Nieuws

 

Omloop Het Nieuwsblad

Koen, maar ook zijn Giant-Alpecin ploeggenoten, zullen niet lang terugdenken aan het begin van het klassiekerseizoen, Omloop Het Nieuwsblad. "Ik kwam helemaal verkeerd uit aan het begin van de Taaienberg", aldus Koen. "Daarna kon ik niet genoeg afzien om er nog voor bij te komen." Hij eindigde na 200 kilometer in het gezelschap van enkele ploeggenoten in een groep op 10 minuten als 53e.

Degenkolb grijpt in slotetappe net naast de dagzege

Aan het einde van de slotetappe van de Ruta del Sol greep John Degenkolb net naast de dagzege. De etappe ging van Montilla naar Alhaurín de la Torre over 170.9 km. De Spanjaard Juan José Lobato bleef, net als in de tweede etappe, Degenkolb in de sprint ligt bergop in de straten van Alhaurin de la Torre voor. Koen eindigde als 52e op 48 seconden.

Het algemeen klassement was voor Froome die Contador 2 seconden voorbleef. Koen werd 85e.

Froome slaat terug in de tweede bergetappe

Een dag nadat Contador zijn voorsprong op de Engelsman Froome uitbouwde sloeg de laatste flink terug. Froome demarreerde weg bij Contador en deze laatste kon in de slotklim van de etappe Maracena naar Alto de Allanadas over 202.4 km de Engelsman niet meer achterhalen. Froome kwam met 28 seconden voorsprong over de streep en dat was net genoeg om de leiderstrui van Contador over te nemen. Koen eindigde in het gezelschap van ploegmaat Degenkolb in een groepje op 16 minuten achterstand als 88e.

Contador wint eerste bergetappe in Ruta del Sol

De Spanjaard Alberto Contador heeft in de eerste bergetappe van de Ruta del Sol zijn leidende positie in het algemeen klassement uitgebreid door een overtuigende etappe zege met 19 seconden voorsprong op zijn eerste concurrent de Engelsman Froome. Koen eindigde in de etappe van Motril naar Alto de Hazallanas na 159.8 kilometer als 114e in een grote groep op ruim 17 minuten van Contador.

2e plaats voor John Degenkolb

Na de eerste etappe en de individuele tijdrit stond op donderdag 19 februari de tweede etappe van de Ruta del Sol van Utrera naar Lucena over 194.7 km op het programma. Koen kon ploegmaat John Degenkolb tot onderaan de laatste klim tot op zo'n 10 kilometer voor het eindigde afzetten. Helaas was Koen nog niet bij machte om de klim te overleven. Degenkolb kon zich wel goed voorin handhaven en sprintte naar een 2e plaats.

Individuele tijdrit

Op woensdagavond 18 februari werd er in de Ruta del Sol nog een individuele tijdrit over 8.2 kilometer gereden in en rondom Coria del Río . Koen eindigde als 96e op 56 seconden van de Spanjaard Javier Moreno.

Slecht begin van Ruta del Sol

Koen is de Ruta del Sol, oftewel de Vuelta a Andalucia slecht begonnen. Aan het einde van de etappe van La Rábida naar Hinojos over 118.3km kwam Koen samen met drie andere ploeggenoten ten val. Hierdoor konden zij in de finale niet ploeggenoot Degenkolb bij staan. Koen werd 92e op 4'25" van de Nederlander Pim Ligthart die de etappe won.

Interview met Koen & Marcel Kittel

In Australië vond er een interview plaats met Koen en ploeggenoot Marcel Kittel. Dit interview kan men bekijken in de rubriek Video's.

Geen sprint voor Kittel in slotetappe, Dumoulin 4e in eindklassement Tour Down Under

In de slotetappe van de Tour Down Under kwam Marcel Kittel voor de finale ten val en waren de kansen voor een etappezege voor het Giant-Alpecin team verkeken. Koen sprintte niet meer mee en eindigde als 37e in het uitgedunde peloton. Dumoulin kwam als 13e over de streep en stelde daarmee zijn 4e plaats en een hoop WorldTour punten veilig. Koen eindigde als 86e in het algemeen klassement.

Dumoulin handhaaft zich in top van klassement

Op zaterdag 24 januari vond in de Tour Down Under de Koninginnenrit plaats van McLaren Vale naar Wilunga Hill over 151km. Voor het Giant-Alpecin team was het zaak om kopman Tom Dumoulin goed voorin te houden. Dumoulin verzaakte niet en behaalde bergop naar Wilunga Hill een 5e plaats in een klein groepje met 16 seconden achterstand op de Australiër Richie Porte. Klassementsleider Rohan Dennis werd 2e op 9 seconden en behield de leiding in het klassement waar Dumoulin nu een 4e plaats bezet op 22 seconden van Dennis. Deze 4e plaats geeft recht op veel punten in de World Tour ranking. Koen eindigde in de etappe als 103e in een groep op 14.30' van Porte.

10e plaats voor Koen in vierde etappe

De vierde etappe van Glenelg naar Mount Barker eindigde na 145km in een massasprint. Omdat Marcel Kittel niet meer bij het peloton zat kon Koen voor zijn kansen gaan in de sprint. Deze sprint ging doordat het gedeeltelijk heuvel af ging op zeer hoge snelheid. In de laatste honderden meters kwamen nog enkele renners ten val en Koen gelukkig nog net de valpartij ontwijken. Maar van een goed eindschot was geen sprake meer. Koen eindigde als 10e. De Australiër Steele von Hoff won de etappe.

Dumoulin 3e en Geschke 10e na goed werk van ploeg

De derde etappe van Norwood naar Paracombe over 143km was een belangrijke etappe voor het algemeen klassement met o.a. de aankomst bergop. Het was voor het Giant-Alpecin team belangrijk om Tom Dumoulin en Simon Geschke goed voorin te houden voor een mooie klassering in het algemeen klassement. Dit lukte goed want Dumoulin werd 3e op 3 seconden van de Australier Rohan Dennis en Geschke werd 10e op 13 seconden. In het algemeen klassement staat Dumoulin nu ook 3e en Geschke 11e. Koen eindigde als 96e op 3'54 en was zelf trots op het resultaat van Dumoulin en Geschke.

Lastige tweede etappe Down Under

De tweede etappe in de Tour Down Under op woensdag 21 januari was een lastige etappe. Een kleine 50 renners kwamen aan het eindigde van de etappe Unley naar Stirling over 150km op de eindstreep af. In dit uitgedunde peloton ook Tom Dumoulin en Simon Geschke namens Giant-Alpecin. Dumoulin werd nog 4e. Koen, die lang de beide heren bijgestaan had, eindigde op 1.07' als 71e.

Geen lead-out vanwege klassementsbelangen

In plaats van sprinten om de dagzege werd in de finale van de eerste etappe van de Tour Down Under het door de ploegleiding veiliger geacht om het algemeen klassement veilig te stellen voor de kopmannen. Er werd dus aan het einde van de etappe Tanunda - Campbelltown over 133km geen lead-out gereden maar werden de kopmannen op een veilige plaats in het peloton gebracht toen het nodig was. Koen kwam achter het peloton, waarin de kopmannen zaten, als 117e op 0.59' over de eindstreep.

Marcel Kittel wint People's Choice Classic

Op zondag 18 januari werd het opwarmertje van de Tour Down Under verreden. In de straten van Adelaide werd een criterium verreden over een afstand van 51 kilometer. Dit criterium eindigde in een sprint waarin Koen in de finale de lead-out verzorgde voor sprinter Marcel Kittel. Kittel ronde het werk goed af en toonde zich de snelste voor de Spanjaard Juan Jose Lobato en de Nederlander Wouter Wippert. Het was voor Kittel de eerste overwinning van het seizoen. Koen kwam juichend, zie foto, als 28e over de streep.

Ploeg voor Tour Down Under bekend

Na Koen zijn alle andere namen bekend gemaakt van de renners die namens Team Giant-Alpecin deel gaan nemen aan de Santos Tour Down Under. De kopmannen Marcel Kittel en Tom Dumoulin maken beiden hun opwachting in deze opener van de WorldTour 2015.

In totaal zijn er drie Nederlanders van de partij in de straks Duitse ploeg. Naast Koen en Dumoulin is ook Albert Timmer present. Addy Engels is de ploegleider-van-dienst. De Drent heeft buiten het genoemde kwartet ook Lawson Craddock, Simon Geschke en Chad Haga tot zijn beschikking.

"We richten ons in deze wedstrijd vooral op een goed klassement voor Tom Dumoulin en Simon Geschke" zegt Engels over de doelen. "Maar als je met Kittel afreist naar een wedstrijd zijn er ook mogelijkheden in de sprint. De ploeg is niet om Kittel gebouwd, maar we zullen onze kansen pakken en kijken hoever Marcel op dat moment al staat."