Nieuws

 
Koen de Kort banner nieuws

Geen masssprint

Net als in de 4e etappe bleven ook in de slotetappe de vijf koplopers uit de greep van het peloton. Het uitgedunde peloton had aan het einde van de etappe van Mountain High naar Pasadena over 125 kilometer 22 seconden achterstand. De Amerikaan Evan Huffman won de etappe. Peter Sagan won de sprint van het peloton voor Mateo Trentin en John Degenkolb. Koen eindigde als 45e. Het algemeen klassement werd gewonnen door George Bennett van LottoNL-Jumbo. Koen werd 69e.

55e in de tijdrit

De voorlaatste etappe op vrijdag 19 mei was een individuele tijdrit over 24 kilometer rondom Big Bear Lake. In deze tijdrit behaalde Koen een 55e plaats met een achterstand van 1:57 min op de winnaar, de Engelsman Jonathan Dibben. Dibben, die zijn eerste profzege behaalde, was 7 seconden sneller dan de Amerikaan Brent Bookwalter. De Australiër George Bennett van LottoNL-Jumbo pakte met een 4e tijd de leiding in het algemeen klassement.

"Survival days"

Met de term "Survival days" omschreef Koen de etappe van Ontario naar Mt. Baldy over 125.5 kilometer en de komende individuele tijdrit over 24 kilometer op vrijdag rondom Big Bear Lake. In de bergetappe naar Mount Baldy eindigde Koen als 69e op bijna 22 minuten van de Amerikaan Andrew Talansky die klassementsleider Rafal Majka nipt voorbleef. Na de tijdrit op vrijdag volgt op zondag de slotetappe met kans op een etappezege voor John Degenkolb.

Vluchters van de dag blijven uit greep peloton, Degenkolb 7e

Vijf renners die de vluchtgroep van de dag vormden bleven aan het einde van de etappe van Santa Barbara naar Santa Clarita over 159.5 kilometer uit de greep van het peloton. 13 seconden later sprintte John Degenkolb in het peloton achter Peter Sagan, maar voor sprinters Marcel Kittel en Alexander Kristoff naar een 7e plaats. Diverse ploegen hadden flink op kop gereden om de kopgroep terug te halen voor een massasprint alleen lukte dat dus net niet. Koen reed tijdens de wedstrijd in een grote kuil in het wegdek en wist wonderwel zich overeind te houden. Wel moest hij van wiel wisselen. Toen hij terugkeerde in het peloton reed hij lek waardoor hij uiteindelijk als 82e op 3'27" eindigde.

Ondanks maagproblemen toch goed in de finale

In het begin van de derde etappe Pismo Beach naar Morro Bay over 186.5 kilometer had Koen te maken met maagproblemen maar deze werden gedurende de etappe minder. In de finale kon Koen toch de leadout doen alleen had John Degenkolb met iets minder dan 2 kilometer te gaan afgehaakt in het treintje. Dat Koen in een zeer goede positie de laatste bochten doorging en de sprint aan ging tot zo'n 350 meter voor het einde had geen nut meer. Degenkolb zat te ver van achteren om hier van te profiteren, hij werd 15e. De etappe ging naar de Slovaak Sagan die in de laatste oplopende honderden meters een prima sprint eruit perste. Koen kwam als 77e over de streep. Voor de etappe op woensdag rest de vraag of de sprintersploegen het veld ondanks enkele beklimmingen als een geheel naar de streep in Santa Clarity willen brengen.

In de bus

De tweede etappe in de Tour of California, die ging van Modesto van San Jose over 143 kilometer, was een heuse bergetappe met verschillende beklimmingen van 2e en 3e categorie en een heuse beklimming van buiten categorie. Een etappe dus waar voor Koen niets te behalen viel. Samen met o.a. ploeggenoot Degenkolb eindigde hij in een grote groep, de 'bus", op 20 minuten van de dagwinnaar, de Pool Rafal Majka. De Spanjaar Haimar Zubeldia was de best geklasseerde Trek-Segafredo renner in de uitslag.

Tour of California begint met massasprint, Degenkolb 4e

De eerste etappe van de Tour of California met start en finish in Sacramento eindigde na 167.5 kilometer in een massasprint. Koen zijn ploeggenoot John Degenkolb sprintte naar een 4e plaats achter zijn landgenoot Marcel Kittel, de Slovaak Peter Sagan en de Italiaan Elia Viviani. Koen kwam als 40e over de finish.

59e in Eschborn-Frankfurt, Degenkolb 3e

Op maandag 1 mei werd in Duitsland de UCI 1.UWT klassieker Eschborn-Frankfurt 'Rund um den Finanzplatz' verreden over een afstand van 218.7 kilometer. Gedurende de gehele wedstrijd kwam de regen naar beneden. 67 renners wisten de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Zo'n kleine 40 renners sprintten in de straten van Frankfurt naar de overwinning. Het was de Noor Alexander Kristoff die zijn Duitse ploeggenoot Rick Zabel voorbleef. John Degenkolb eindigde voor zijn thuispubliek als 3e. Koen werd in een groep op bijna 4 minuten 59e.

29e in Parijs-Roubaix, 3x top 10 voor Trek-Segafredo

De renners van Trek-Segafredo hebben op zondag 9 april Parijs-Roubaix over 257 kilometer mede kleur gegeven. Ze zaten met diverse renners goed voorin en toen het veld uiteen geslagen werd zat de Belg Jasper Stuyven mee in de kopgroep. In de achtervolgende groep zat kopman Degenkolb met in het gezelschap Edward Theuns en lange tijd ook Koen. Net als de latere winnaar Van Avermaet geraakte Koen met nog zo'n 90 kilometer te gaan even op achterstand door een lekke band maar beide renners konden in het gezelschap van zo'n 10 anderen nog de aansluiting maken na het bekende bos van Wallers. Met nog zo'n 40 kilometer te gaan kon Koen nog het tempo van de groep op voeren om Degenkolb voorin de uitgedunde groep de kasseien van Mons-en-Pévèle op te laten draaien. Uit deze groep ontstond daarna de definitieve kopgroep waar ook Jasper Stuyven deel van uitmaakte. Van Avermaet won op de baan de sprint terwijl Stuyven 4e werd. Op 12 seconden sprintte Theuns naar een 8e en Degenkolb naar een 10e plaats. Koen eindigde in een groepje op 2 minuten als 29e.

Parcours Parijs-Roubaix verkend

Op donderdag 6 april verkende Koen samen met zijn ploeggenoten het parcours van de klassieker Parijs-Roubaix welke voor zondag 9 april op het programma staat. Bijgaande foto met daarop Koen, John Degenkolb en Mads Pedersen werd genomen op de kasseienstrook bij Mons-en-Pévèle.

75e in Vlaanderen, Degenkolb 7e

Koen nam op zondag 2 april deel aan de 101e Ronde van Vlaanderen. Dit monument over 259 kilometer werd dit jaar gewonnen door de Belg Philippe Gilbert die een lange solo van 55 kilometer bekroond zag worden. Koen reed in dienst van kopman John Degenkolb (7e) naar een 75e plaats op 8.02 min. van Gilbert.

Voor de Patersberg reed Koen zich helemaal leeg in dienst van John Degenkolb zodat deze vooraan aansluiting kon vinden. Daarna kon Koen alleen de Patersberg op en richting de finish rijden in het gezelschap van een tweetal andere renners.

Photo: @bettiniphoto

45e in Gent-Wevelgem, Degenkolb 5e

In een zonovergoten Vlaanderen werd op zondag 26 maart de WorldTour klassieker Gent-Wevelgem over een afstand van 249 kilometer verreden. Koen bleef samen met enkele ploeggenoten goed voorin het peloton op de momenten waar het er omging. Toen Sagan met Van Avermaet op de Kemmelberg ging kon Degenkolb aanpikken. Nadat er nog 3 renners aansloten was er een kopgroep van 6 die later uitgroeide tot een groep van 14 renners. Deze kopgroep had een voorsprong van zo'n 20 seconden op een groep van 40 renners met daarbij o.a. Koen. Het waren de Lotto-Soudal renners die hier het kopwerk moesten verrichten omdat die de slag gemist hadden. Uit de kopgroep van 14 reden uiteindelijk 5 renners weg. Helaas zat Degenkolb daar niet bij en werd hij met de anderen opgeslokt door de achtervolgende groep waar inmiddels zijn ploeggenoten ook op kop reden. Doordat Niki Terpstra geen kopwerk meer wilde verrichten liet Peter Sagan een gat in de kopgroep vallen waardoor de Belg Jens de Keukeleire en Greg van Avermaet aan de leiding kwamen. Van Avermaet won voor De Keukeleire terwijl Sagan Terpstra versloeg voor plaats 3 met in hun kielzog de sprintende groep waarvan Degenkolb de snelste was en 5e werd. Koen eindigde als 45e.

Photo: @kramon_velophoto

35e in E3 Harelbeke

Koen nam op vrijdag 24 maart deel aan de WorldTour klassieker E3 Harelbeke in België welke ging over een afstand van 206.1 kilometer. Koen draaide in de aanloop naar het eerste belangrijke punt in de wedstrijd, de Kortekeer, vooraan in het peloton mee. Koen reed zich helemaal leeg voor de ploeg en explodeerde daarna. Langzamerhand wist hij zich in het vervolg van de wedstrijd weer naar voren te rijden maar hij kwam niet verder dan de tweede grote groep die reed vanaf plaats 24. Koen eindigde uiteindelijk als 34e op 2.12 min. Ploeggenoten Felline en Degenkolb zaten in de eerste groep die reed vanaf plaats 6. Zij werden respectievelijk 11e en 13e op 52 seconden van de 3 koplopers. De Belg Greg van Avermaet was zijn medevluchters Philippe Gilbert en Oliver Naesen te snel af.

Goede Milaan - San Remo

Koen kan terugkijken op een goede Milaan - San Remo. Hij heeft de gehele race in dienst kunnen rijden van kopman Degenkolb tot aan de voet van de scherprechter van deze 291 kilometer lange WorldTour klassieker, de Poggio. In aanloop van deze berg zat Koen zelfs nog op kop van het peloton om te zorgen dat Degenkolb voorin het veld de beklimming kon beginnen. Een kilometer voor de top ging de Peter Sagan er van door. Degenkolb aarzelde en kon niet meer aanpikken. Dat konden de Fransman Alaphilippe en de Pool Kwiatkowski nog net wel. Met zijn drieën bleven ze weg waarna Kwiatkowski Sagan aftroefde in de sprint. Bij de achtervolgers sprintte Degenkolb naar een 7e plaats. Koen eindigde op 72e op 3.52 min.

Milaan - San Remo komt eraan

De afgelopen dagen hebben Koen en zijn ploeggenoten het parcours verkend van de WorldTour klassieker Milaan - San Remo. Twee jaar geleden wist John Degenkolb deze klassieker op zijn naam te schrijven en ook dit jaar behoort hij tot de favorieten. Topfavoriet is de Slovaak Sagan. De wereldkampioen is de man in vorm. Degenkolb is er met de hulp van Koen en de andere renners van Trek-Segafredo op gebrand om dit jaar weer tot een goed resultaat te komen. Koen maakte na een uitgebreide verkenning op donderdag bovenaan de Poggio nog even een selfie.