Nieuws

 

Naar Europa voor trainingskamp Trek-Segafredo

Koen is op zondag 4 december via een tussenstop in Qatar terug naar Europa gevlogen vanuit Australië om in Spanje een trainingskamp bij te wonen van zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo tot en met 23 december. Na het trainingskamp zal hij voor het eerst in jaren de Kerst doorbrengen in Nederland.

11e in Saitama Criterium

Ter afsluiting van het wielerseizoen organiseert de ASO elk jaar een criterium in Japan, het Saitama Crierium. Dit is een wedstrijd op uitnodiging waar diverse Europese renners het opnemen tegen Japanse wielrenners. Giant-Alpecin was er aanwezig met 4 renners waaronder Koen. Voorafgaand aan het criterium werd er nog een individuele tijdrit verreden over 3 kilometer en een puntenkoers. Koen nam deel aan de tijdrit en werd daarin 9e. Het criterium werd gewonnen door de wereldkampioen, de Slovaak Peter Sagan. Koen eindigde als 11e.

Koen vliegt nu samen met zijn vrouw Kaitlin naar Australië waar zij zullen overwinteren. In het voorjaar staat voor Koen de Tour Down Under op het programma die hij dan in dienst van zijn nieuwe werkgever Trek-Segafredo zal rijden.

Laatste wedstrijd voor Giant-Alpecin

De laatste wedstrijd van Koen voor Giant-Alpecin zit erop. Op zondag 23 oktober reed hij zijn laatste officiële wedstrijd voor de ploeg waar hij 8 jaar lang voor uitkwam. De slotetappe van de Abu Dhabi Tour over 143 kilometer met start en finish in Abu Dhabi bracht helaas niet het gewenste resultaat. In de laatste kilometers richting de te verwachten massasprint raakten de Giant-Alpecin renners elkaar kwijt waardoor Ramon Sinkeldam voor eigen succes moest gaan en nog 6e werd. Koen eindigde als 16e en John Degenkolb kwam niet verder dan een 25e plaats. De Engelsman Mark Cavendish zegevierde. In het algemeen klassement, welke gewoon werd door de Est Kangert, eindigde Koen als 20e.

22e in Koninginnerit

Koen heeft in de Koninginnerit van de Abu Dhabi Tour op zaterdag 22 oktober een 22e plaats behaald. Hij wist zich in tijdens de slotklim van de etappe van Al Ain naar Jebel Hafeet over 150 kilometer lang van voren te houden in het gezelschap van ploeggenoot Martijn Tusveld. Tusveld hield nog langer stand en behaalde een 9e plaats op 1'28" van de Est Tanel Kangert die de rit won met 17 seconden voorsprong op de Ier Nicolas Roche. De Spanjaard Alberto Contador werd 5e op 50 seconden. Koen had een achterstand van 4.04' op Kangert.

Geen goede sprint meer in tweede etappe

De Giant-Alpecin formatie nam in de tweede etappe met start en finish in Abu Dhabi over 115 kilomter zijn verantwoording toen enkele renners voorop reden. Twee man werden opgeofferd om samen met andere ploegen de vluchters terug te halen. Het was kantje boord want de vluchters werden pas in de laatste kilometer gegrepen. Doordat op dat moment de overige renners van Giant-Alpecin niet goed zaten zat er geen lead-out en goede sprint meer in voor Degenkolb die daardoor pas als 30e eindigde. Koen werd 86e op 35 seconden van Engelsman Mark Cavendish die sprint won. Voor zaterdag staat er een etappe over 150 kilometer op het programma met finish bergop. Dus geen massasprint.

2e plaats voor John Degenkolb in eerste etappe Abu Dhabi Tour

De eerste etappe Abu Dhabi Tour over 147 kilometer met start en finish in Madinat Zayed is geëindigd in een massasprint. De Giant-Alpecin renners met daarbij Koen brachten John Degenkolb in de slotkilometers in stelling voor de massasprint. Degenkolb werd in het duel om de dagzege afgetroefd door de Italiaan Giacomo Nizzolo. De Engelsman Mark Cavendish werd 3e. Koen kwam in het peloton als 48e over de eindstreep.

Reactie van Koen op het WK bij Omroep Brabant: "Zonder mij zat Terpstra er niet bij"

44e op het WK

Koen heeft op het WK wielrennen op de weg in Qatar een 44e plaats behaald. Toen in de grote lus in de woestijn de Belgische ploeg het peloton op de kant gooide brak het peloton in diverse stukken. Helaas raakte Koen en enkele ploeggenoten waaronder ook kopman Niki Terpsta in de tweede grote groep verzeild. Koen bracht samen met Groenewegen Terpstra nog terug naar voren zodat deze nog kon aansluiten bij de eerste groep. Koen bleef met Groenewegen in de tweede groep en deze groep kwam niet meer bij de eerste groep die uiteindelijk bestond uit zo'n 25 renners. Naast Terpstra zat ook Tom Leezer in de eerste groep waar de Belgen, geholpen door Noren het tempo hoog hielden. Ondanks een moedige uitvalpoging van Leezer in de laatste 2 kilometer draaide het uit op een massasprint waarbij de Slovaak Peter Sagan zegevierde voor de Brit Mark Cavendish en de Belg Tom Boonen. Met deze zege prolongeerde Sagan zijn wereldtitel. Koen kwam in de tweede groep op 5 minuten als 44e over de streep. "Het was jammer dat ik niet meer bij de eerste groep kon aanhaken nadat we Niki er nog naar toe hadden gebracht", aldus Koen. "Ik had nog verwacht dat de tweede groep de eerste zou achterhalen alleen gebeurde dat niet meer, dat was een beetje frustrerend."

In gesprek met Omroep Brabant over het WK in Qatar

Acclimatiseren in Oman

In voorbereiding op het WK in Qatar op zondag 16 oktober bivakeerde een deel van de nationale selectie de afgelopen week in het oliestaatje Oman om zich daar voor te bereiden. Onder zeer warme, beter gezegd hete, omstandigheden met temperaturen boven de 40 graden werkten de renners hun kilometers af.

Naar het WK

Op maandag 26 september maakte bondscoach Johan Lammerts de selectie bekend voor het WK bekend welke op 16 oktober in Doha, Qatar wordt verreden. Koen is één van de geselecteerden. De selectie voor de wegwedstrijd over 257.5 kilometer bestaat uit: Dylan van Baarle, Tom Dumoulin, Jos van Emden, Dylan Groenewegen, Koen de Kort, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Niki Terpstra en Danny van Poppel. Dumoulin en Van Emden nemen op 12 oktober ook deel aan de individuele tijdrit.

35e op het EK

Koen heeft op zondag 18 september tijdens het EK op de weg in het Franse Plumelec een 35e plaats behaald. Koen stond tot in de finale de twee kopmannen Wout Poels en Sam Oomen bij. Helaas kwam beide heren na 236 kilometer wat te kort om nog een top 10 klassering uit de wacht te slepen. De Slovaak Peter Sagan veroverde na de wereldtitel vorig jaar nu ook de Europese titel. Poels en Oomen eindigden respectievelijk als 18e en 20e op 16 seconden van Sagan. Koen kwam op 1:10 min. over de streep. De eerste groep bestond uit zo'n veertig renners. "Het was leuk om Sam Oomen en Wout Poels de finale te rijden", aldus Koen. "Alleen hadden zij wel een beter resultaat verdiend."

5e plaats voor Arndt in slotetappe

Op zondag 11 september werd de Vuelta afgesloten met de etappe Las Rozas naar Madrid over 104.1 kilometer. Voor Giant-Alpecin was dit de laatste kans om nog een dagzege te behalen. Alles werd in het werk gesteld om Nikias Arndt aan de zege te helpen. Iedereen deed zijn werk en Koen verrichte de lead-out. Helaas waren er enkele renners sneller dan Arndt en kwam deze niet verder dan een 5e plaats waar de Deen Magnus Cort Nielsen zijn tweede etappezege boekte. Koen kwam als 47e over de eindstreep. In het algemeen klassement wat gewonnen werd door de Colombiaan Nairo Quintana eindigde Koen als 96e.

60e in laatste bergetappe

Op zaterdag 10 september werd de laatste bergetappe van de Veulta verreden. Deze etappe ging van Benidorm naar Alto de Aitana. Escuadrón Ejército del Aire over 193.2 kilometer. Koen eindigde in een grote groep, de "bus", als 60e op 27:51 min. van de Fransman Pierra Latour die de Columbiaan John Darwin Atapuma in de laatste meters bergop verschalkte.

80e in de tijdrit

Met de laatste twee etappes van de Vuelta in het vooruitzicht moest er op vrijdag 9 september nog een individuele tijdrit van Xàbia naar Calp over 37 kilometer afgelegd worden. In de door Christopher Froome gewonnen tijdrit behaalde Koen een 80e plaats op 6:11 min. van de Brit. Koen zijn ploeggenoot Tobias Ludvigsson behaalde met een achterstand van 1:24 min. nog een mooie 3e plaats.

2e plaats voort Nikias Arndt in de massasprint

Het lukte net niet voor Team Giant-Alpecin in de 18e etappe van de Vuelta welke ging van Requena naar Gandía over 200.6 kilometer. Nadat de vluchters van de dag op zo'n 15 kilometer voor de eindstreep ingerekend waren, door o.a. meer goed werk van Tom Stamsnijder, hielden diverse ploegen, waaronder ook Giant-Alpecin, het tempo hoog zodat het een massasprint zou worden. Koen, met in zijn wiel ploeggenoot Arndt, ging als tweede door de laatste bocht en ging vrij kort daarna de sprint aan. Het werd een lange sprint voor Koen en met nog een paar honderd meter te gaan kwamen de sprinters opzetten. Helaas was de Deen Magnus Cort Nielsen iets sneller dan Arndt en werd Koen zijn verjaardag niet beloond met een mooie cadeau. Koen zelf eindigde als 31e. Het was goed om te zien dat het werk van de ploeg goed ging alleen jammer dat er één renner iets sneller was.

59e in bergetappe

Na de tweede rustdag stond er een bergetappe op het programma in de vorm van de etappe van Castellón naar Llucena. Camins del Penygolosa over 177.5 kilometer. De etappe kende twee beklimmingen van 2e categorie, één van 3e categorie en totslot een beklimming van 1e categorie naar de eindstreep. Koen was vandaag de best geplaatste renner van Giant-Alpecin. Hij eindigde als 59e op 8:54 min. van de Zwitser Mathias Frank.

3e plaats voort Nikias Arndt in de massasprint

Daags na de tumultueuze etappe stond er op maandag de etappe van Alcañiz naar Peñíscola over 156.4 kilometer op het programma. De etappe was er één die zich leende voor een massasprint en dat werd het dus ook nadat de zes vluchters van de dag werden gegrepen. Koen probeerde ploeggenoot Nikias Arndt in stelling te brengen en die sprintte dan ook naar een mooie 3e plaats. Koen eindigde als 86e op 45 seconden van de Luxemburger Jean-Pierre Drucker die de sprint won.

Rare etappe geeft stof voor discussie

De etappe van Sabiñánigo naar Sallent de Gállego. Aramon Formigal over 118.5 kilometer leverde na afloop de meeste stof voor discussie tot nu toe op. De korte etappe kende 3 redelijk zware beklimmingen ondanks zijn korte lengte. In het begin van de etappe werd was er een aanval waardoor het peloton meteen in drie stukken brak alvorens er begonnen moest worden aan de eerste klim van de dag. Een kleine 20 renners op kop, een groep van een man of 50 er achter en dan een grote groep van 90 renners. Doordat klassementsleider Quintana en Contador zich met enkele knechten in de kopgroep bevonden en o.a. de nummer 2 Froome in de tweede groep werd er vol door deze groepen doorgetrokken. In het peloton had men toen een dilemma. Koen hierover: "Ik heb nog nooit een tijdslimiet gemist. Er zijn ook wel eens renners in koersen waar ik was buiten de tijd gekomen en mochten toch starten wat toen raar leek wanteen regel is een regel. Maar als zoveel renners het duidelijk al meteen opgeven omdat ze weten dat de tijdslimiet onhaalbaar is, dan klopt er iets niet. Of het parcours is niet goed of de tijdslimiet is niet goed. Een aanpassing is dan niet raar. We zaten daar nu eenmaal, niet omdat we dat wilden. Het gebeurde nu eenmaal. Dat we solidair waren is niet vreemd. Ik kan wel met de 20 besten uit die groep alles uit de kast gaan rijden om dan wel of net niet die tijdslimiet te halen maar dan rijden we zeker 30 man uit koers waaronder ook ploeggenoten." De Italiaan Brambilla won met Quintana in zijn kielzog die enkele minuten voorsprong nam op de concurrentie. Het peloton kwam eindigde op 54 minuten maar alle renners mogen morgen weer van start.

85e in Koninginnerit

Op zaterdag 3 september werd de Koninginnerit van de Vuelta verreden. De etappe ging van Urdatx-Dantxarinea naar Aubisque over 196 kilometer. De etappe kende 3 beklimmingen van 1e categorie en de slotklim van buitencategorie naar Aubisque. Het was voor de renners van Giant-Alpecin een etappe om ongeschonden door te komen zonder al te veel krachtsverlies. Toen er een kopgroep van ruim 50 man wegreden zat er ook niemand van Giant-Alpecin bij. Koen kwam in een groep op 32:37 minuten van winnaar Robert Gesink als 85e over de eindstreep.

Lange dag met rustige finale

De lange etappe van Bilbao naar Urdax-Dantxarinea over 213.4 kilometer kende voor de meeste renners een rustig slot. Nadat 11 renners, waaronder Koen zijn ploeggenoot Tom Stamsnijder, het hazepad gekozen hadden, vond het peloton het wel goed. De 11 konden hun gang gaan en uiteindelijk eindigde het peloton met een achterstand van 33 minuten op de 11 renners. Stamsnijder moest helaas in de finale in de kopgroep het onderspit delven en werd 11e. Koen eindigde in het grote peloton als 49e. "Het was een lange dag met veel hoogtemeters", aldus Koen. "Maar tenminste wel met een redelijk tempo".

De dag goed doorgekomen

De dag goed doorkomen was het voornaamste doel van Koen tijdens de etappe van Los Corrales de Buelna naar Bilbao over 193.2 kilometer met enkele pittige klimmetjes na de lange vlucht van gisteren. Hij eindigde als 98e in een groep op 12 minuten van de Belgische winnaar Jens Keukeleire die de sprint van een uitgedund peloton won. Koen werd onderweg tijdens de diverse beklimmingen goed bijgestaan door ploegmaat Johannes Fröhlinger.

In de kopgroep

In de eerste etappe na de rustdag, van Colunga. Museo Jurásico naar Pena Cabarga over 168.6 kilometer, lukte het Koen om mee te zitten in de kopgroep. Niet alleen Koen maakte deel uit van de kopgroep van 23 man, ook zijn teamgenoot Johannes Fröhlinger zat erbij. In aanloop naar de beklimming van de dag hield de Tinkoff ploeg van de Spanjaard Contador de voorsprong klein waardoor diverse renners van de kopgroep al vrij vlug aan het begin van de beklimming van 5.6 kilometer werden in gehaald. De laatste renner werd gepakt op 4 kilometer van de finish. Het waren toen de klassementsrenners die macht namen. Koen eindigde uiteindelijk als 71e op 5:55 min. van de Engelsman Froome die zegevierde met klassementsleider Quintana in zijn kielzog.

Naar het EK

Op donderdagavond 29 augustus werd bekend dat Koen Nederland zal vertegenwoordigen op het EK op de weg voor profs op 18 september. Samen met Koen Bouwman, Twan Castelijns, Stef Clement, Huub Duyn, Martijn Keizer, Bert-Jan Lindeman, Sam Oomen en Wout Poels zal hij deelnemen aan de wegwedstrijd in het Franse Plumelec-Marbihan. Het is voor het eerst dat er een EK voor beroepsrenners wordt verreden.

Morgen is het een rustdag

Op maandag 29 augustus werd de eerste periode voor de rustdag afgesloten met een bergetappe. De etappe ging van Lugones naar Lagos de Covadonga over 188.7 kilometer. In deze etappe zorgde Robert Gesink bijna voor het eerste Nederlandse succes maar hij zag zijn vluchtpoging stranden op 2.5 kilometer voor de streep toen hij voorbij gereden werd door de Columbiaan Nairo Quintana die naast de dagzege ook de rode leiderstrui veroverde. Gesink werd nog wel 2e. Koen reed lang mee in het steeds kleiner worden peloton en eindigde uiteindelijk in een klein groepje als 84e op 13:31 van Quintana.

Wel of geen bergetappe

Was de 9e etappe van Cistierna naar Oviedo. Alto del Naranco over 164.5 km. nu wel of geen bergetappe? Eén ding stond vast, het waren in ieder geval veel hoogtemeters voor de renners. Na de vroege klim van tweede categorie volgde er een zeer lange afdaling om via paar kleine klimmetjes van derde categorie nog een slotklim van 2e categorie te krijgen. 11 renners slaagden erin om weg te rijden uit het peloton en helaas voor Giant-Alpecin zat er geen renner van hun bij. De 11 renners slaagden erin voorop te blijven en de Spanjaard David de la Cruz wist als kortst geplaatste renner in het algemeen klassement genoeg voorsprong te nemen dat hij, na de dagzege, ook de leiderstrui pakte. Koen hield het lang vol in het peloton waar de Movistar formatie van klassementsleider Quintana het tempo hoog hield. Hij eindigde een minuutje achter het uitgedunde peloton als 65e en baalde dat hij niet mee zat in de kopgroep. "De kopgroep reed op een lastig stuk weg en ik was helaas niet van de partij", aldus Koen.

Een finale met 25% stijgingspercentage

De etappe van Villalpando naar La Camperona. Valle de Sabero over 181.5 kilometer bestond in feite uit een lange aanloop naar de slotklim. De enige klim van de dag maar dan wel een met stukken met een stijgingspercentage van 25%. Giant-Alpecin had Zico Waeytens mee in de kopgroep. De kopgroep hield stand en bleef de rest van het veld voor. Waeytens werd 11e. De Colombiaan Nairo Quintana deed een succesvolle gooi naar de rode leiderstrui en eindigde met voorsprong on zijn naast concurrenten als 12e. Alberto Contador eindigde op 25 seconden van Quintana als 13e terwijl 6 seconden daarachter Christopher Froome en Alejandro Valverde als 15e en 16e eindigden. Koen eindigde als 76e.

Wederom chaotische finale in Spanje

De finale van de 7e etappe in de Vuelta was weer chaotisch. In de slotfase van de etappe van Maceda naar Puebla de Sanabria over 158.5 kilometer werd de laatste vluchters van de dag gegrepen zodat het nog met een kilometer te gaan uitdraaide op een massasprint. Doordat enkele klassementsrenners zich gingen mengen in de massasprint draaide het uit op een chaos waarbij er een valpartij ontstond waarvan Alberto Contador het voornaamste slachtoffer was. De Belg Jonas van Genegten won de sprint voor de Italiaan Bennati. Koen raakte samen met Nikias Arndt ingesloten en zaten achter de valpartij. Koen eindigde daardoor pas als 24e en werd Arndt 26e. Na afloop van de etappe pleitte Koen voor het instellen van een tijdsopname van 3 kilometer voor de streep indien het een massasprint wordt.

Etappe goed doorgekomen

Sommige etappes in een wielerronde moet je als renner gewoon goed door staan zonder je druk te maken om een goede klassering van jezelf of een ploeggenoot. Zo ook de etappe van Monforte de Lemos naar Luintra. Ribera Sacra over 163.2 kilometer. Het is dan een kwestie van energie sparen en in een grote groep de etappe uitrijden met oog op wat komen gaat. Koen kwam in een grote groep op 23 minuten als 135e over de eindstreep. De etappewinst was voor de Engelsman Simon Yates.

Valpartijen ontsieren de finale

De finale van de 5e etappe in de Vuelta op woensdag 24 augustus werd ontsierd door enkele valpartijen. De etappe ging van Viveiro naar Lugo over 171.3 kilometer. De finale leende zich voor een massasprint waarin Giant-Alpecin Nikias Arndt in stelling wilde brengen. In de laatste kilometers moest er nog een heuvel bedwongen worden. Ondanks dat twee renners hier demarreerden wisten twee renners van Giant-Alpecin, gesteund door enkele Quickstep renners, deze twee te achterhalen. Alleen deed er zich tijdens de achtervolging nog een vervelende valpartij voor waarbij Steven Kruijswijk zijn sleutelbeenbrak. Het peloton viel in enkele groepen uiteen maar Nikias Arndt en Zico Waeytens zaten namens Giant nog voorin terwijl Koen de aansluiting met hen was verloren. Met nog een kilometer of zo te gaan wilde Arndt naar voren maar werd hem de pas afgesneden en kwam hij ten val. Waeytens sprintte, nadat hij eerst ingesloten werd, nog naar een 5e plaats. Gianni Meersman was de snelste en pakte zijn tweede etappezege. Koen eindigde als 57e.

Renner mee in de kopgroep

In de vierde etappe lukte het de Giant-Alpecin formatie om een renner mee te krijgen in de kopgroep van de dag. De etappe ging van Betanzos naar San Andrés de Teixido over 163.5 kilometer. Het lukte Koen's ploeggenoot Chad Haga om mee te springen in de kopgroep van de dag. Deze bestond uit 20 renners en deze kreeg de zegen van het peloton. De etappe kende diverse beklimmingen en een aankomst berg op. De Fransman Lilian Calmejane toonde zich de sterkste in de slotklim. Haga eindigde als 8e op een halve minuut. De klassementrenners volgden op zo'n 2 minuten terwijl Koen in een grote groep op bijna 15 min. als 103e over de streep kwam.

Domper voor Giant-Alpecin: Barguil ziek naar huis

De derde etappe is voor Giant-Alpecin uitgedraaid op een regelrechte teleurstelling. Kopman Warren Barguil moest ziek de strijd verlaten. De derde etappe ging van Marín naar Dumbría. Mirador de Ízaro over 176.4 kilometer en kende diverse pittige beklimmingen. De klassementsrenners konden al meteen aan de bak. Gezien het feit dat Giant-Alpecin geen kopman meer had viel er geen eer meer te behalen. Koen kwam als eerste renner van de ploeg in het gezelschap van ploeggenoot Chad Haga als 101e op 7:26' van de Franse winnaar Alexander Geniez over de streep. Geniez was enkele jaren geleden nog ploeggenoot van Koen.

Valpartij gooit roet in het eten

In de tweede etappe van de Vuelta ging het helemaal mis voor Koen en zijn ploeggenoot Nikias Arndt. Aan het slot van de etappe van Ourense naar Baiona over 160.8 kilometer vond er op 3 kilometer van de streeo op een rotonde een valpartij plaats waardoor Koen en Arndt moesten stoppen om zelf niet ten val te komen. De kansen voor sprinter Arndt waren daardoor verkeken. In het gezelschap van Arndt kwam Koen als 178e op 2.08' van de Belg Gianni Meersman over de finish.

20e in ploegentijdrit

De Giant-Alpecin formatie is de Vuelta op zaterdag 20 augustus begonnen met een 20e plaats. De eerste etappe was een ploegentijdrit over 27.8 kilometer van Ourense, Laias Health Resort naar P. N. Castrelo de Miño. De Sky-formatie van Christopher Froome zegevierde nipt voor de Movistar formatie met onder meer Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Beide ploegen noteerden een tijd van 30:37. De Giant-Alpecin formatie moest 1:50 min. toegeven. (Foto: dank aan Cor Vos)

6e in Etten-Leur

Daags na deelname aan de Tour de l'Ain was Koen op zondag 14 augustus alweer in Nederland om deel te nemen aan de Profronde van Etten-Leur. Hier stond een omnium voor de profs op het programma bestaande uit een tijdrit, een rit in lijn en een puntenkoers. Koen legde hier beslag op een 6e plaats. Koen zijn toekomstige ploeggenoot Bauke Mollema zegevierde voor de Pool Rafal Majka en de Belg Tom Boonen.