Nieuws

 

Regenachtige bergetappe

De etappe van Carboneras de Guadazaón naar Aramón Valdelinares over 185 kilometer was voor Koen een relatieve rustige etappe. De ploeg had, net zoals diverse andere ploegen, een renner mee in de kopgroep van de dag die bestond uit 31 renners. Vanuit deze kopgroep was het uiteindelijk de Columbiaan Winner Anacona die in de regen tijdens de slotklim stand hield. Kopman Barguil finishte binnen een halve minuut van de drie grote tenoren Quintana, Froome en Contador. Koen eindigde in een grote groep op 19'01" als 131e.

Waaiers goeien roet in het eten

De etappe van Baeza naar Albacete over 207km zou op papier een sprintetappe zijn. Dit werd het uiteindelijk ook wel maar voor dat die sprint ontstond was er serieus gefietst. In het laatste uur werd namelijk het gehele peloton op de kant gegooid wat daardoor in diverse stukken brak. Koen en diverse ploeggenoten waaronder Barguil en Degenkolb waren attent en zaten in de eerste groep met daarbij ook alle klassementsrenners.

Maar met nog maar zo'n 15 kilometer te gaan ging de boel nog verder op kant en moest klassementsrenner Quintana een gat laten vallen waardoor de eerste groep van zo'n man of 60 in tweeën brak. Op dat moment zaten Degenkolb en Barguil in het tweede gedeelte. Degenkolb moest toen ook kopwerk doen om Barguil naar voren te brengen.

De groep reed het gat wel dicht met nog zo'n 60 kilometer te gaan maar het beste was er vanaf bij Degenkolb die naar een 4e plaats sprintte. Koen eindigde als 31e.

Geen gelukkige dag voor Giant-Shimano

De 7e etappe van Alhendín naar Alcaudete over 169 kilometer was een overgangsetappe van de bergetappe van de dag ervoor naar de relatief vlakke etappe welke voor zaterdag op het programma staat. Enkele renners van de ploeg probeerden mee te gaan in de vluchtpoging van de dag maar slaagden daar niet in. Daarnaast kwam John Degenkolb vrij vroeg in de etappe ten val en was het niet meer de moeite waard om hem nog voorin het peloton de beklimmingen over te krijgen. De vluchters hielden stand en het peloton was aangewezen op plek 5 en verder. Kopman Warren Barguil kwam in laatste kilometer nog ten val maar zonder veel erg. Hij behield door de 3 km regel zijn positie in het algemeen klassement. Koen eindigde als 115e op 10'12".

Voor zaterdag gaat men bij Giant-Shimano voor een sprintoverwinning voor Degenkolb en hoopt men op meer geluk dan vandaag.

Eerste bergetappe is een feit

Op donderdag 28 augustus werd de eerste bergetappe van de Vuelta verreden. De etappe ging van Benalmádena naar La Zubia in de Sierra Nevada over een afstand van 167.1 km. Voor Koen en zijn ploeggenoten was het zaak om kopman Warren Barguil goed voorin te houden tot aan de slotklim. Barguil bleef goed van voren en eindigde op 11e plaats op 33 seconden van de Spanjaard Valverde die de Engelsman Christopher Froome en de Spanjaard Alberto Contador nipt voorbleef. Koen eindigde als 98e op 10'37". Barguil bezet een 9e plaats in het algemeen klassement.

Degenkolb wint ook 5e etappe na lead-out van Koen

John Degenkolb heeft op woensdag 27 augustus ook de 5e etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. Aan het einde van de etappe van Priego de Córdoba naar Ronda over 180 kilometer rondde hij het ploegenwerk van Giant-Shimano goed af. De ploeg had lange tijd een renner op kop van het peloton om de vluchtpoging van de dag te controleren. Daarna slaagde ze erin om Degenkolb goed over de laatste beklimming, een berg van 3e categorie te loodsen op zo'n 30 kilometer van de streep. Zo'n 70 renners kwamen hierna voorop te liggen. Doordat ook sprinter als Nacer Bouhanni en Moreno Hofland nog bij deze groep zaten zou het een moeilijkere sprint dan er dag ervoor kunnen worden. Maar in tegenstelling tot een dag eerder was ook Koen van de partij. Hij kon nu de lead-out doen voor zijn Duitse ploeggenoot. Degenkolb stelde met een zeer goede sprint niet teleur en won de etappe voor Bouhanni en Hofland. Koen eindigde als 26e.

"Ik had al een beetje een voorgevoel dat de wind ons parten kon spelen", aldus Koen. "Ik ben naar voren gereden en heb John samen met Tobias uit de wind gehouden totdat de klim kwam. Warren mistte de slag maar hij kon nog terugkomen zodat hij ik John konden helpen in de finale voor de sprint."

Foto: Degenkolb zegeviert in Cordoba (dank aan Cor Vos)

Klik hier voor de beelden van de laatste kilometers met de lead-out van Koen

John Degenkolb wint 4e etappe Vuelta!!!

John Degenkolb heeft op dinsdag 26 augustus de 4e etappe van de Vuelta gewonnen. Degenkolb won aan het einde van de etappe van Mairena del Alcor naar Córdoba na 164.7 km de sprint van een uitgedund peloton. Een beklimming van 2e categorie op zo'n 30 kilometer voor de eindstreep had er voor gezorgd dat diverse sprinters al hadden moeten afhaken.

Koen redde het net niet over de klim in de eerste groep en eindigde uiteindelijk als 71e op 3'42" van zijn ploegmaat. Maar hij was natuurlijk zeer blij met de zege van zijn kamergenoot Degenkolb.

Foto: Degenkolb wint de 4e etappe (dank aan Cor Vos)

Klassementsrenners melden zich al van voren in 3e etappe

De derde etappe op maandag 25 augustus van Cádiz naar Arcos de la Frontera over 197.8 kilometer kende vier beklimming van 3e categorie en de aankomst was ook op geaccidenteerd terrein waardoor bijna alle sprinters kansloos waren. De Australier Michael Matthews won de etappe terwijl alle klassementsrenners bij de eerste 20 eindigden. Koen werd 77e op 1'29" van Matthews.

2e plaats voor John Degenkolb in 2e etappe

De tweede etappe in de Vuelta welke ging van Algeciras naar San Fernando eindigde na 174.4 kilometer in een massasprint. De sprinttrein voor John Degenkolb liep niet geheel naar wens en hij moest te ver van achteren komen in de sprint. Het was de Fransman Nacer Bouhanni die zegevierde voor Degenkolb. Koen eindigde als 128e.

6e plaats in openingsetappe voor Giant-Shimano

De Giant-Shimano formatie is de Vuelta, de Ronde van Spanje, begonnen met een 6e plaats in de ploegentijdrit over 12.6 kilometer. Koen en zijn ploeggenoten zetten op het parcours in Jerez de la Frontera een tijd van 14.29 min. op de klokken. Dit was 16 seconden langzamer dan de winnende ploeg, het Spaanse Movistar. In het algemeen klassement bezet Koen nu een 39e plaats.

Foto: Het team van Giant-Shimano aan de start voor de ploegentijdrit (dank aan Cor Vos)

Ploeg voor de Vuelta bekend gemaakt

Koen en Ramon Sinkeldam vormen de Nederlandse inbreng voor Giant-Shimano formatie in de Ronde van Spanje, de rittenkoers die zaterdag van start gaat. De Fransman Warren Barguil en de Duitser John Degenkolb fungeren als kopmannen van de World Tour-formatie. Degenkolb hoopt op successen in de sprint, Barguil probeert een goed klassement te rijden. Allebei koesteren ze goede herinneringen aan de Vuelta. De Duitser triomfeerde in 2012 in vijf ritten, terwijl de 22-jarige Barguil in 2013 twee keer naar de zege reed. De Giant Shimano-selectie voor de Vuelta bestaat verder uit de Duitsers Johannes Fröhlinger en Nikias Arndt, de Amerikanen Chad Haga en Lawson Craddock en de Zweed Tobias Ludvigsson.

10e in Etten-Leur

Koen was op zondag 17 augustus even in Nederland voor deelname aan het profcriterium in Etten-Leur. De beroepsrenners kregen hier een omnium bestaande uit een tijdrit, klassementswedstrijd en criterium voorgeschoteld. Koen behaalde hier een 10e plaats. De zege was voor de Duitser Tony Martin.

Surhuisterveen

Koen sloot zijn criteriumreeks op dinsdag 5 augustus af in het Friese Surhuisterveen. Hij behaalde hier een 12e plaats. Een dag later vloog hij naar Spanje om zich voor te bereiden op de Ronde van Spanje. Op zondag 17 augustus komt hij nog even naar Nederland voor de Profronde van Etten-Leur.

Koen helpt ploeggenoot Kittel aan zege in Roosendaal

Op maandag 4 augustus zorgde Koen samen met zijn ploeggenoot Roy Curvers er voor dat de vluchters in de Draai van de Kaai te Roosendaal in slotronde werden ingelopen waardoor ploeggenoot Marcel Kittel naar de overwinning kon sprinten. Koen eindigde zelf nog als 5e.

5e in Tiel

Nadat Koen op zaterdag 2 augustus nog een criterium in Steenwijk gereden had nam hij op zondag dichterbij huis deel aan de Profronde van Tiel alwaar hij een 5e plaats behaalde.

Wateringen

Op de laatste dag van juli reed Koen zijn vierde criterium in 4 dagen. Dit keer vormde Wateringen de locatie voor een profronde. Koen behaalde een 10e plaats.

8 van Chaam

Op woensdag 30 juli was er de traditionele 8 van Chaam. Koen behaalde hier een 10e plaats. De zege was voor Niki Terpstra die Lars Boom nipt voorbleef.

2e in Stiphout achter Nibali

In Stiphout werd op dinsdag 29 juli het tweede na de Tour criterium in Nederland verreden. Koen behaalde hier na een spannende wedstrijd een mooie 2e plaats achter Tourwinnaar Vincenzo Nibali. Steven Kruijswijk eindigde als 3e.

Daags na de Tour

Op maandag 28 juli werd "Daags na de Tour" te Boxmeer verreden. Het eerste profcriterium na de Tour de France. Met een korte en de terugreis van Parijs naar Nederland nog in de benen eindigde Koen als 28e.

Kittel wint ook slotetappe in Parijs

Op de Champs-Élysées heeft Marcel Kittel het voorbereidende werk van Koen en zijn ploeggenoten perfect afgerond en daarmee op zondag 27 juli de Tour de France 2014 prima afgesloten. Het was voor Kittel zijn vierde zege en evenaarde daarmee het succes van vorig jaar. Voor de ploeg was het succes nog groter met drie tweede plaatsen van John Degenkolb (2x) en Tom Dumoulin. Zoals verwacht werd de slotetappe van Évry naar Champs-Élysées in Parijs over 134.5 kilometer beslecht in een massasprint. De sprinttrein van Giant-Shimano bracht Kittel goed in positie waarna hij sprinters zoals Alexander Kristoff, Ramunas Navardauskas, André Greipel en Mark Renshaw er oplegde, zoals dat in wielertermen heet. Koen zelf kwam juichend als 41e over de streep.