte boeiende tattoos in het profpeloton en Pipo Pozatto vertelt de betekenis van zijn negen exemplaren. Ook Tom Dumoulin en Niki Terpstra krijgen speciale aandacht in de dikke bundel. Vanaf de motor in koers passeerde de fotograaf met het artistieke oog het wachtende koerspubliek en volgde hij in de wintermaanden de cross en de Zesdaagse en hij zag nog zoveel meer. De lezer krijgt een verrassende inkijk in de wielersport. De fotoseries zijn aangevuld met pakkende teksten van schrijvers met een wielerhart. Frank Heinen, Léon de Kort, Gio Lippens, Nynke de Jong, Eric Mijnster, Bas Steman, Renaat Schotte, Marijn de Vries, Yves Brokken en Erik Voncken laten hun pen spreken. Het voorwoord in dit boek is van de hand van Koen. Het boek is te bestellen via bol.com of www.boekenbestellen.nl

Koen in Dyneema commercial

Contract verlengd tot en met 2016

Koen heeft zijn nog lopende contract met Giant-Alpecin verlengd met een jaar tot en met 2016. Koen maakt al sinds 2009 deel uit van het team. "Koen is een belangrijke pion in de klassiekers en in de voorbereiding van de sprints. Hij is onderdeel van de kern van het team en zijn ervaring is belangrijk voor veel van onze jonge renners, aldus Rudi Kemna. Koen reageerde op de verlenging als volgt: "Ik ben blij om nog een jaar deel uit te maken van dit team. Ik heb een rol gespeeld in veel grote overwinningen in dit team in de afgelopen jaren en ik hoop dat er nog veel meer volgen."